V.Adamkus: Europa neteko humanizmo šauklio

Mirus buvusiam Čekijos prezidentui, disidentui Vaclavui Havelui ne tik čekų tauta, bet visa Europa neteko humanizmo šauklio, teigia kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.

Anot V.Adamkaus, žmogiškumas, pagarba žmogui, žmogaus teisių gynimas buvo V.Havelą išskiriantys bruožai, kurie pirmiausia krisdavo į akis su juo bendraujant.

„V.Havelas iškyla kaip asmenybė, kuris vienas iš pirmųjų prisidėjo prie totalitarinės diktatūros sugriovimo ir vienas pirmųjų  disidentų, kuris Čekoslovakijoje neabejotinai buvo lyderis ir išvedė tuometinę Čekoslovakiją iš komunistinės vergijos. Kas man imponavo bendraujant su juo, teko ne vieną kartą ir oficialiai, ir asmeniškai bendrauti, tai jo pažiūros bendrai į žmoniškumą, humanizmą. Aš manau, kad tai buvo jo didelė stiprybė“, - BNS sekmadienį sakė V.Adamkus.

Pasak buvusio Lietuvos vadovo, V.Havelas išsiskyrė ir savo nepalenkiama drąsa, tvirtais įsitikinimais bei principais.

„Tai buvo didelis savo tautos patriotas, nepabijojęs pasipriešinti režimui, žinodamas puikiai pasekmes, jis buvo persekiojamas, patyręs visas diktatūrinio režimo represijas, buvo ir kalėjime, ir buvo nuolat sekamas, persekiojamas, tačiau niekada nesvyravo dėl savo įsitikinimų“, - sakė prezidentas.

„Savo talentu, savo raštais, skatino tautoje pasitikėjimą savimi ir tikrai galėjo pasidžiaugti matydamas visą savo tautos išsilaisvinimą. Nė kiek nenuostabu, kad jis ilgą laiką vadovavo savo valstybei. Ir kai vyko istorinis išsiskyrimas tarp čekų ir slovakų, turėjo tiek valstybininko pajėgumo ir drąsos, kad vadovavo ir įvykdė abiejų tautų pageidavimą atsiskirti kaip dviems savarankiškoms valstybėms“, - kalbėjo V.Adamkus.

V.Havelui, kaip prisimena V.Adamkus, nuolat rūpėjo lietuvių tautos egzistencinė kova, jis ir nuoširdžiai rūpinosi, ir kartu džiaugėsi atkurta Lietuvos nepriklausomybe.

„Susitikimuose su juo ilgų pasikalbėjimų metu ta tema vyraudavo tarp mūsų, domėjosi visą laiką mūsų tautos egzistencine kova ir džiaugėsi tuo pačiu mūsų bendrai laimėjimu, kai atkūrėme savo nepriklausomą valstybę. Taip kad mano pagarba jam, mano šilti santykiai su juo, kurie buvo ne tik oficialūs, bet ir asmeniški. Aš kartu su visa čekų tauta liūdžiu dėl šios netekties, ir nėra abejonės - visa Europa neteko vieno iškiliausiu XX amžiaus politikų“, - sakė buvęs Lietuvos vadovas.

Dramaturgas ir disidentas V.Havelas, kuris daug prisidėjo taikiai nuverčiant komunizmą buvusioje Čekoslovakijoje, mirė sekmadienio rytą savo namuose. Jam buvo 75 metai.


Šiame straipsnyje: Valdas AdamkusVaclavas Havelas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Žiauriai gaila...

Žiauriai gaila... portretas
AtA

kaunietis

kaunietis portretas
tuoj ir taves neteksim supuves amerikose,dar matai jis veblena

turetu rupeti

turetu rupeti  portretas
ne saukliai,o Kedzio mergaite,kuriai gresia pavojus,juk uzsiimat labdara internatiniams vaikams ,rupinates ju gerove,tai ir parodykit ,kad tikrai esat toks kilniasirdis ir uztarkit mazaja mergaite.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių