Ekspertai apie karo eigą: iniciatyva slysta iš Rusijos karių rankų

  • Teksto dydis:

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai teigė, kad prieš kelias dienas rodęs didelį norą užsiimti kuo geresnes pozicijas ir palengvinti pasirengimą galimam Ukrainos sostinės šturmui, dabar priešas karštligiškai siekia išsilaikyti priešakinėse pozicijose.

„Logistika stringa, atvykstantis rezervas visiškai nemotyvuotas kautis, o Baltarusijos pajėgos ir toliau stovi anapus sienos. Agresorius jaučia, kad iniciatyva po truputi slysta iš jo rankų, nes iki tol veikusiais agresyviais puolamaisiais veiksmais mūšio tempo diktuoti jau nebegali. Vienintelis sektorius, kur Rusijos kariai dar bando judėti pirmyn – Brovaris, tačiau ir čia be rezultatų. Belieka vykdyti žvalgybą, siekiant nustatyti, ar ukrainiečiai nekoncentruoja pajėgų kuriame nors gretimame sektoriuje. Artimiausiomis dienomis ukrainiečių kontratakos taktiniu lygmeniu – labai tikėtinos. Ar ukrainiečiai rizikuos sutelkti didesnes pajėgas, kad smogtų rimčiau – pasakyti sunku, tačiau Rusijos žvalgybos aktyvumas – karinė, agentūrinė žvalgybos, diversantai, kolaborantai Kyjivo kryptyje rodo, kad ir agresorius neatmeta tokios galimybės“, – detalizavo ekspertai.

Kalbėdami apie Charkivo kryptį jie teigė, kad agresorius siekia atnaujinti miesto puolimą. Tikėtina, šioje kryptyje priešo pajėgų kovingumo atstatymas sekėsi sklandžiau nei aplink Kyjivą. Kol kas atsinaujinusių mūšių rezultatai nežinomi, tačiau ukrainiečiai neleido laiko veltui ir pasiruošė tokiai eigai. Per sąlyginę pauzę jie išplėtė ir sutvirtino gynybos perimetrą į pietryčius ir į rytus nuo miesto. Tuo pačiu agresoriui nedavė ramybės ir šiaurinėje miesto pusėje, kur Rusijos Federacija siekė sutelkti stiprią puolančiąją grupuotę.

„Izyum sektoriuje pasitvirtino mūsų vakarykštis spėjimas – ukrainiečiai ir toliau sumaniai išnaudoja vietovę bei ugnį ir manevrą. Priešas, tikėtina, iki kuopos dydžio vienetu, buvo persikėlęs per Donec upę į pietvakarius nuo miesto. Jei agresoriui čia pavyktų įsitvirtinti, jis bandytu kontroliuoti kelią į Slavianską, kauptų pajėgas ir smogtų Izyum gynėjams iš pietų. Tai puikiai supranta ukrainiečiai, tad kontratakavo ir atmušė Rusų kariuomenę. Priešas atsitraukė“, – feisbuke pirmadienį rašė „Locked N’ Loaded“ ekspertai.

Jų teigimu, Mariupolio gynybos atrama yra natūralios kliūtys, Kalmiuso ir Kalchyk upės. Tai įrodo vaizdo įrašas, kur „Azov“ kovotojai dronų ir artilerijos pagalba Mariupolyje naikina priešo techniką. Vieta, kur tai įvyko geolokuota.

„Tad galime spėti, kad agresorius tikrai kontroliuoja rytinę miesto pusę. Riba – geležinkelio bėgiai. Iš eigos toliau vystyti puolimą vargiai pavyks, kadangi kitoje bėgių pusėje – daug atviros vietovės – vingiuojantis Kalmiusas ir efektyviu šaudymo nuotoliu į vakarus ir šiaurės vakarus nutolę pastatai“, – detalizavo Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro atstovai.

Aptardami pietų kryptį, ekspertai pažymėjo, kad priešas toliau bando įtvirtinti savo pozicijas – siekia blokuoti Mykolaivą. Tačiau didelių rezultatų nepasiekė. Ukrainiečiai ir toliau aktyviai vykdo pilietinio pasipriešinimo akcijas, trikdo per drąsiai pasijutusias Rusijos kariuomenės kolonas.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojekaro eigaRusijos kariaitaktika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių