U. von der Leyen: maistas tapo Kremliaus teroro arsenalo dalis

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen dėl karo Ukrainoje apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną pasaulyje gresiančiu badu.  „Maisto produktai tapo Kremliaus teroro arsenalo dalis, – sakė ji trečiadienį Europos Parlamente Strasbūre. – Tai šaltakraujiška, beširdiška ir apskaičiuota kai kurių labiausiai pažeidžiamų pasaulio šalių ir žmonių apgultis, kurią vykdo V. Putinas“.

Vien tik šiais metais apie 275 mln. žmonių gali bent jau susidurti su didele maisto stygiaus rizika, kalbėjo U. von der Leyen. Skaičiai dėl vyraujančios infliacijos esą greitai gali dar labiau išaugti. „Šią maisto produktų krizę kursto V. Putino karas“, – pažymėjo Europos Komisijos vadovė. Ji taip pat kaltino Rusiją bombarduojant grūdų sandėlius Ukrainoje.

Panašiai kalbėjo Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis. „Rusija naudoja maisto produktus kaip karo ginklą, vagia grūdus, blokuoja uostus ir dirbamus laukus paverčia mūšio laukais“, – sakė jis Europos Parlamente.

Ukrainoje blokuojama apie 20 mln. tonų grūdų. Ch. Michellis kreipėsi į maisto produktų krizės paveiktas šalis, ragindamas netikėti Rusijos teiginiais. Maskva dėl augančių maisto produktų kainų pasaulio rinkose kaltina ES sankcijas. ES tai neigia.


Šiame straipsnyje: Ursula von der Leyenmaistaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių