Rusijos policijos sulaikyta žurnalistė M. Ovsianikova po kelių valandų paleista į laisvę

Rusijos žurnalistė Marina Ovsianikova, kovą išgarsėjusi dėl valstybinės televizijos tiesioginiame eteryje surengtos protesto akcijos prieš Maskvos karinius veiksmus Ukrainoje, pirmadienį pranešė, kad buvo paleista po kelių areštinėje praleistų valandų.

„Esu namuose. Viskas gerai“, – parašė ji praėjusią naktį socialiniame tinkle „Facebook“.

„Dabar žinau, kad geriau išeiti iš namų su pasu ir rankine“, – pridūrė žurnalistė.

M. Ovsianikovos advokatas Dmitrijus Zachvatovas sakė, kad ji buvo sulaikyta, nes buvo įtariama „diskreditavusi“ armiją, kai praėjusią savaitę prie Maskvos teismo viešai išreiškė paramą opozicijos aktyvistui Iljai Jašinui, kaltinamam „melagingos informacijos“ apie kariuomenę skleidimu.

Pasiuntusi karius į Ukrainą, Maskva priėmė drakonišką įstatymą, numatantį iki 15 metų laisvės atėmimo bausmes už  „žinomai melagingos informacijos“ apie kariuomenę paskelbimą.

Kol kas Rusijos valdžios institucijos nepranešė, kad M. Ovsianikovos atžvilgiu būtų pradėtas koks nors baudžiamasis procesas. 

44 metų M. Ovsianikova buvo sulaikyta praėjus kelioms dienoms po to, kai viena surengė akciją netoli Kremliaus, per kurią laikė plakatą, smerkiantį Rusijos invaziją Ukrainoje ir prezidentą Vladimirą Putiną.   

M. Ovsianikova, buvusi Rusijos valstybinės televizijos „Pervyj kanal“ redaktorė, išgarsėjo kovo viduryje, kai per žiūrimiausią vakaro žinių laidą „Vremia“ įsiveržė į studiją, laikydama plakatą su anglišku užrašu „No War“ („Karui – ne“).


Tai buvo labai neįprastas įvykis Rusijoje, kur valstybinė žiniasklaida griežtai kontroliuojama.

Po to protesto M. Ovsianikova buvo trumpam sulaikyta, jai buvo skirta piniginė bauda. Nors daugelis tarptautinių stebėtojų gyrė žurnalistės veiksmus, ši protesto akcija nesulaukė visuotinio Rusijos opozicijos pritarimo. 

Kai kurie kritikai atkreipė dėmesį, kad M. Ovsianikova daug metų dirbo valstybinėje televizijoje „Pervyj kanal“, kuri yra Kremliaus ruporas.

Po kovą surengtos protesto akcijos M. Ovsianikova kelis mėnesius praleido užsienyje, taip pat trumpai dirbo Vokietijos laikraštyje „Die Welt“.

Liepos pradžioje ji paskelbė, kad grįžta į Rusiją spręsti ginčo dėl vaikų globos.


Šiame straipsnyje: Marina Ovsianikovažurnalistėsulaikėkaras Ukrainojeprotestavo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių