Taibėjus: Kinijos naikintuvai ir karo laivai kirto Taivano sąsiaurio vidurio liniją

Taibėjaus kariškiai penktadienį pranešė, kad virtinė Kinijos naikintuvų ir karo laivų kirto Taivano sąsiaurio vidurio liniją per Pekino surengtas „itin provokuojamas“ karines pratybas.

„Iki 11 val. daug Kinijos karo lėktuvų ir laivų grupių vykdė pratybas aplink Taivano sąsiaurį ir kirto sąsiaurio vidurio liniją, sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

„Šios Kinijos karinės pratybos – ar tai būtų balistinių raketų paleidimas, ar sąmoningas sąsiaurio vidurio linijos kirtimas – yra itin provokuojamas aktas“, – pridūrė ministerija.

Išilgai sąsiaurio, skiriančio Taivaną ir Kinijos žemyninę dalį, einanti vidurio linija nėra oficiali, bet abi pusės jos dažniausiai laikosi.

Kinija nuo ketvirtadienio rengia didžiulio masto pratybas aplink Taivaną, protestuodama dėl saloje surengto JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) vizito.

Anksčiau kariniai laivai ir lėktuvai retai kada kirsdavo sąsiaurio vidurio liniją, bet Kinijos įsibrovimų padažnėjo, kai 2020 metais Pekinas paskelbė, jog neoficiali linija nebeegzistuoja.

Šios linijos kirtimas yra opus, nes Taivano sąsiauris siauriausioje vietoje tėra 130 km pločio, tad įsibrovimai didina karinių incidentų riziką.

Šios Kinijos karinės pratybos – ar tai būtų balistinių raketų paleidimas, ar sąmoningas sąsiaurio vidurio linijos kirtimas – yra itin provokuojamas aktas.

Pastaraisiais metais Pekinas vis dažniau siųsdavo savo pajėgas arti Taivano.

Didžiąją daugumą šių atvejų sudaro karinių orlaivių praskridimai per Taivano oro gynybos identifikacijos zonos (ADIZ) pietvakarinį kampą.

ADIZ nesutampa su Taivano teritorine oro erdve – ji apima daug didesnę teritoriją, persidengia su dalimi Kinijos oro gynybos atpažinimo zonos ir netgi apima dalį žemyninės Kinijos.

Tačiau per šią savaitę vykstančias karines pratybas Kinija daug kartų pažeidė sąsiaurio vidurio liniją.

Trečiadienį Taivanas pranešė apie 49, o ketvirtadienį – apie 44 atvejus, kai vidurio liniją kirto Kinijos kariniai orlaiviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių