Saudo Arabijoje už veiklą „Twitter“ moteriai skirta 34 metų kalėjimo bausmė

Saudo Arabijos teismas nuteisė vieną moterį kalėti 34 metus už jos veiklą socialiniame tinkle „Twitter“, nurodoma teismo dokumentuose, su kuriais trečiadienį susipažino naujienų agentūra AFP.

Nuosprendį Salmai al Shehab (Salmai Šehab) už pagalbą disidentams, siekiantiems „trikdyti viešąją tvarką“ karalystėje, rugpjūčio 9 dieną paskelbė Saudo Arabijos apeliacinis teismas, rodo dokumentai.

Be to, nuosprendžiu S. al Shehab, Jungtinės Karalystės Lidso universiteto doktorantei ir dviejų vaikų motinai, taip pat buvo uždrausta dar 34 metus keliauti į užsienį.

Apie 2,6 tūkst. sekėjų „Twitter“ turinti S. al Shebab dažnai rašydavo apie moterų teises konservatyvioje musulmonų sunitų šalyje.

Nuosprendis paskelbtas naftos turtingos Persijos įlankos valstybės valdžiai tęsiant susidorojimą su žmogaus teisių aktyvistais. Daugeliui jų skiriamos laisvės atėmimo bausmės ir įvedami draudimai keliauti.

Be to, verdiktas paskelbtas praėjus mažiau nei mėnesiui po JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) vizito Saudo Arabijoje. J. Bidenas buvo kritikuojamas dėl sprendimo nuvykti į karalystę, nepaisant tenykštės prastos žmogaus teisių padėties.

S. al Shehab buvo sulaikyta Saudo Arabijoje 2021 metų sausį, kai buvo išvykusi atostogų.

Birželį 34-erių moteriai buvo skirta šešerių metų nelaisvės bausmė, iš jų treji metai lygtinai, ir tokios pat trukmės draudimas keliauti. Tačiau šį mėnesį apeliacinis teismas bausmę sugriežtino.

Naujausią nuosprendį ji per 30 dienų gali apskųsti karalystės aukščiausiajam teismui, nurodoma teismo dokumentuose.

Londone įsikūrusi teisių gynimo grupė ALQST pasmerkė šį verdiktą ir pavadino jį „griežčiausia Saudo Arabijos valdžios kada nors skirta laisvės atėmimo bausme taikiai aktyvistei“.

„Šis pasibaisėtinas nuosprendis yra pasityčiojimas iš Saudo Arabijos valdžios teiginių apie moterų reformas ir teisinę sistemą“, – pabrėžė ALQST komunikacijos vadovė Lina al Hathloul (Lina Hatlul).

Viena artima S. al Shehab draugė AFP su anonimiškumo sąlyga sakė: „Negalvojau, kad jos veikla „Twitter“ sukels jai kokių nors problemų, kol nenustebino jos suėmimas.“

Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas (Mohamedas bin Salmanas), faktinis karalystės vadovas, giriamas dėl įvairių moterims palankių reformų – pavyzdžiui, jis panaikino draudimą vairuoti ir reikalavimą dėvėti galvos apdangalą.

Tačiau šios reformos lydimos moterų teisių aktyvistų persekiojimo, kuris yra platesnės kampanijos prieš kitamanius dalis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
uz si sadistyni /teisini/ genocida reikia sia sali likviduot ir tuos banderovcus su cecenai 1 ten siust o ne ukrainiecius zudyt nes zydams reikia geru derlingu z emiu o arabu jie bijo ir dar gauna naftos o pasikeis viskas tik tuomet kai tauta sukils ir nacionalzuos visus saudu turtus igytus parduodant nafta===
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių