Japonija išreiškė Kinijai susirūpinimą dėl karinių pratybų Taivano sąsiauryje

Japonija išreiškė Kinijai susirūpinimą dėl jos karinių pratybų vandenyse aplink Taivaną, kur lankosi JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi), trečiadienį sakė japonų vyriausybės atstovas.

Pekinas yra sakęs, kad šios savaitės karinėse pratybose Taivano sąsiauryje, skiriančiame demokratiškai valdomą salą nuo Kinijos, bus naudojami toliašaudžiai koviniai šaudmenys.

„Jūros rajonai, kuriuose kinai paskelbė vykdysiantys karines pratybas... iš dalies sutampa su Japonijos išskirtine ekonomine zona“, – žurnalistams sakė Japonijos ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Hirokazu Matsuno (Hirokadzus Macunas).

Atsižvelgdama į kovinių šaudmenų naudojimą per ketvirtadienį prasidėsiančias pratybas, Japonija „išreiškė kinams susirūpinimą“, sakė jis.

Kai kurios Japonijos pietinės Okinavos prefektūros salos yra netoli Taivano, kaip ir salelės, dėl kurių seniai ginčijasi Tokijas ir Pekinas.

Pekinas savarankišką Taivaną laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors jį susigrąžins, prireikus – jėga.

N. Pelosi į Taibėjų atvyko antradienį. Jos vizitas papiktino Kinijos lyderius, vadinančius tai provokacija ir grėsme trapiam status quo.

„Taika ir stabilumas Taivano sąsiauryje yra svarbūs ne tik Japonijos saugumui, bet ir tarptautinės bendrijos stabilumui“, – sakė H. Matsuno.

Japonija tikisi, kad klausimai dėl Taivano bus „išspręsti taikiai, dialogu“, pabrėžė jis.

Pasak H. Matsuno, Japonijos vyriausybė „negali komentuoti pirmininkės Pelosi tarptautinių vizitų“.

Lyderiai rengiasi vėliau šią savaitę įvyksiančiam N. Pelosi vizitui Japonijoje, nurodė H. Matsuno, bet atsisakė pateikti detalių. Tai bus pirmas N. Pelosi apsilankymas šioje šalyje nuo 2015 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių