Peru tęsiantis protestams, visoje šalyje skelbiama nepaprastoji padėtis

  • Teksto dydis:

Peru tęsiantis smurtiniams protestams prieš buvusio prezidento Pedro Castillo (Pedro Kastiljo) nušalinimą, per kuriuos jau žuvo septyni žmonės, trečiadienį visoje šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis.

Gynybos ministras Alberto Otarola (Albertas Otarola) paskelbė, kad šios priemonės, kuri galios 30 dienų, buvo imtasi dėl „vandalizmo aktų ir smurto, kelių blokavimo“.

Jis pridūrė, kad, galiojant nepaprastajai padėčiai, „laikinai sustabdoma judėjimo ir susirinkimo laisvė“ ir taip pat gali būti įvesta nakties metu galiosianti komendanto valanda.

Po bandymo paleisti parlamentą ir valdyti dekretu praėjusią savaitę suimto P. Castillo šalininkai reikalauja jį paleisti ir surengti naujus rinkimus.

Tad naujoji prezidentė Dina Boluarte (Dina Boluartė) trečiadienį vėl pamėgino sumažinti įtampą ir paragino naujus rinkimus surengti 2023 metų gruodį.

Sekmadienį ji sakė sieksianti kitus visuotinius rinkimus surengti dvejais metais anksčiau – 2024 metų balandį, o ne 2026 metų liepą, – tačiau tai nepatenkino protestuotojų, kurie toliau reikalavo jos atsistatydinimo, blokavo kelius keliuose šalies miestuose ir susiremdavo su saugumo pajėgomis.

Peru teisėjas kiek anksčiau trečiadienį 24 valandoms atidėjo posėdį, kuriame bus sprendžiama, ar bus paleistas dėl kaltinimų maištu ir sąmokslu suimtas buvęs prezidentas P. Castillo. 

P. Castillo praėjusią savaitę teisėjo nurodymu buvo suimtas septynioms dienoms, o trečiadienį jis turėjo būti paleistas į laisvę.

Tačiau prokurorai vėlai antradienį pateikė prašymą palikti jį kardomajame kalinime 18 mėnesių.

Teisėjas Juanas Checkley (Chuanas Čeklis) posėdį dėl naujo prašymo trečiadienį atidėjo iki ketvirtadienio, gynybos advokatams pareiškus, kad jie iš prokuroro gavo ne visus dokumentus.

Jis taip pat nurodė pratęsti P. Castillo sulaikymą dar 48 valandoms.

P. Castillo, kairiųjų pažiūrų buvęs mokyklos mokytojas, šiai politinio nestabilumo kamuojamai Pietų Amerikos valstybei, kurioje per šešerius metus buvo išrinkti šeši prezidentai, vadovavo tik 17 mėnesių.

Trumpą jo valdymo laikotarpį lydėjo kova dėl valdžios su opozicijos dominuojamu Kongresu ir šeši tyrimai jo ir jo šeimos atžvilgiu, daugiausiai dėl korupcijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LIETUVOJE "DĖL VISO PIKTO"

LIETUVOJE "DĖL VISO PIKTO" portretas
Jau seniai įvesta "nepaprastoji padėtis"...Juk "Aras" turi būti pasiruošęs ginti išprotėjusius seimūnus, vyriausybę nuo...SAVO TAUTOS PROVERŽIO. Juk kantrybė yra ne beribė....

Flurona [Palaikau Z. Šličytę]

Flurona [Palaikau Z. Šličytę] portretas
Ta Dina Boluarte yra švabo statytinė jei ką
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių