Lėktuvo nutupdymas Minske: negi asmeninis kerštas toks stiprus, kad rizikuojama žmonių gyvybėmis?

  • Teksto dydis:

Užsienio žiniasklaidoje mirga antraštės – Baltarusijos įvykdytas „Ryanair“ lėktuvo užgrobimas – lyg karo aktas. Dar viena tarptautinė norma sulaužyta danguje virš Baltarusijos, o Maskva ir Kremlius teikia Aliaksandro Lukašenkos režimą šlovinančias versijas, praneša LNK.

„Telegram“ kanalas skelbia, kad sekmadienio popietę lėktuvas nusileido Baltarusijos sostinėje net pačių Atėnų ir Vilniaus prašymu. A. Lukašenkai pavaldi žiniasklaida giriasi – Baltarusija apgynė Europą.

Gauta informacija apie užminuotą lėktuvą. Ir nors maršruto nuotrauka rodo, kad lėktuvas buvo beveik ties siena, kreipėsi į Minską, kad šis priimtų lėktuvą. Apie situaciją iškart pranešta prezidentui. A. Lukašenka davė besąlygišką komandą – lėktuvą apsukti ir jį priimti.

Šioje situacijoje svarbiausia – žmonių saugumas ir gyvybė. Kanalas „Pul piervava“ net pabrėžia, kad Vilnius buvo ranka pasiekiamas, bet išgelbėti nuo tariamo sprogmens prašyta ne Vilniaus o A. Lukašenkos, kurį ir patys įvardija diktatoriumi.

„Svarbu: skristi į Vilnių tikrai buvo arčiau, bet kreipėsi būtent į Minską. Taip išeina, kad diktatorius pravertė!“.

Ir Rusijos televizijos kanalas „Piervij kanal“ ištrimitavo – esą bomba orlaivyje. O Vilnius neva informavo apie konfliktą tarp įgulos ir keleivių. Bet nei bombos, nei konflikto – nė kvapo, nors ieškojo uoliai.

„Patikra truko dvi-dvi su puse valandos. Bagaže galėjo būti sprogstamasis įtaisas, o salone iš rankinio bagažo galėjo būti palikta daiktų – ten taip pat galėjo būti sprogmuo. Todėl ieškojome visur – lėktuvo viduje ir išorėje, ir bagažo skyriuje“, – kalbėjo Baltarusijos išminavimo grupės narys. 

Kam prireikė kelti grėsmingus naikintuvus, baltarusių televizija cituoja vieną iš oro pajėgų vadų – esą rūpintasi keleivių saugumu. O, kad suėmė į Lietuvą keliavusį baltarusį opozicionierių – Ramaną Pratasevičių bei jo draugę, anot režininės žiniasklaidos, – tiesiog sutapimas.

„Minskaja Pravda“ iš interneto erdvės net išrašė pagiriamųjų neva liaudies balso frazių A. Lukašenkai. Baltarusių žurnalistų sąjungos vadovas režimo suimtą opozicionierių net viešai teisia be teismo.

R. Pratasevičius turėtų atsakyti už šiuos nusikaltimus. Teisingai pažymėta, kad jam nebus skirta mirties bausmė, o maksimaliai iki penkiolikos metų kalėjimo.

„Kai šio „Telegram“ ir kitų kanalų rodiklizuoti, suzombinti piliečiai varė automobilius į teisėsaugos linijas – tai teroro aktas bet kurios šalies teisėje. Tad, be abejo, R. Pratasevičius turėtų atsakyti už šiuos nusikaltimus. Teisingai pažymėta, kad jam nebus skirta mirties bausmė, o maksimaliai iki penkiolikos metų kalėjimo “, – sakė Baltarusijos žurnalistų sąjungos vadovas Andrej Krivošejev.

Beje, kad A. Lukašenka net iš dangaus nuleidžia priešus, pastebi „Novaja gazieta“ ir net klausia: „Nejaugi asmeninis kerštas toks stiprus, kad rizikuojama net dešimtimis žmonių gyvybių?“. Vakarams smerkiant Minską, Rusija net puolė mokyti Vakarus esą jiems derėtų prisiminti, kai patys tupdė Bolivijos prezidento lėktuvą Austrijoje. Rusija tikina – svarbu tarnyboms leisti dirbti savo darbą, bet Maskva savo broliškos respublikos bėdoje nepaliks.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa portretas
Pagarba tikram baltarusijos šeimininkui ger LUKAŠENKAI

jOANA

jOANA  portretas
Negi nematot kad tai eiline maidaniniku provokacija

VYTAS

 VYTAS portretas
TUBDĖ MATĖM SKAITĖM O TEN BUVO KITOS ŠALIES PREZIDENTAS APSIJUOKĖ AMERIKONAI NES DIDELI PAVOJU SUKĖLĖ ŠALIES VADOVUI TAI BUVO PASAULINIO MASTO NUSIKALTIMAS MATĖM KAIP AMERIKONAI SUGRIOVĖ IRAKA TUKSTANČIUS ŽMONIU VAIKU IŠŽUDĖ BET ATSIPRAŠĖ KAD SUKLYDO NERADO ATOMO TAI APVOGĖ IRAKA IR IŠSINEŽDINO
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių