Penki JAV policijos pareigūnai apkaltinti mirtinai sumušę juodaodį

Jungtinių Valstijų valdžia ketvirtadienį penkiems buvusiems policijos pareigūnams pateikė kaltinimus nužudymu dėl juodaodžio mirtino sumušimo Memfyje, pietiniame mieste ruošiantis galimiems pilietiniams neramumams, o prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) paragino demonstrantus protestuoti taikiai.

29 metų Tyre'as Nicholsas (Tairas Nikolsas) sausio 7 dieną buvo sustabdytas kelyje dėl, Memfio policijos departamento teigimu, neatsargaus vairavimo.

Prasidėjus persekiojimui, „policija jį žiauriai sumušė, iki kol tapo neatpažįstamas“, pareiškime teigė T. Nicholso šeimai atstovaujantys advokatai Benas Crumpas (Benas Krampas) ir Antonio Romanucci (Antonijus Romanučis)

Penki pareigūnai, kurie taip pat yra juodaodžiai, buvo atleisti po to, kai atlikus vidaus tyrimą buvo nustatyta, kad jie panaudojo pernelyg didelę jėgą ir nesuteikė pagalbos, pranešė policija.

Anot policijos, T. Nicholsas kritinės būklės buvo nuvežtas į ligoninę, kur sausio 10 dieną mirė.

Pareigūnai teigė, kad policija suėmimo vaizdo įrašą paskelbs po 2 val. nakties šeštadienį Lietuvos laiku.

T. Nicholso mirtis nuo policijos rankos iškart priminė 2020 metų gegužės mėnesį įvykdytą George'o Floydo (Džordžo Floido), kito juodaodžio, kurio baltaodžio policijos pareigūno įvykdytas uždusinimas Mineapolyje buvo nufilmuotas, nužudymą.

Greitai išplitus G. Floydo mirties vaizdo įrašui, visoje šalyje kilo masinių protestų, kartais smurtinių, banga ir buvo pradėta atidžiai nagrinėti rasinių santykių ir policijos žiaurumo JAV klausimai.

Be kaltinimų antrojo laipsnio žmogžudyste, pareigūnams Memfyje taip pat pateikti kaltinimai užpuolimu ir pagrobimu sunkinančiomis aplinkybėmis.

Kai visi pamatys vaizdo įrašą, nemanau, kad jiems kils klausimų dėl šių kaltinimų.

 

„Kai visi pamatys vaizdo įrašą, nemanau, kad jiems kils klausimų dėl šių kaltinimų“, – televizijai CNN sakė apygardos prokuroras Steve'as Mulroy (Stivas Malrojus).

Memfis yra antras pagal dydį Tenesio valstijos miestas, kurio 65 proc. gyventojų sudaro afroamerikiečiai.

Klipą žiūrėję šeimos advokatai teigė matę, „kaip šlykščiai jis neteko gyvybės nuo Memfio policijos rankų“.

„Šiandien iš Memfio pareigūnų gauta žinia, kad šie penki pareigūnai yra patraukti baudžiamojon atsakomybėn už savo mirtinus ir žiaurius veiksmus, suteikia mums vilties ir toliau siekti teisingumo Tyro atžvilgiu“, – pridūrė advokatai.

J. Bidenas, manydamas, kad vaizdo įrašas sukels pasipiktinimą, ketvirtadienį paragino laikytis ramybės.

„Kol amerikiečiai gedi, Teisingumo departamentas atlieka tyrimą, o valstybės institucijos tęsia savo darbą, prisijungiu prie Tyre'o šeimos ir raginu taikiai protestuoti“, – sakoma prezidento pareiškime.

„Pasibaisėjęs tuo, ką mačiau“

Šeimos advokatai pridūrė, kad T. Nicholso sumušimas „rodo, jog beviltiškai reikia pokyčių ir reformų, kurios užtikrintų, kad smurtas nebebūtų vykdomas per mažo pavojaus procedūras, pavyzdžiui, šiuo atveju – sustabdant transporto priemonę kelyje“.

Visi penki pareigūnai, kaltinami T. Nicholso nužudymu, buvo sulaikyti, nors dviejų iš jų advokatai teigė, kad jų klientai ketina sumokėti užstatą.

Buvusio pareigūno Desmondo Millso (Desmondo Milso) jaunesniojo advokatas Blake'as Ballinas (Bleikas Bolinas) sakė, kad jo klientas ir jo šeima jaučia „didžiulį nerimą ir skausmą ne tik dėl savo situacijos, bet ir dėl to, ką toks kaltinimas, toks incidentas daro mūsų miestui“.

Advokatas pridūrė, kad dar nematė incidento vaizdo įrašo.

Tenesio tyrimų biuro direktorius Davidas Rauschas (Deividas Raušas) per spaudos konferenciją ketvirtadienį teigė, kad jis buvo „pasibaisėjęs tuo, ką mačiau, ir tuo, ką sužinojome atlikdami tyrimą“.

Apygardos prokuroras S. Mulroy sakė, kad aukos šeima išgyvena didžiulę netektį: „Jie apibūdino beveik tobulą sūnų, linksmą ir laimingą žmogų, kuriam patiko važinėti riedlente ir mėgautis saulėlydžiais virš Šelbi Farmso parko.“

„Galime išvardyti visas policijos smurto aukas, – teigė pilietinių teisių grupės NAACP prezidentas Derrickas Johnsonas (Derikas Džonsonas), – bet negalime įvardyti nė vieno jūsų priimto teisės akto, skirto šiai problemai spręsti.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Šaunuoliai

matomai jankiu policajai

matomai jankiu policajai  portretas
dar viena narkomana vagisiu negyvai uzbaladojo......

otto

otto portretas
Ar matėte kada nors antraštę "policija sumušė baltaodį"? Baltaodžių nemuša?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių