S. Cichanouskaja: į Baltarusiją sugrįžo stalinistinis teroras

Latvijoje viešinti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja ketvirtadienį pareiškė, kad į šiuolaikinę Baltarusiją sugrįžo diktatoriaus Josifo Stalino laikų teroras.

Kalbėdama Latvijos Saeimoje (parlamente) ji prisiminė, kad Latvija buvo antra šalis po Lietuvos įvedusi sankcijas autoritarinio šalies lyderio Aliaksandro Lukašenkos režimui.

S. Cichanouskaja pabrėžė, kad baltarusiai niekada neužmirš latvių pagalbos. Ji padėkojo Latvijos žmonėms už jų solidarumą su Baltarusija ir Ukraina.

„Mes neužmiršime solidarumo eitynių, baltos ir raudonos spalvų vėliavų languose. Ukraina taip pat neužmirš jūsų pagalbos. Privalome daryti viską, kad užbaigtume karą ir padėtume karo aukoms“, – sakė Baltarusijos demokratinio judėjimo lyderė.

Ji nurodė, kad Latvija ir Baltarusija nėra tik kaimynės. Šias šalis vienija bendra istorija. A. Lukašenkos režimo vykdomo teroro metais Baltarusijos nepriklausoma žiniasklaida ir nevyriausybinės organizacijos rado prieglobstį Latvijoje.

S. Cichanouskaja pabrėžė, kad abi šalys išgyveno sunkius Rusijos imperijos, sovietų okupacijos laikus, taip pat inteligentijos žudymą ir masinį gyventojų trėmimą. Anot jos, kitaip nei latviai, kurie 32 metus gyvena laisvi, Baltarusija laisva buvo gana trumpai.

Mano tautai vis dar tęsiasi tamsūs laikai. Sovietų idėjoms ir Kremliui ištikimi žmonės uždarinėja leidyklas, spausdinančias knygas baltarusių kalba.

„Mano tautai vis dar tęsiasi tamsūs laikai. Sovietų idėjoms ir Kremliui ištikimi žmonės uždarinėja leidyklas, spausdinančias knygas baltarusių kalba. Taip pat suimami verslininkai, kurių parduotuvėse galima įsigyti prekių su baltarusiška simbolika“, – kalbėjo ji.

Ji tvirtino, kad už demokratinius principus pasisakantys žmonės yra baudžiami. Įstatymai numato mirties bausmę už bet kokius protestus. Šių įstatymų tikslas – įskiepyti žmonėms baimę. Demokratinio judėjimo Baltarusijoje lyderė pabrėžė, kad prasidėjus represijoms baltarusiai šaukėsi pagalbos, tačiau nebuvo išgirsti.

Pasak S. Cichanouskajos, Europos Sąjunga sankcijas Minskui įvedė po dešimties mėnesių, o tai buvo per vėlai, nes leido režimui persigrupuoti. Anot jos, jei A. Lukašenka būtų sustabdytas, Baltarusija nebūtų tapusi Rusijos prezidento Vladimiro Putino karo prieš Ukrainą arena.

„Jeigu mes būtume laimėję, Kyjivo priemiesčiai nebūtų virtę griuvėsiais, Rusijos kariuomenė nebūtų apiplėšusi Černobylio atominės elektrinės ir tūkstančiai žmonių Bučoje ir Borodiankoje būtų dar gyvi. Viena iš penkių Rusijos raketų, paleistų į Ukrainos miestus, buvo paleista iš Baltarusijos“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

Jos teigimu, Baltarusija šiuo metu yra de facto okupuota. A. Lukašenka ignoruoja Baltarusijos žmonių norus, bet V. Putinas padeda jam likti valdžioje. A. Lukašenka yra karo rėmėjas ir turi prisiimti už jį atsakomybę. 86 procentai baltarusių pasisako prieš karą Ukrainoje, sakė S. Cichanouskaja.

„Suprantame, kad Ukrainos pergalė leis baltarusiams tapti laisviems. Mieli draugai, baltarusiai ir A. Lukašenkos režimas nėra tas pats. Baltarusija nėra Rusija. Net ir teroro laikais baltarusiai palaiko ukrainiečių kovą už laisvę gyvybės kaina. Šiandien esame kryžkelėje. Du keliai – europietiška demokratinė Baltarusija arba de jure Rusijos okupacija, izoliacija ir regresas“, – sakė demokratinio judėjimo Baltarusijoje lyderė.

Ji pabrėžė, kad baltarusiai pasirinko pirmąjį kelią ir tikisi Latvijos pagalbos ir paramos. S. Cichanouskaja taip pat paragino suteikti galimybę baltarusiams gauti vizas ir leidimus gyventi Latvijoje. Anot jos, tai padėtų politiniams pabėgėliams ir baltarusių jaunimui.

Ji taip pat prašė padidinti numatytų stipendijų studentams skaičių, numatyti daugiau vietų Baltarusijos mokslininkams,  žurnalistams ir kultūros veikėjams dalyvauti programose. S. Cichanouskaja pabrėžė, jog nepriklausomos žiniasklaidos atstovai ir Baltarusijos kultūriniai veikėjai priešinasi A. Lukašenkos autoritariniam režimui ir Kremliaus propagandai.

Be to, ji paprašė paramos mažoms ir vidutinio dydžio verslo įmonėms, kurios persikėlė į Latviją. Pasak S. Cichanouskajos, daugelis iš jų dalyvavo protestuose, todėl režimas imasi represijų ir prieš jas.

Opozicijos lyderė taip pat paragino suteikti galimybę baltarusių jaunimui atlikti stažuotes Saeimoje. Baltarusijos jaunimas pasinaudos tokia patirtimi ateityje Baltarusijos, Latvijos ir Europos labui, sakė ji.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeBaltarusijaSviatlana Cichanouskajateroras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių