Kyjivas: Rusija tęsia Mariupolio gamyklos „Azovstal“ puolimą

Ukraina penktadienį paskelbė, kad Rusija tęsia „puolamąsias operacijas“ prieš Mariupolio metalurgijos gamyklą „Azovstal“, kur yra likusių sugriauto miesto gynėjų ir civilių.

„[Ukrainos] gynybos pajėgų blokavimas „Azovstal“ teritorijoje tęsiasi, – vaizdo įraše sakė ukrainiečių kariuomenės atstovas. – Kai kuriuose rajonuose padedant aviacijai atnaujintos puolamosios operacijos gamyklos kontrolei perimti“.

Pareiškimas paskelbtas Kyjivui pranešus, kad penktadienį planuojama dar viena civilių evakuacija iš „Azovstal“.

Rusijos kariuomenė nuo ketvirtadienio paskelbė trijų dienų paliaubas gamykloje „Azovstal“, bet vienas ukrainiečių pajėgų vadas sakė, kad rusai sulaužė šį pažadą.

Jis paprašė evakuoti iš gamyklos tunelių civilius ir padėti sužeistiems Ukrainos kariams, „mirštantiems agonijoje dėl netinkamo gydymo“.

Užėmusi „Azovstal“ Maskva galėtų paskelbti visiškai kontroliuojanti per invaziją sugriautą strategiškai svarbų Mariupolio uostamiestį prie Azovo jūros.

Ukraina tvirtina, kad Rusija rengiasi gegužės 9-ąją, minėdama pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare metines, surengti karinį paradą Mariupolyje.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychailo Podoliakas penktadienį apkaltino Maskvą planuojant gegužės 9-ąją pademonstruoti ukrainiečių belaisvius ir palygino šiuos planus su prorusiškų separatistų paradu, surengtu jiems 2014-aisiais užėmus Donecką.

„2014 09 24 Donecke buvo surengtas „belaisvių paradas“, kai Ukrainos kariai buvo vedami gatvėmis, o į juos buvo mėtomos šiukšlės, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M. Podoliakas. – Po aštuonerių metų Kremlius nusprendė gegužės 9-ąją Mariupolyje  pakartoti „spektaklį“ su karinėmis uniformomis aprengtais civiliais“.

Įraše tikriausiai yra įsivėlusi klaida dėl datos – toks „belaisvių paradas“ Donecke įvyko 2014-ųjų rugpjūtį.

Rusija nėra patvirtinusi jokių planų surengti paradą Mariupolyje.

Tuo metu Maskvos remiami Pietryčių Ukrainos separatistai praneša, kad kelio ženklus su ukrainietišku ir anglišku Mariupolio pavadinimu pakeitė rusiškais užrašais.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeAzovstalplieno gamyklapuolimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių