V. Zelenskis: Ukrainoje trečiadienį iš miestų evakuota apie 35 tūkst. civilių

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pranešė, kad trečiadienį iš šalies miestų, apsuptų Rusijos pajėgų, buvo evakuota mažiausiai 35 tūkst. civilių gyventojų.

Trečiadienį vakare paskelbtame vaizdo pranešime Ukrainos lyderis sakė, kad buvo atverti trys humanitariniai koridoriai, kuriai gyventojai galėjo pasitraukti iš Sumų ir Enerhodaro miestų, taip pat iš sostinės Kyjivo priemiesčių.

Prezidentas išreiškė viltį, kad evakuacijos tęsis ketvirtadienį ir kad bus atidaryti dar trys maršrutai iš pietrytinio Mariupolio uostamiesčio ir Volnovachos miesto, taip pat Iziumo miesto šalies rytuose.

Trečiadienį Maskva ir Kyjivas susitarė atidaryti daugiau koridorių, suteikiančių vilties išvykti taikiems gyventojams, įstrigusiems bombarduojamuose miestuose.

Antradienį daugiau kaip 5 tūkst. žmonių pavyko evakuoti iš Sumų – apie 250 tūkst. gyventojų turinčio miesto, esančio netoli sienos su Rusija ir tapusio įnirtingų kautynių židiniu.

Tačiau keletas bandymų evakuoti žmonių iš jau kelias dienas apsiausto Mariupolio žlugo. Kyjivas ir Maskva dėl to kaltino vienas kitą.

Trečiadienį per vieną Rusijos smūgį buvo nuniokota Mariupolio vaikų ligoninė. Šis incidentas išprovokavo naują tarptautinio pykčio pliūpsnį, jau dvi savaites tęsiantis Rusijos invazijai yra kaimyninę šalį.

Mariupolio mero pranešime sakoma, kad per apsiaustį, kuri tęsiasi jau ilgiau kaip savaitę, mieste žuvo daugiau kaip 1,2 tūkst. taikių gyventojų.

Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūros UNHCR duomenimis, iš Ukrainos jau pasitraukė 2,1–2,2 mln. pabėgėlių.

Pagyvenę ir neįgalūs žmonės negali pasitraukti iš Ukrainos

Milijonams pagyvenusių ir neįgalių ukrainiečių yra iškilęs „didelis pavojus“, nes jie negali pabėgti nuo kovos veiksmų, ketvirtadienį įspėjo didžiausias labdaros organizacijas vienijantis Nelaimių ir nepaprastųjų padėčių komitetas (DEC).

Daugiau kaip du milijonai žmonių jau pabėgo nuo Rusijos karinio puolimo Ukrainoje, o „vyresni ir neįgalūs žmonės Ukrainoje rizikuoja būti palikti, jiems skubiai reikalinga apsauga ir pagalba“, nurodė DEC, atstovaujantis Britanijos Raudonajam Kryžiui ir 14 kitų grupių.

Ukrainoje yra daugiau kaip 7 mln. 60 metų ir vyresnių žmonių, taip pat 2,7 mln. negalią turinčių žmonių, nurodo Europos neįgaliųjų forumas (EDF).

„Daug kas dėl mobilumo trūkumo negali pabėgti iš paveiktų rajonų ar ieškoti priebėgos nuo bombardavimo. Jiems taip pat gresia smurtas ir nepriežiūra“, – nurodė DEC.

Organizacijos „Age International“ direktorius Chrisas Rolesas (Krisas Roulzas) sakė, kad daug pagyvenusių žmonių ir neįgaliųjų „galbūt negali be pagalbos išeiti iš namų ar vaikščioti“.

„Daug vyresnių žmonių bus visiškai vieni, izoliuoti ir išsigandę. Kai kas negali atlaikyti ilgos, sunkios kelionės iš šalies, nes yra prastos sveikatos“, – sakė Ch. Rolesas.

Tyrimas Ukrainos rytiniame Donbaso regione, kur kovos tam tikrose vietose vyksta nuo 2014 metų, parodė, jog daugiau kaip 90 proc. pagyvenusiųjų ten reikalinga pagalba apsirūpinant maistu, kad jie negali apšildyti savo namų.

Maždaug 80 proc. pagyvenusių žmonių praneša „dėl aktyvaus apšaudymo ir aviacijos smūgių, trikdančių vandens tiekimą, neturintys pakankamai galimybių gauti švaraus geriamojo vandens“, nurodo DEC.

Daugiau kaip trečdaliui vyresnių žmonių skubiai reikia vaistų lėtinėms ligoms gydyti, o trims ketvirtadaliams reikia higienos prekių, tokių kaip dantų pasta, muilas, tualetinis popierius.

DEC nuo praėjusios savaitės jau surinko humanitarinei pagalbai Ukrainoje daugiau kaip 120 mln. svarų (144 mln. eurų), įskaitant neskelbiamo dydžio „dosnią“ karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) auką.

ERPB skiria 2 mlrd. eurų Ukrainai ir jos pabėgėlius priimančioms šalims

Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) direktorių taryba trečiadienį patvirtino 2 mlrd. eurų dydžio paramą nuo Rusijos karinės agresijos besiginančiai Ukrainai ir jos pabėgėlius priimančioms valstybėms, skelbia Lenkijos radijas.

„ERPB pristato pirmąjį priemonių paketą stabilumui užtikrinti – 2 mlrd. eurų dydžio, kad padėtų gyventojams, įmonėms ir šalims, nukentėjusioms nuo karo Ukrainoje“, – teigiama šios tarptautinės finansų organizacijos pranešime.

Skelbiama, kad tiesiogiai Ukrainoje iš skiriamų lėšų bus finansuojamas valstybės skolos valdymas ir restruktūrizavimas, mokėjimų atidėjimai, taip pat prekyba, įskaitant degalų importą, skubus likvidumo užtikrinimas ir skubi parama esminėms reformoms.

Šalyse, kuriose priimami pabėgėliai iš Ukrainos, savivaldybių institucijos susiduria su didžiuliais iššūkiais valdydamos žmonių antplūdį, todėl pagalbos paketas bus skirtas komunalinėms paslaugoms perkeltiesiems asmenims ir skubiam energijos pirkimui.

Bankas taip pat pažadėjo prisidėti prie Ukrainos atstatymo, tačiau ne besitęsiančio karo sąlygomis.

„ERPB žada padaryti viską, kas įmanoma, kad padėtų atstatyti šalį, kai tik sąlygos leis“, – pažymima jo pranešime.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojeevakuoti žmonėsevakuacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių