Narkotikų kontrabandininkų išradingumas: gabeno povandeniniais dronais per jūrą

Ispanijos policija konfiskavo tris povandeninius dronus, skirtus neteisėtai gabenti narkotikus per jūrą iš Maroko, pranešė BBC.

Nepilotuojami povandeniniai laivai gali gabenti iki 200 kg krovinį. Per 14 mėnesių trukusį tyrimą aštuoni žmonės suimti Kadise, Malagoje ir Barselonoje. Policija teigia, jog tai reiškia, kad pareigūnai suardė gaują, įtariamą sukūrusią transporto priemones ir tiekusią jas narkotikų kontrabandininkams visoje Europoje.

Ispanijos policija teigia, kad tai pirmas kartas, kai aptiktos nepilotuojamos valdomos povandeninės transporto priemonės. „Šie prietaisai gali leisti narkotikų prekeiviams nuotoliniu būdu per Gibraltaro sąsiaurį gabenti didelius kiekius narkotikų“, – sakoma policijos pranešime.

Gibraltaro sąsiauris yra siaura jūros juosta, skirianti Maroką nuo Ispanijos. Vienas iš povandeninių laivų buvo visiškai pastatytas, dar du buvo vis dar statomi. Manoma, kad statomi nepilotuojami povandeniniai laivai buvo skirti prancūzų kokaino kontrabandos gaujai. Pareigūnai taip pat konfiskavo 14 kg hašišo, 8 kg marihuanos, daugiau nei 157 300 eurų grynųjų ir šešis didelius bepiločius orlaivius. Apginkluotos GPS navigacijos sistemomis transporto priemonės gali būti narkotikų prekeivių valdomos iš bet kurios pasaulio vietos naudojant tokį paprastą interneto įrenginį kaip planšetinis kompiuteris.

Tarp sulaikytųjų buvo tėvas ir sūnus, vienas jų, pasak policijos, buvo kvalifikuotas sraigtasparnio pilotas, turėjęs techninių žinių, reikalingų tokioms sudėtingoms transporto priemonėms sukurti. Pareigūnai tvirtino, kad gauja specializuojasi kuriant daugybę oro, sausumos ir jūrų transporto priemonių, skirtų specialiai narkotikams gabenti, ir apkaltino juos tiekus prietaisus nusikalstamoms organizacijoms Danijoje, Italijoje, Prancūzijoje ir Ispanijoje. Anot naujienų agentūros EFE, tyrėjai aptiko 13 skirtingų transporto priemonių tipų, įskaitant priekabas su paslėptais „dvigubais dugnais“, kur galima paslėpti iki 800 kg krovinio.

Tai ne pirmas kartas, kai tyrėjai aptinka povandenines transporto priemones, skirtas narkotikams gabenti. Šių metų pradžioje Kolumbijos karinis jūrų laivynas sulaikė pusiau povandeninį laivą, vežusį keturias tonas kokaino ir plaukusį į Centrinę Ameriką. O Ispanijoje pernai per reidą į sandėlį Malagoje policija konfiskavo savadarbį 9 metrų ilgio stiklo pluošto ir faneros povandeninį laivą.

Ispanija tapo svarbiausiu punktu, per kurį narkotikai patenka į Europą, nes ji yra arti Maroko – svarbiausio kanapių gamintojo, ir glaudžiais ryšiais susijusi su buvusiomis kolonijomis Pietų Amerikoje, kur pagaminama didžioji dalis pasaulio kokaino. Ypač mėgstamas narkotikų kontrabandininkų kelias yra 15 km pločio Gibraltaro sąsiauris, skiriantis Europą nuo Afrikos. Praėjusių metų balandį policija sulaikė 100 įtariamų gaujos narių, jie apkaltinti greitaeigiais kateriais vežę kanapes per sąsiaurį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių