Prancūzija reiškia susirūpinimą dėl Malio karių ir „rusų samdinių“ vykdomo žudymo

Prancūzija pirmadienį išreiškė susirūpinimą dėl informacijos, kad Malio Muros kaime per ginkluotųjų pajėgų elementų ir jų sąjungininkų rusų samdinių operaciją buvo nužudyta šimtai civilių.

„Prancūzija labai susirūpinusi dėl informacijos apie masinį smurtą Muros kaime, vykdytą Malio ginkluotųjų pajėgų elementų, kuriuos lydėjo rusų samdiniai iš grupės „Wagner“, – sakoma prancūzų Užsienio reikalų ministerijos pareiškime. Jame nurodoma, kad pranešta apie „šimtų civilių“ nužudymą.

Malio kariuomenė penktadienį pranešė nukovusi 203 kovotojus per operaciją kovo 23–31 dienomis Muros rajone, kurį kariškiai pavadino „teroristų valdomis“.

Pareiškimas buvo paskelbtas Malio socialinėje žiniasklaidoje pasirodžius daugybei pranešimų, kad Muroje buvo nukauti dešimtys žmonių, įskaitant civilius gyventojus.

Naujienų agentūrai AFP nepavyko patvirtinti kariuomenės pateikto žuvusiųjų skaičiaus ar pranešimų socialiniuose tinkluose.

Prancūzijos pareiškime raginama greit pradėti „nacionalinį ir tarptautinį tyrimus“ siekiant patraukti kaltuosius atsakomybėn.

„Kova su teroristinėmis grupėmis, veikiančiomis Sachelyje, niekaip negalima pateisinti žmogaus teisių pažeidimų, – pažymėjo ministerija. – Smurtas prieš civilius gyventojus tik stiprina šias grupes.“

Europos Sąjunga pirmadienį taip pat paskelbė, kad yra „labai susirūpinusi“ dėl pranešimų apie žudynes Muroje, ir paragino šią Vakarų Afrikos valstybę leisti tyrėjams nuvykti į minimą regioną.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) sakė, kad pranešimai apie smurtą kelia „didelį nerimą“.

„Kova su terorizmu niekaip negalima pateisinti didžiulių žmogaus teisių pažeidimų“, – sakoma jo pareiškime.

JAV valstybės departamentas sekmadienį taip pat paragino atlikti tyrimą ir nurodė, kad pranešimai apie žudynes kelia „itin didelį nerimą“.

Maliui – maždaug 21 mln. gyventojų turinčiai neturtingai šaliai – sunkiai sekasi malšinti 2012 metais kilusį džihadistų sukilimą, išplitusį į kaimyninius Burkina Fasą ir Nigerį.

Prancūzija, susipykusi su karine chunta Bamake, vasarį paskelbė, kad rengiasi maždaug 2,4 tūkst. savo karių iš Malio perkelti į kitas Sachelio regiono šalis, taip pat kovojančias su valstybių sienų nepaisančiais džihadistų sukilimais.

Prancūzų pajėgos Malyje – buvusioje Prancūzijos kolonijoje – buvo dislokuotos 2013 metais, siekiant atremti islamo ekstremistus, bet po pradinių pergalių mūšio lauke operacija vyko sunkiai, augo maliečių priešiškumas.

Paryžiaus ir Bamako ginčai po 2020 metų perversmo paskatino kariškių vyriausybę kreiptis į kitus sąjungininkus, tokius kaip Rusijos sukarinta grupuotė „Wagner“, analitikų siejama su Kremliumi.

Pasipiktinimas Paryžiuje dėl numanomo „Wagner“ samdinių atvykimo buvo viena iš priežasčių, paskatinusių prancūzus trauktis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių