V. Zelenskis: pasaulis privalo reaguoti į Kachovkos užtvankos sprogdinimą

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį paragino pasaulį reaguoti į ataką prieš Kachovkos užtvanką.

Dėl pažeidimo, sukėlusio didelį potvynį, jis apkaltino Rusiją.

„Pasaulis privalo reaguoti“, – socialiniuose tinkluose parašė jis.

Jo teigimu, Rusija antradienio naktį, 2.50 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, iš vidaus susprogdino elektrinės konstrukcijas.

Į upę pateko 150 tonų mašininės alyvos

Ukraina antradienį pranešė, kad po Kachovkos užtvankos sunaikinimo į Dnipro upę išsiliejo 150 tonų mašininės alyvos, ir perspėjo dėl neigiamo poveikio aplinkai.

„Dėl sprogimo į Dnipro upę pateko šimtas penkiasdešimt tonų mašininės alyvos“, – socialinėje žiniasklaidoje pranešė Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėja komunikacijos klausimais Darija Zarivna.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis teigė, kad yra rizika, jog nutekės dar daugiau nei 300 tonų šių teršalų.

Griuvus užtvankai taip kilo potvyniai, kurie, kaip sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba, gali padaryti ilgalaikę ir negrįžtamą žalą viso regiono ekosistemoms.

„Naujosios Kachovkos zoologijos sode gyvūnai jau nugaišo pakilus vandeniui“, – sakė jis ir pridūrė, kad tai tik žalos aplinkinei gamtai pradžia.

„Esame ne tik Ukrainos, bet ir viso regiono masto ekocido liudininkai“, – pridūrė D. Kuleba.

Užtvindytos 24 gyvenvietės

Kyjivas antradienį pranešė, kad susprogdinus prie Naujosios Kachovkos miesto Rusijos okupuotoje pietinėje Ukrainoje dalyje esančią užtvanką buvo užtvindytos 24 gyvenvietės.

„Šiuo metu užtvindytos 24 Ukrainos gyvenvietės“, – pareiškime cituojamas Ukrainos vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenka.

Jis pridūrė, kad ministerija jau evakavo apie tūkstantį žmonių.

Ukraina ragina surengti JT Saugumo Tarybos posėdį

Kyjivas antradienį paragino Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą sušaukti skubų posėdį po to, kai prie vieno rusų okupuoto miesto pietinėje Ukrainos dalyje buvo iš dalies sugriauta didelė užtvanka.

„Ukraina šaukia skubų Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį ir Tarptautinės atominės energijos agentūros valdytojų tarybai kelia klausimą dėl Rusijos įvykdyto teroro akto“, – sakoma ukrainiečių užsienio reikalų ministro Dmytro Kulebos pareiškime.

Prie Naujosios Kachovkos Ukrainos pietuose, rusų kontroliuojamame rajone, antradienį buvo susprogdinta didelė užtvanka. Rusija ir Ukraina dėl to kaltina viena kitą.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeKachovkos užtvankapasaulio reakcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių