Virtinėje Italijos miestų paskelbtas aukščiausio lygio pavojus dėl karščių bangos

Italija penktadienį ruošėsi dabartinės šalį apėmusios karščių bangos kaitriausiai dienai, paskelbusi aukščiausio lygio perspėjimus 16-oje miestų.

Tuo metu šalies ugniagesiai kovojo su virtine niokojančių gamtinių gaisrų keliuose regionuose.

Blogiausia padėtis prognozuojama Milane šalies šiaurėje, kur temperatūra gali pakilti iki 40 Celsijaus laipsnių. Piečiau esančioje Bolonijoje ir sostinėje Romoje laukiama iki 39 laipsnių kaitros, pranešė meteorologijos tarnybos.

Sveikatos apsaugos ministerija aukščiausio – raudonojo – pavojų penktadieniui ir šeštadieniui taip pat paskelbė Florencijoje, Genujoje, Turine ir Veronoje.

Ketvirtadienį Pavijos mieste į pietus nuo Milano buvo užfiksuotas rekordinis 39,6 laipsnio karštis.

Tris mėnesius iš eilės – gegužę, birželį ir liepą – temperatūra šalies lygiu buvo mažiausiai 2–3 laipsniais aukštesnė už daugiametį vidurkį. Tikėtina, kad ši tendencija tęsis iki rugpjūčio pradžios, nurodė nacionalinis orų tinklalapis ilmeteo.com.

Pastarosiomis savaitėmis Italijoje taip pat įsiplieskė šimtai gaisrų. Didžiausias jų penktadienį tebeliepsnoja centriniame Toskanos regione. Nuo pirmadienio į vakarus nuo Lukos miesto išdegė 860 hektarų.

Ketvirtadienį iš pavojingos teritorijos evakuota daugiau kaip 1 000 žmonių.

Penktadienį liepsnas malšino 87 ugniagesiai, padedant pastiprinimams iš Lombardijos ir Pjemonto bei trims vandenį liejantiems sraigtasparniams, nurodė tarnybos.

Lukos prokuratūra pradėjo tyrimą dėl gaisro priežasties.

Žuvusi savanorė

Labiau sekėsi slopinti miško gaisrą, įsiplieskusį antradienį netoli Triesto šiaurės rytiniame Friulio-Venecijos Džulijos regione. Dėl šio gaisro, kurio dūmų debesys buvo nešami į Slovėniją, buvo evakuota apie 300 žmonių.

Gaisras, dėl kurio visame Trieste antradienį 15 minučių buvo išsijungusi elektra, dabar yra „gana stabilus“, ketvirtadienį sakė regiono administracijos vadovo pavaduotojas Riccardo Riccardi (Rikardas Rikardis). Jis pridūrė, kad ateinantį antradienį turėtų atslinkti vėsesni orai.

Tarnybos dar nėra įvertinusios šio gaisro išdeginto ploto.

Ugniagesiai informavo, kad malšinant liepsnas žuvo viena civilinės gynybos savanorė. Vietos žiniasklaida pranešė, kad moterį užmušė virstantis medis.

Italijos nacionalinė priešgaisrinė tarnyba pranešė nuo birželio 15-osios iki liepos 21-osios reagavusi į 32 921 gamtinį gaisrą. Jų buvo 4 040 daugiau, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu praeitais metais.

Dauguma jų kilo pietiniuose Sicilijos, Apulijos, Kalabrijos regionuose, taip pat Lacijuje, supančiame Romą.

Kaip rodo Europos specializuotos stebėsenos sistemos „Copernicus“ duomenys, šiemet Italijoje jau išdegė 27 571 hektaras.

Visgi ši žala daug mažesnė negu Ispanijoje, kur gaisrai nuniokojo 199 651 hektarą, arba Rumunijoje, kur išdegė 149 324 hektarai. Portugalijoje gaisrai apėmė 48 106 ha, o Prancūzijoje – 39 904 hektarus.


Šiame straipsnyje: Italijakarščiaipavojus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Bet

Bet portretas
Gal nereikia deti nuotraukos su storu, siltiu megztiniu?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių