Pietų Amerikos salės futbolo galiūnų akistatoje triumfavo pasaulio čempionai argentiniečiai

2021 m. FIFA salės futbolo pasaulio čempionate paaiškėjo pirmasis finalo dalyvis. Pietų Amerikos šalių derbyje pasaulio čempionė Argentina 2:1 (2:1) įveikė daugkartinius šių pirmenybių nugalėtojus brazilus ir antrą kartą iš eilės grumsis auksinėse rungtynėse.

Nuo pirmų minučių aikštėje užvirė atkakli kova. Kelis kartus pavojingai pasaulio čempionų vartams grasino rezultatyviausias čempionato žaidėjas Ferrao, o sužaidus 5 min. galingu smūgiu Argentinos vartų konstrukciją sudrebino Brazilijos rinktinės puolėjas Pito.

Vis dėlto, pirmąją principinių varžovų atakų bangą atlaikę argentiniečiai atsakinėjo savo išpuoliais, o 8 min. tik pasiaukojantis brazilų vartininko Guito žaidimas apsaugojo Brazilijos rinktinę nuo didelių nemalonumų po Alano Brandi reido.

Įtampa rungtynėse šoktelėjo po kieto Argentinos rinktinės vartininko Nicolaso Samiento ir Brazilijos ekipos lyderio Pito susidūrimo. Argentinietis buvo įspėtas, bet po keliolikos sekundžių vėl gelbėjo savo komandą po pavojingo varžovų smūgio.

9 min. jau Brazilijos vartų sargas efektingame šuolyje atrėmė Argentinos rinktinės kapitono Leandro Cuzzolino baudos smūgį. Netrukus Angelas Claudino pademonstravo nedidelį technikos šedevrą, bet ir jo smūgį Guita atrėmė. Vis dėlto, po kelių minučių ir jis buvo bejėgis.

Standartinę situaciją įžaidę argentiniečiai susikūrė progą smūgiui ir po Cristiano Borruto šūvio koją kyštelėjęs Constantino Vaporaki išvedė Argentiną į priekį.

Praleidę įvartį brazilai metėsi į puolimą – ir po minutės dar kartą traukė kamuolį iš savo vartų tinklo. Vartininko N. Sarmiento pradėtą ataką pratęsė Maximilliano Rescia, o lemiamą smūgį iš kelių metrų atliko C. Borruto.

Brazilus prikelti pamėgino Pito, bet vieną jo smūgį atrėmė argentiniečių vartininkas, o kitas bandymas sudrebino vartų konstrukciją. Nesiilsėjo ir argentiniečiai. 15 min. A. Claudino prasiveržė į brazilų baudos aikštelę, suklaidino vartininką, bet iš stataus kampo pataikė į virpstą.

16 min. tolimu smgiu laimę pabandė Pito, bet Argentinos rinktinės vartininkas pirštu galiukais nukreipė kamuolį už galinės linijos. Vis dėlto, po kelių akimirkų argentiniečiai nesugaudė savo baudos aikštelėje brazilų puolėjo Ferrao ir pastarasis be didesnio vargo pasiuntė kamuolį į vartus.

Pirmo kėlinio pabaigoje brazilai surengė dar kelias pavojingas atakas, puikias progas pasižymėti turėjo Pito ir Rocha Vinicius, bet Argentinos futbolininkai apsigynė ir ilsėtis išėjo pirmaudami 2:1.

Antras kėlinys prasidėjo brazilų atakomis, bet N. Sarmiento atrėmė R. Vinicius smūgį, o Marlono bandymas smūgiuoti iš oro buvo netikslus. Netrukus Argentinos rinktinės vartininkas turėjo darbo po Rodrigo baudos smūgio, o argentiniečiai visu penketuku buvo priversti plušėti gynyboje.

Siekdami žūtbūt išlyginti rezultatą Brazilijos futbolininkai didino spaudimą, bet puikiai žaidęs Argentinos rinktinės vartininkas N. Sarmiento griovė visus varžovų išpuolius. 27 min. arti tikslo buvo Ferrao, bet pasiaukojančiai žaidęs argentinietis varžovų snaiperiui dar kartą pasižymėti neleido.

Įpusėjus kėliniui dar vieną individualaus meistriškumo perliuką pademonstravo brazilų rinktinės puolėjas R. Vinicius, bet ir jo smūgį atrėmė N. Sarmiento.

Baigiantis rungtynėms įtampa aikštėje pasiekė apogėjų. Brazilai apgulę argentiniečių vartus ieškojo spragų varžovų gynyboje, o pastarieji iš paskutinių jėgų gynėsi. 35 min. arti tikslo buvo Pito, bet po jo smūgio iš apsisukimo kamuolys praskriejo šalia virpsto.

37 min. Brazilijos rinktinės treneriai į aikštę išleido penktą žaidėją ir brazilai įsikūrė prie argentiniečių baudos aikštelės. Tačiau laikas tirpo, o pramušti monolitinės varžovų gynybos Brazilijos futbolininkams nepavyko. Iki paskutinės akimirkos tarsi siena prie savo baudos aikštelės stovėjusi Argentinos rinktinė išsaugojo trapią persvarą ir iškovojo pergalę 2:1.

Net penkis pasaulio salės futbolo čempionų titulus per savo istoriją iškovoję Brazilijos futbolininkai paskutinį kartą triumfavo 2012 metais Tailande vykusiose pirmenybėse, tuo metu argentiniečiai pirmąjį savo titulą pelnė 2016 metais Kolumbijoje.

Iki šiol pasaulio salės futbolo pirmenybėse Brazilijos rinktinė Argentiną buvo įveikusi net penkis kartus, tačiau Lietuvoje pirmą kartą šių Pietų Amerikos šalių dvikovoje triumfavo argentiniečiai.

Ketvirtadienį kitame pusfinalyje susitiks Europos čempionė Portugalija ir Lietuvos salės futbolo rinktinę grupių varžybų etape eleminavęs Kazachstanas. Pasaulio salės futbolo čempionato finalas įvyks šį sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių