V. Putinas ragina Kirgizijos ir Tadžikistano vadovus vengti tolesnio eskalavimo

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį per pokalbius telefonu su Kirgizijos ir Tadžikijos vadovais paragino neaštrinti santykių tarp šių Centrinės Azijos šalių po suintensyvėjusių susirėmimų pasienyje.

„Vladimiras Putinas paragino šalis užkirsti kelią tolesnei situacijos eskalacijai ir imtis veiksmų, kad padėtis būtų kuo greičiau išspręsta išimtinai taikiomis, politinėmis ir diplomatinėmis priemonėmis“, – sakoma Kremliaus pranešime.

Kone pusė 970 km ilgio sienos tarp abiejų neturtingų, kalnuotų Centrinės Azijos kaimynių yra ginčijama, prie jos nuolat kyla kovų.

Penktadienį abi šalys sutarė nutraukti ugnį, ir Tadžikijos prezidentas Emomalis Rahmonas Uzbekijoje vykusiame viršūnių susitikime pasikalbėjo su Kirgizijos vadovu Sadyru Džaparovu.

Tačiau vos po kelių valandų abi šalys vėl pažėrė kaltinimų viena kitai dėl ugnies nutraukimo pažeidimų.

Šeštadienį ryte Kirgizijos pasieniečiai apkaltino Tadžikistano kariuomenę atakavus kelis pasienio rajonus ir gyvenvietes, įskaitant pietinius Batkeno ir Ošo regionus.

Kirgizijoje iš pasienio rajonų evakuota dešimtys tūkstančių žmonių.

Kirgizijos sveikatos apsaugos ministerija sekmadienį pranešė, kad per pastarųjų dienų susirėmimus pasienyje su Tadžikija žuvo mažiausiai 36 žmonės, o dar 134 buvo sužeisti.

Tadžikistano Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad per susirėmimus žuvo civilių, bet tikslaus skaičiaus nenurodė.

Kirgizija ir Tadžikija priklauso Rusijos vadovaujamai Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijai (KSSO), tačiau jos nuolat konfliktuoja.

2021 metais per precedento neturinčius Kirgizijos ir Tadžikijos susirėmimus žuvo mažiausiai 50 žmonių.

Naujausi susirėmimai pakurstė būgštavimus, kad buvusiame sovietiniame regione gali kilti dar vienas konfliktas. Per Armėnijos ir Azerbaidžano karių susirėmimus šią savaitę žuvo daugiau kaip 210 žmonių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Re

Re portretas
Duhai jūs duhai palaikyti toliau Ukraina amerikonai toliau vaišinis visus corona

Abejonė

Abejonė portretas
Negi, dar yra tų, kurie kreipia dėmesį į šį išsigimėlį žudiką..?

putkinas atrodo

putkinas atrodo portretas
lyg nurijęs litrą spermos
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių