Karo ekspertai apžvelgė Rusijos kariuomenės atakas: ruošiamasi dideliam puolimui

  • Teksto dydis:

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai teigė, kad Rusijos kariai ruošiasi Barvinkovės ir Slaviansko puolimui.

Pasak jų,  Charkivo kryptimi abi pusės kaupia jėgas ir lokaliomis operacijomis siekia pasigerinti savo taktinę padėtį. Rusijos kariai siekia sutvirtinti savo gynybą ne tik kontaktinėje linijoje, bet ir Belgorodo srityje.

„Prie Charkivo ukrainiečių pasiekta operacinė sėkmė „išvaduotojus“ verčia nejaukiai jaustis savo „stabilumo ir dvasingumo šventovėje“. Tiesa, aktyvūs Rusijos kariuomenės veiksmai – pirmiausia smūgiai su artilerija ir aviacija, neleidžia ukrainiečiams permesti reikiamų pajėgų į pietryčius, kur ukrainiečiai galėtų išvystyti puolamuosius veiksmus Kupiansko link. Taip pat ukrainiečiai stengiasi artilerijos ugnimi atakuoti okupantų pozicijas pietrytiniame ruože ir taip didinti spaudimą Kupianske“, – detalizavo „Locked N’ Loaded“.

Jų teigimu, Izyume toliau vyksta susidūrimai kontaktinėje linijoje. Šeštadienio šturmas Dovhenke sustojo dėl sėkmingų ukrainiečių veiksmų – netiesioginės ugnies, gynybos, kontratakų. Abiejų pusių pozicijos kaime ir apylinkėse – neaiškios. Pastebima, kad šiame sektoriuje priešo ketinimas nesikeičia – Rusijos kariai ir toliau čia laiko ženklias pajėgas su tikslu pasiruošti Barvinkove ir Slaviansko puolimui. Galimai, šiek tiek jų vienetų šiame sektoriuje sumažėjo, tačiau ir toliau agresorius nepaiso šiaurėje gręsiančių problemų jo tiekimo keliams ir tęsia, ką sumanęs.

Apibūdindami situaciją Lymane ekspertai vardijo: a) Rusijos kariuomenei ir toliau nesiseka nuo Yatskivkos – Studenoko pulti į pietus ir forsuoti Doneco upę. Visos atakos Bohorodychne link atmuštos; b) Atrodo, agresorius įsitvirtino Shandryholove dalyje. Pasirodė pranešimų, kad jie užėmė ir Derylove. Tad Shandryholove – Derylove – Novoselivka trikampis stipriai atakuojamas rytinėje jo „kraštinėje“. Čia Rusijos kariai pasiekė taktinę sėkmę. Aišku, tai dar nereiškia, jog Lymano vakarinis flangas – apeitas. Tačiau įsitvirtinę minėtame trikampyje, teigė „Locked N’ Loaded“, okupantai turėtų gerą placdarmą vystyti puolimą toliau į pietus.

Pasak Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro atstovų, mūšis dėl Severodonetsko miesto prasidėjo. Rusijos kariai nuo Rubižnės atakuoja į pietryčius Vojevodivkos link. Vojevodivka atakuojama ir iš šiaurės rytų su tikslu pasiekti Severodonetsko šiaurinius priemiesčius.

„Verta atkreipti dėmesį – čia yra natūrali gamtinė kliūtis – Borova upė, kuria ukrainiečiai tikrai pasinaudos. Be to, okupantai pradėjo Voronove atakas su tikslu blokuoti Severodonetską iš pietų. Kol kas nei taktinių, nei operacinių tikslų agresorius nepasiekė“, – pabrėžė ekspertai.

Agresoriui toliau sunkiai sekasi suformuoti tvarų placdarmą aplink Popasną. Sunkūs mūšiai į šiaurę nuo miestelio tęsiasi. Rusijos kariai vykdo Bakhmuto žvalgybą, iš oro, apšaudo būsimo operacijų rajono vietas su netiesiogine ugnimi, ima vykdyti „žvalgybos mūšiu“ operacijas Bakhmuto link.

Rusijos kariai bando apeiti Avdiivka iš šiaurės rytų, toliau siekia įsitvirtinti ant kelio Doneckas – Konstantinivka. Sunkūs mūšiai dėl „Azovstal“ tęsiasi. Po nesėkmingų okupantų bandymų šeštadienį pramušti ukrainiečių gynybą prie Huliajpole, Vuhledaro ir Mariinkos, agresorius patyrė nuostolių ir, kaip teigė „Locked N’ Loaded“, laižosi žaizdas.

„Panašu, šis Rusijos karių aktyvumas privertė ukrainiečius dalį savo vienetų permesti į karščiausius ruožus. Tad jų kontratakų prie Polohy ar kitose vietose dar teks palaukti. Pietų kryptis – be esminių pakitimų“, – sakė jie.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojekaro ekspertaiRusijos kariaiatakospuolimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių