Įtariamas Norvegijos užpuolikas yra policijai žinomas atsivertėlis į islamą

Dėl įtarimų lanku ir strėlėmis nedideliame Norvegijos mieste nušovus penkis žmones ir dar du sužeidus sulaikytas 37-erių danas buvo atsivertęs į islamą ir buvo žinomas policijai dėl su radikalizacija susijusių būgštavimų, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

Kongsberge, esančiame 66 km į pietvakarius nuo sostinės Oslo, trečiadienį strėlėmis buvo nušauti penki žmonės nuo 50 iki 70 metų amžiaus – keturios moterys ir vyras, o dar du žmonės buvo sužeisti. Tai daugiausiai aukų pareikalavęs išpuolis Norvegijoje per pastaruosius 10 metų.

„Kalbame apie atsivertėlį į islamą“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė norvegų policijos pareigūnas Ole Bredrupas Saeverudas (Olė Bredrupas Severudas).

„Anksčiau būta būgštavimų, susijusių su radikalizacija“, – nurodė jis.

Pasak O. B. Saeverudo, 37 metų įtariamasis per apklausą prisipažino.

„Be kitų dalykų, aiškinamės, ar tai buvo teroristinė ataka“, – pridūrė jis.

Pranešimai, susieję įtariamąjį su radikalizacija, buvo gauti ne šiais metais, bet anksčiau, policija tuo metu vykdė tyrimą, nurodė O. B. Saeverudas.

„Mes palyginti įsitikinę, kad jis veikė vienas“, – sakė jis.

Po trečiadienio išpuolio Danijos premjerė Mette Frederiksen (Metė Frederiksen) sakė labai nuliūdusi dėl „baisios atakos“ Kongsberge.

„Bandė gelbėtis“

„Nuoširdžiausiai užjaučiu aukas ir jų artimuosius“, – sakė ji.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) savo ruožtu tviteryje parašė esąs „sukrėstas ir nuliūdęs dėl tragiškų naujienų iš Norvegijos“.

Įtariamasis ketvirtadienį ar penktadienį turi stoti prieš teisėją, spręsiantį dėl kardomojo kalinimo, naujienų agentūrai AFP sakė jo advokatas.

„Jis detaliai aiškina, kalbasi ir bendradarbiauja su policija“, – anksčiau reporteriams sakė advokatas Fredrikas Neumannas (Fredrikas Neumanas).

Įtariamasis prisipažino siautėjęs Kongsberge, nurodė prokurorė Ann Iren Svane Matthiassen (An Iren Svanė Matiasen). Ji sakė, kad vyras buvo apklaustas naktį.

Policija pranešė, kad įtariamasis vaikščiojo po miestą ir šaudė į žmones strėlėmis. Pasak policijos, keli asmenys buvo sužeisti parduotuvėse.

Aukų vardai viešai kol kas neskelbiami.

Abu sužeistieji gydomi ligoninės intensyviosios terapijos skyriuje. Vienas iš jų yra policininkas, kuris ne tarnybos metu lankėsi vienoje parduotuvėje ir buvo užpultas. Apie sužeistųjų būklę informacijos kol kas nėra.

Norvegijos žiniasklaida taip pat spėlioja, kodėl policija tik praėjus daugiau nei pusvalandžiui po pirmųjų pranešimų apie išpuolį areštavo įtariamąjį.

Policija apie išpuolį buvo informuota trečiadienį maždaug 18 val. 13 min. vietos (19 val. 13 min. Lietuvos) laiku ir sulaikė įtariamąjį maždaug po 30 minučių.

Liudininkė Hansine (Hansinė) televizijai TV2 sakė išgirdusi triukšmą ir pamačiusi besislepiančią moterį, taip pat „vyrą... su strėlėmis ir strėline ant peties, ir lanku rankoje“.

„Paskui mačiau bėgančius žmones, jie bandė gelbėtis... Tarp jų buvo moteris, laikiusi už rankos vaiką“, – pasakojo liudininkė.

Sienoje stirksanti strėlė

Žiniasklaidoje buvo paskelbta nuotraukų, kuriose matyti stirksanti sienoje įstrigusi juoda strėlė, taip pat ant žemės gulinčios strėlės, panašios į naudojamas varžybose.

Policija ketvirtadienį nurodė, kad įtariamasis panaudojo ir kitų ginklų.

„Šie įvykiai sukrečia mus“, – sakė ketvirtadienį darbą baigianti premjerė Erna Solberg (Erna Sulberg).

Norvegijos paskirtasis premjeras Jonas Gahras Store (Jonas Gahras Stiorė), parlamento rinkimus laimėjusios centro kairiųjų Darbo partijos lyderis, turintis pradėti darbą šiame poste vėliau ketvirtadienį, pavadino ataką „siaubinga“.

„Tai nerealu. Tačiau realybė tokia, kad penki žmonės žuvo, daug buvo sužeisti ir daugelis patyrė šoką“, – ketvirtadienį Norvegijos transliuotojui NRK sakė J. Gahras Store.

Norvegų policininkai paprastai nesinešioja ginklų, bet po šios atakos Nacionalinė policijos valdyba nurodė visoje šalyje apginkluoti pareigūnus.

Įspėta Norvegijos žvalgybos tarnyba PST, naujienų agentūrai AFP sakė atstovas Martinas Bernsenas.

Norvegija tradiciškai būdavo taiki šalis, bet pastaraisiais metais joje įvyko kraštutinių dešiniųjų ekstremistų išpuolių.

Ekstremistas Andersas Behringas Breivikas (Andersas Bėringas Breivikas) 2011 metų liepos 22-ąją per dvigubą ataką nužudė 77 žmones.

A. B. Breivikas pirmiausiai detonavo sprogmenų prikrautą mikroautobusą sostinėje Osle netoli ministro pirmininko biuro. Vėliau jis nuvyko į netoliese esančią Utiojos salą ir nušovė dešimtis žmonių ten veikusioje kairiosios Darbo partijos jaunimo sparno vasaros stovykloje.

2019 metų rugpjūtį neonaciu pasiskelbęs Philipas Manshausas (Filipas Manshausas) apšaudė vieną mečetę Oslo pakraštyje. Galiausiai maldininkai jį sugebėjo sutramdyti; per tą incidentą niekas sunkiai nenukentėjo.

Tačiau Ph. Manshausas anksčiau nušovė savo 17-metę įseserę, įvaikintą Kinijoje. Prokurorai jo veiksmus apibūdino kaip „rasistinį aktą“.

Norvegų saugumo tarnybos taip pat yra sužlugdžiusios kelias šalyje planuotas džihadistų atakas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Psichų yra visur. Religija čia neturi jokios reikšmės.

Danas atvyko y safary

Danas atvyko y  safary  portretas
norvegijoj , atsaudyt vietinius aborigenus....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių