V. Zelenskis: katastrofa Zaporižioje sukeltų pavojų visai Europai

Katastrofa Rusijos pajėgų kontroliuojamoje Zaporižios atominėje elektrinėje pietryčių Ukrainoje sukeltų pavojų visai Europai, pirmadienį perspėjo ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Prisidengdami jėgaine okupantai apšaudo aplinkinius miestus ir gyvenvietes“, – V. Zelenskis sakė savo kasdieniams vaizdo kreipimesi.

„Bet koks radiacinis incidentas Zaporižios AE gali paveikti Europos Sąjungos šalis, Turkiją, Sakartvelą ir tolimesnių regionų valstybes. Viskas prisklauso tik nuo vėjo krypties ir greičio“, – pabrėžė jis.

„Jeigu Rusijos veiksmai sukels katastrofą, pasekmės gali taip pat smogti tiems, kurie iki šiol tyli“, – perspėjo prezidentas.

V. Zelenskis ragino tarptautinę bendriją įvesti „naujų griežtų sankcijų Rusijai“ ir nepasiduoti „branduoliniam šantažui“.

„Visos Rusijos pajėgos turi būti nedelsiant besąlygiškai išvestos iš jėgainės ir aplinkinių teritorijų“, – kalbėjo jis.

Zaporižios elektrinė, kuri yra didžiausia atominė jėgainė Europoje, buvo užimta Rusijos pajėgų kovo pradžioje, praėjus nedaug laiko nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios.

Nuo liepos pabaigos Zaporižios AE tapo virtinės karinių smūgių taikiniu. Maskva ir Kyjivas dėl šių apšaudymų kaltina vienas kitą.

Padėtis jėgainėje buvo aptarta per ketvirtadienį surengtą neeilinį Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį.

Ukraina kaltina Rusiją naudojantis elektrine kaip baze atakoms rengti ir ginklams sandėliuoti.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeZaporižiaVolodymyras Zelenskis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių