Tadžikija iškvietė Rusijos ambasadorių dėl įtariamo tadžikų studentų sumušimo ir apklausos

  • Teksto dydis:

Tadžikija iškvietė Rusijos ambasadorių po to, kai policija, kaip manoma, sumušė ir apklausė daugiau kaip 100 tadžikų studentų iš vieno universiteto Rusijos Tolimuosiuose Rytuose, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Tai itin retas Tadžikijos ir Rusijos, nuo kurios šalis vis dar yra ekonomiškai priklausoma, nesutarimų atvejis.

Incidentas įvyko praėjusią savaitę viename iš Rusijos valstybinių universitetų Komsomolske prie Amūro. Šio incidento detalės lieka neaiškios.

Tadžikų užsienio reikalų ministerija trečiadienį pranešė, kad teisėsaugos pareigūnai universiteto bendrabutyje nuo ankstaus ryto apklausė daugiau kaip 100 studentų ir šiurkščiai su jais elgėsi.

Užsienio reikalų ministerijos išplatintame pareiškime teigiama, kad šie veiksmai neatitinka dvišalio strateginio bendradarbiavimo esmės.

Tadžikijos pasiuntinys žmogaus teisių klausimais trečiadienį pareiškė, kad neteisėtų veiksmų, kurių ėmėsi Rusijos riaušių policija OMON ir Rusijos saugumo agentūros FSB darbuotojai, keletas studentų buvo paguldyti į ligoninę. Jis taip pat paragino savo kolegą iš Rusijos atlikti tyrimą ir nustatyti, kas tiksliai nutiko.

Universitetas pareiškė, kad buvo sulaikyti tik keturi tadžikai studentai, apsunkinę teisėsaugos darbą.

Daugeliui Tadžikijos gyventojų Rusija tebėra prioritetinė darbo ir studijų kryptis. Pasak teisių gynėjų, dauguma jų Rusijoje dažnai susiduria su diskriminacija, rasizmu ir policijos priekabiavimu.

Remiantis statistiniais duomenimis, 2023 metų pirmąjį ketvirtį į Rusiją atvyko apie 500 000 Tadžikistano piliečių. Daugelis jų atvažiavo dirbti.

Pasaulio banko duomenimis, Rusijoje dirbančių tadžikų piniginės perlaidos sudaro daugiau nei trečdalį Tadžikijos bendrojo vidaus produkto (BVP).

Tęsiantis plataus masto Rusijos invazijai į Ukrainą, Maskva ir Rusijos privati karinė bendrovė „Wagner“ pradėjo migrantų verbavimą į karą.

Pasak vietos žiniasklaidos, per pastaruosius kelis mėnesius Ukrainoje žuvo dešimtys Vidurinės Azijos šalių piliečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha...uz dyka ciulpia is rusijos pinigus

cha...uz  dyka ciulpia is rusijos pinigus  portretas
kurie sudaro didesne puse viso salies BVP ...uz dyka mokosi ... riausias kelia ir dar lieka nepatenkinti kada juos apklausia , praveda tyrima ,todel kviecia rusu ambasadoriu, kad sis pasiiaiskintu... BLT --liepciau susirinkt ta milijona tadziku ir eit nax...iz rusijos lai namuose asilus dulkina ir kupranugariu suda [lepioskas] kepasi vietoj duonos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių