Prancūzijos ministras kaltinamas melu po Čempionų lygos finalą aptemdžiusio chaoso

  • Teksto dydis:

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas (Žeraldas Darmanenas) trečiadienį sulaukė daugiau kritikos ir kaltinimų melu, kai pareiškė, kad chaoso savaitgalį vykusiose UEFA Čempionų lygos finalo rungtynėse tarp Liverpulio „Liverpool“ ir Madrido „Real“ komandų priežastis buvo „masinis“ bilietų klastojimas.

Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen (Marin Le Pen) pasiūlė jam atsistatydinti, kai ministras pateisino Prancūzijos policijos pareigūnus ir apkaltino bilietų padirbinėtojus dėl šeštadienį įvykusių neramumų, užtemdžiusių didžiausią vakarą Europos futbole.

„Šie faktai yra nepaprastai rimti, ir ministro melas yra nepaprastai rimtas dalykas“, – televizijai „France 2“ sakė M. Le Pen.

„Bet kurioje kitoje demokratinėje valstybėje, susidūręs su tokiu fiasko ir chaosu, kilusiu 400 milijonų [rungtynes per] televiziją žiūrėjusių žmonių akivaizdoje ir sukūrusiu siaubingą Prancūzijos įvaizdį, pats ministras turėtų nuspręsti atsistatydinti“, – pridūrė ji.

Tuo metu G. Darmaninas dėl chaoso kaltino „masinį, pramoninio masto ir organizuotą bilietų padirbinėjimą“ ir teigė, kad stadione „be bilietų arba su padirbtais bilietais“ susirinko 30–40 tūkst. „Liverpool“ sirgalių.

Jis taip pat tvirtino, kad pirminės saugumo patikros taškuose prie stadiono „Stade de France“ dirbę darbuotojai aptiko 70 proc. suklastotų bilietų.

Naujienų agentūros šaltiniai UEFA ir Prancūzijos futbolo federacijoje antradienį sakė, kad prie įėjimo į stadioną buvo aptikta tik 2,8 tūkst. suklastotų bilietų, o tai leidžia manyti, kad problemą veikiausiai sukėlė be bilietų atvykusių sirgalių srautų valdymas už stadiono ribų.

39 metų G. Darmaninas nesutiko su kritika policijos pajėgoms sakydamas, taip elgtis yra „gana žema ir netinkama“, nors vaizdo įrašuose buvo matyti, kad pareigūnai naudojo ašarines ir pipirines dujas, nuo kurių nukentėjo vaikai ir neįgalūs futbolo sirgaliai.

Šie vaizdai dar padidino įtampą tarp Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės,  kurių santykiai ir taip buvo gana įtempti, ir tapo dar vienu galvos skausmu vyriausybei, likus mažiau nei dviem savaitėms iki parlamento rinkimų.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) yra „įtūžęs“ ant jo vidaus reikalų ministro, trečiadienį pranešė televizija BFM TV.

Iš Šiaurės Prancūzijos kilęs griežtai dešiniosios linijos besilaikantis G. Darmaninas vidaus reikalų ministru buvo pakartotinai patvirtintas po E. Macrono pergalės prezidento rinkimuose balandį.

Manoma, kad jis pats puoselėja ambicijas vieną dieną tapti prezidentu. G. Darmaninas visada įnirtingai gina policijos pajėgas nuo kritikos kurios jos nuolat sulaukia dėl savo naudojamos taktikos. Kartą jis yra pasakęs: „kai girdžiu terminą „policijos smurtas“, aš asmeniškai imu dusti“.

Šie jo žodžiai nuskambėjo 2020 metų liepą Prancūzijoje vykstant diskusijoms dėl policijos naudojamo taip vadinamo „dusinimo“ (chokehold) tramdomojo judesio, kuris siejamas su dviejų afrikiečių kilmės asmenų mirtimis.

Kairuoliškas laikraštis „Liberation“ trečiadienį pirmame puslapyje išspausdino atvaizdą ministro su ištįsusia Pinokio nosimi, kurį socialiniame tinkle „Twitter“ pasveikino Anglijos futbolo legenda Gary Linekeris (Garis Linekeris).

Laikraščio vedamajame, pavadintame „Melas“, sakoma, jog šis finalas „rizikuoja išlikti respublikos metraščiuose dar ilgai po to, kai futbolo aistruoliai jau bus jį pamiršę“.

Kairiųjų opozicijos parlamentaras Manuelis Bompard'as (Maniuelis Bomparas) trečiadienį „Franceinfo“ pareiškė, kad „pono Darmanino pateiktas paaiškinimas... neturi prasmės“.

„Padarius klaidą – o klaidų pasitaiko – geriausias dalykas yra pripažinti klydus, o ne prigalvoti naujų skaičių, bandant ją nuslėpti“, – sakė jis.

G. Darmaninas ir sporto ministrė  Amelie Oudea-Castera  (Ameli Udėja Kastera) vėliau trečiadienį turėtų stoti prieš Senato komisiją ir atsakyti į jos klausimus dėl saugumo užtikrinimo rungtynėse, padariusiose žalos Prancūzijos įvaizdžiui prieš kitais metais šalyje rengiamas regbio Pasaulio taurės varžybas ir 2024 metų olimpines žaidynes. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių