Teisių grupės: Iranas įvykdė mirties bausmę kurdų politiniam kaliniui

  • Teksto dydis:

Iranas penktadienį įvykdė mirties bausmę kurdų kilmės vyrui, kurį aktyvistai laiko politiniu kaliniu už priklausymą uždraustai grupei, pranešė teisių gynimo organizacijos.

Mohayyedinas Ebrahimi (Mohajedinas Ebrahimis) buvo pakartas auštant Urmijos kalėjime šiaurės vakarų Irane, atskirais pareiškimais pranešė Norvegijoje įsikūrusios „Iran Human Rights“ (IHR) ir „Hengaw“ teisių grupės.

Penktadienio rytą Urmijoje dėl kaltinimų narkotikais mirties bausmė buvo įvykdyta dar penkiems vyrams, pridūrė grupės.

2017 metais suimtas ir 2018-aisiais mirties bausme nuteistas M. Ebrahimi buvo kaltinamas dalyvavimu Kurdistano demokratinės partijos (KDP) veikloje – uždraustos grupuotės, kuri vykdė ginkluotą kovą už Irano kurdų gyvenamo regiono apsisprendimo teisę, veikloje.

M. Ebrahimi neigė kaltinimus, o teisių gynimo grupės teigė, kad jis dirbo tik nešiku, gabenančiu prekes iš Irako.

Tiek IHR, tiek „Hengaw“ vadina jį politiniu kaliniu.

IHR sakė, kad ketvirtadienį vėlai vakare prie Urmijos kalėjimo durų įvyko protestas, kai paaiškėjo, kad M. Ebrahimi gali būti įvykdyta mirties bausmė, o jo sūnus buvo suimtas.

„Hengaw“ teigė, kad M. Ebrahimi šeimai iš pradžių buvo pasakyta, kad jis bus perkeltas į kitą kalėjimą po to, kai bausmės vykdymas buvo sustabdytas, bet tada ji buvo pakviesta atsiimti kūno.

Tuo tarpu ketvirtadienį vakarų Irane esančiame Choramabado kalėjime buvo pakartas dar vienas nuteistasis už policininko nužudymą, pranešė oficialioji naujienų agentūra IRNA.

Šios mirties bausmės įvykdytos didėjant nerimui dėl didelio egzekucijų skaičiaus Irane, kuris taip pat sulaukė griežto tarptautinio pasmerkimo dėl rugsėjo mėnesį kilusio protestų judėjimo malšinimo.

Iranas įvykdė mirties bausmę keturiems žmonėms dėl protestų, kuriuos išprovokavo rugsėjo 16 dieną įvykusi 22 metų Irano kurdės Mahsos Amini mirtis. Ji suimta už tai, kad, kaip įtariama, pažeidė griežtą moterų aprangos taisyklę.

Teisių grupės įspėjo, kad daugėja mirties bausmių dėl įvairiausių kaltinimų, ir sakė, kad taip siekiama įbauginti visuomenę, kad ji neprotestuotų.

IHR duomenimis, šiais metais mirties bausmė įvykdyta mažiausiai 144 žmonėms.

IHR direktorius Mahmoodas Amiry-Moghaddamas (Mahmudas Amiris Modhadamas) mirties bausmės sulaukusius asmenis pavadino „aukomis vyriausybės egzekucijų mašinos, kurios tikslas – tik įbauginti žmones ir užkirsti kelią protestams“.

Organizacija „Amnesty International“ apkaltino Iraną, kad „mirties bausmės taikymas tampa vis dažnesnis“, o labiausiai taikomasi į kurdų ir beludžių etnines mažumas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių