Paslaptingai dingusios ukrainietės medikės vaizdo įrašuose – tai, ko pasaulis dar nematė

  • Teksto dydis:

„Mano vardas yra Julija Pajevska. Šioje atmintinėje, kuri jums buvo duota – informacija apie visus sužeistuosius nuo karo pradžios iki šios akimirkos“, – atmintinėje rastame įraše kalbėjo Julija Pajevska (Taira) rodomame LNK reportaže.

Žymi ukrainiečių medikė per raciją paprašė paskutinių į Mariupolį atvykusių žurnalistų saugiai išvežti atmintinę, o joje esančius vaizdus parodyti pasauliui.

Atmintinėje vaizdai, kaip jos komanda iš visų jėgų stengiasi išgelbėti kiekvieną gyvybę.

„Ji sukūrė savo padalinį, kuris gerai žinomas visoje Ukrainoje. Taira gelbėjo mūšio lauke sužeistus ukrainiečius. Taip pat, kaip įpareigoja konvencijos, padėjo ir rusų kariams, išgelbėjo vaikus. Jos padalinys po apšaudymo iš griuvėsių ištraukė daugybę vaikų“, – kalbėjo Julijos draugė Olena Monova.

Jau kitą dieną, kovo šešioliktąją, moteris dingo kartu su vairuotoju. Rusijoje ją laikė tariamai nacionalistinio „Azovo“ bataliono dalimi. Tačiau draugai ir kolegos patikino, kad ji neturėjo jokių ryšių.

„Negaliu sakyti, kad ji kokia nors radikalė ar nacistė. Ji, kaip tikra medikė, apolitiška ir padeda visiems, kam to reikia“, – pasakojo paramedikas iš Mariupolio Sergėjus Černobrivetsas.

Moters vyras nuo jos dingimo nesulaukė jokių žinių. Jis pasakojo, kad Rusija ją kaltino net prekyba organais.

Ukrainos vyriausybė pranešė, kad prieš kelias savaites bandė įtraukti Tairos vardą į kalinių mainus, bet Rusija, kaip ir visuomet, neigia ją laikiusi, nors ją, surakintą antrankiais ir su mėlynėmis, parodė Donecko separatistinio regiono televizija.

Taira gelbėjo mūšio lauke sužeistus ukrainiečius. Taip pat, kaip įpareigoja konvencijos, padėjo ir rusų kariams, išgelbėjo vaikus.

„Tikiu, kad ji sugrįš. Padarysime viską, ką galime. Kiekvienas iš mūsų padarysime viską, kad jie grįžtų sveiki. Ji ir jos vairuotojas, kurie yra kartu suimti“, – tęsė O. Monova.

Medžiaga tik paliudija, kaip ji bandė išgelbėti ne tik ukrainiečius, bet ir rusų karius. Ji įsakė kolegoms sužalotą ir sušalusį rusų karį užkloti antklode. Rusų karys nustebo, kad juo rūpinasi, o Taira atsakė, kad ji su visais elgiasi vienodai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Vaizdo įrašuose ji skundžiasi lėtiniais nugaros ir klubų skausmais, apkabina gydytojus ir pasakoja juokelius.

Naktį atvyksta du vaikai, brolis ir sesuo, sunkiai sužeisti per susišaudymą patikros punkte. Jų tėvai žuvo. Nepaisant jos maldos, kad mažasis berniukas išgyventų, jis miršta. Taira apsisuka, atsiremia į sieną ir, nesuvaldžiusi emocijų, verkia.

Paskutiniame Tairos nufilmuotame vaizdo įraše ji sėdi šalia vairuotojo, kuris dingo kartu su ja. Tai – kovo 9 d.

„Jau dvi karo savaitės. Apgultas Mariupolis“, – įraše teigė Taira.

2021 m. ji gavo kūno kamerą „Netflix“ dokumentinio serialo apie įkvepiančias asmenybes filmavimui, kurį prodiusavo princas Haris. Tačiau kamera liudija neįtikėtiną moters atsidavimą ir didvyriškumą.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeLNK turinysJulija PajevskaTairadidvyriškumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių