Kinija skelbia rengianti naujas karines pratybas: tai rimta JAV ir Taivano atgrasymo priemonė

  • Teksto dydis:

Kinija pirmadienį pranešė, kad aplink Taivaną surengė naujas karines pratybas, kurias Pekinas pavadino Vašingtono ir Taibėjaus „atgrasymo priemone“, saloje lankantis JAV Kongreso narių delegacijai.

„Tai rimta JAV ir Taivano atgrasymo priemonė; jos imtasi dėl to, kad jie ir toliau griebiasi politinių triukų, kenkia taikai ir stabilumui Taivano sąsiauryje“, – pareiškime nurodė kinų kariuomenės Rytų teatro vadavietės atstovas Shi Yi (Ši Ji).

Skelbdamas apie „kovinės parengties didinimo patruliavimo bei karinių pratybų jūroje ir oro erdvėje aplink Taivano salą“ pradžią, atstovas pažadėjo, kad ginkluotosios pajėgos „ryžtingai gins nacionalinį suverenitetą“.

Tai rimta JAV ir Taivano atgrasymo priemonė.

Tokia žinia nuskambėjo po pranešimų, kad Taivano prezidentė Tsai Ing-wen (Cai Ingven) pirmadienį priėmė JAV kongresmenų delegaciją, Vašingtonui toliau demonstruojant paramą demokratiškai valdomai salai, kurią Kinija laiko savo teritorija.

Amerikos įstatymų leidėjai vieši Taivane po neseniai įvykusio JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelousi) panašaus vizito saloje, papiktinusio Kiniją. Pekinas tuomet irgi surengė prie Taivano krantų didžiules pratybas, pakursčiusias nuogąstavimus, kad gali kilti ginkluotas konfliktas.

Kongresmenai iš abiejų pagrindinių JAV partijų atvyko iš anksto neskelbto dviejų dienų trukmės vizito. Kaip paskelbė Vašingtono faktinė ambasada Taibėjuje, šios kelionės tikslas – aptarti prekybos, regiono saugumo ir klimato kaitos kalsimus.

Tačiau šis vizitas išprovokavo dar vieną aštrų Pekino atsaką.

Kinijos komunistų partija niekada nevaldė Taivano, bet grasina, prireikus, jėga užimti salą.


Šiame straipsnyje: KinijaTaivanaskarinės pratybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių