ES vėl ragina Rusiją ištirti A. Navalno apnuodijimą

Praėjus metams po Rusijos opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno apnuodijimo Europos išorės veiksmų tarnyba (EEAS) darkart paragino Maskvą ištirti šį įvykį.

A. Navalnas rugpjūčio pabaigoje buvo išskraidintas gydyti į Berlyną, kai blogai pasijuto ir neteko sąmonės lėktuve, skridusiame iš Sibiro miesto Tomsko į Maskvą. Vokietijoje jis kelis mėnesius gydėsi po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, dėl kurio kaltina Kremlių. Pastarasis tai neigia.

„Praėjus metams nuo Aleksejaus Navalno apnuodijimo 2020 metų rugpjūčio 20 dieną ES ir toliau ragina Rusijos Federaciją visiškai skaidriai ir nedelsiant ištirti šį pasikėsinimą nužudyti ir visapusiškai bendradarbiauti su Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) siekiant užtikrinti nešališką tarptautinį tyrimą“, – sakoma ketvirtadienį Briuselio paskelbtame pareiškime.

Praėjus metams nuo Aleksejaus Navalno apnuodijimo 2020 metų rugpjūčio 20 dieną ES ir toliau ragina Rusijos Federaciją visiškai skaidriai ir nedelsiant ištirti šį pasikėsinimą nužudyti.

Jame pažymima, kad cheminio ginklo naudojimas bet kokiomis aplinkybėmis yra visiškai nepriimtinas ir prieštarauja tarptautinei teisei. Kaltininkai turėtų būti patraukti atsakomybėn, pabrėžiama pareiškime.

ES spalio mėnesį dėl A. Navalno apnuodijimo paskelbė sankcijas šešiems Rusijos pareigūnams ir vienam subjektui, o kovą dėl A. Navalno arešto ir įkalinimo ėmė taikyti sankcijas dar keturiems asmenims.

„Esame labai susirūpinę dėl A. Navalno politiškai motyvuoto arešto, jam ir jo komandos nariams pareikštų naujų baudžiamųjų kaltinimų, taip pat dėl A. Navalno organizacijos ir jo regioninių biurų uždraudimo prieš rugsėjo mėnesį vyksiančius Valstybės Dūmos rinkimus“, – sakoma EEAS pareiškime.

„Bendras šių įvykių poveikis kartu su daugybe represinių priemonių, kuriomis taikomasi į gerbiamas Rusijos nevyriausybines organizacijas ir asmenis, lemia tolesnį pagrindinių laisvių pažeidimą, ribojantį pilietinės visuomenės erdvę, nepriklausomą žiniasklaidą ir politinės opozicijos teises Rusijoje“, – priduriama jame.

Grįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po apnuodijimo, A. Navalnas vasarį buvo pasiųstas į kalėjimą už ankstesnės lygtinės bausmės sąlygų pažeidimus. Gydydamasis Vokietijoje jis neprisistatė pareigūnams Rusijoje pagal lygtinio nuteisimo tvarką.

Prieš rinkimus valdžia didina spaudimą A. Navalno judėjimui; jo organizacijos buvo paskelbtos „ekstremistinėmis“, nes esą planavo sukilimą padedant Vakarams.

Šį mėnesį Rusijos tyrėjai apkaltino A. Navalną naujais nusikaltimais, galinčiais pratęsti jo kalinimą laikotarpiu iki trejų metų. Jei bus pripažinta jo kaltė, jis nebus paleistas iki 2024-ųjų, kai Rusijoje turi įvykti prezidento rinkimai.

„Europos Sąjunga dar kartą ragina Rusiją nedelsiant ir besąlygiškai paleisti A. Navalną. Tikimės, kad Rusija gerbs ir užtikrins žmogaus teises ir laikysis savo nacionalinių ir tarptautinių įsipareigojimų pagal Europos žmogaus teisių konvenciją“, – pabrėžė EEAS.

Tuo metu Rusija trečiadienį apkaltino Vakarus siekiu paveikti rugsėjį įvyksiančius jos parlamento rinkimus naudojantis „triukšmu“ dėl A. Navalno.

Rusijos užsienio reikalų ministerija apkaltino Vakarų valstybes bandymais išlaikyti A. Navalną naujienų darbotvarkėje „siekiant kištis į [Rusijos] vidaus reikalus, taip pat ir veikti rinkimų kampaniją“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nebeturi ką rašyti, tai vėl ištraukė tą vištgaidį. Kodėl jo dar zekai nepribaigė ?

o

o portretas
kam tas cirkas jei jau buvo 1 laid oje pamineta kat britu grazuole bendravo su ju.o o po to dingo londone kaip i vandeni tai aisku kad tai spec t darbas===========

paradox

paradox portretas
ragina žudiką ištirti jo aukos nužudymą
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių