Į Europos rankinio elitą – po 24 metų pertraukos

„Nerimą kelia ir pati pandemija, ir jos keliama grėsmė čempionatui“, – pareiškė Lietuvos vyrų rankinio rinktinės vienas lyderių Aidenas Malašinskas. Mūsiškiai ir kiti „Euro 2022“ dalyviai nekantriai laukia sausio 9-osios.

Juodi COVID-19 debesys

Būtent rytoj Europos rankinio federacija (EHF) ketina pateikti atsakymus į svarbiausius klausimus: ar Europos čempionato finalo turnyras, kuriame po ilgos pertraukos vėl dalyvaus lietuviai, vyks numatytu laiku (sausio 13–30 d.), ar varžybas Vengrijos ir Slovakijos arenose stebės žiūrovai, kiek jų galės susirinkti?

Jeigu dėl iš naujo įsisiautėjusio COVID-19 čempionatas nebus atidėtas, Lietuvos rankininkai pirmadienį išvyks į Slovakijos miestą Košicę, kur žais F grupės rungtynes su Rusijos, Slovakijos ir Norvegijos komandomis.

Belaukiant EHF verdikto, vien šį sausį koronaviruso infekcijos didesni ar mažesni protrūkiai jau buvo užfiksuoti net dvylikoje ekipų (Prancūzijos, Danijos, Slovėnijos, Kroatijos, Serbijos, Juodkalnijos, Švedijos, Čekijos, Slovakijos, Portugalijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Baltarusijos), atšauktos beveik visos kontrolinės rungtynės.

Lietuviai, planavę sužaisti du draugiškus mačus svečiuose su islandais, buvo priversti likti namuose.

Varžybos: F gru­pės rung­ty­nės nu­ma­ty­tos Ko­ši­cė­je, „Steel“ are­no­je. /  stee­la­re­na.sk nuo­tr.

Šią savaitę saviizoliacija skirta penkiems mūsiškių būsimos varžovės Slovakijos rinktinės žaidėjams, dėl to neįvyko kontrolinės dvikovos su austrais.

Daugėja abejojančiųjų

Reaguodama į situaciją, EHF patvirtino naujas sąlygas koronavirusu užsikrėtusiems žaidėjams.

Pagal anksčiau galiojusią tvarką teigiamą testo rezultatą gavęs žaidėjas izoliuotis turėjo keturiolika dienų, tad tai laidojo praktiškai bet kokias galimybes vėliau prisijungti prie komandos.

Pagal naujas taisykles užsikrėtęs žaidėjas po penkių dienų gali atlikti PGR testą. Jeigu rezultatas neigiamas, po paros žaidėjas testuojasi dar sykį ir, gavęs antrą neigiamą rezultatą, jau galėtų rungtyniauti.

EHF pabrėžė, kad infekuotasis taip pat turi nebejausti jokių su liga susijusių simptomų.

Tačiau prireikė laukti daugiau nei du dešimtmečius, kol lietuviai vėl pateko tarp Europos rankinio galingųjų.

Visą čempionatą rankininkams kiekvieną dieną bus atliekami testai, o užfiksavus teigiamą atveji izoliuojamas nuo komandos tik užsikrėtęs asmuo. Visi kiti galės tęsti varžybas.

EHF, esant ypatingoms aplinkybėms, leistų į čempionatui pateiktą paraišką įtraukti ir naujų rankininkų, kurių anksčiau sąraše nebuvo.

Vis dėlto kai kurie rankinio autoritetai jau abejoja, ar išvis verta rengti „Euro 2022“.

„Nesuprantu, kokia turnyro prasmė, jeigu rinktinės negalės suburti stipriausių sudėčių? Tarkime, organizatoriai imsis griežtų antikovidinių priemonių, rungtynės vyks be žiūrovų. Kam reikalingas toks renginys? Prisiminkime, kaip atrodė praeitas pasaulio čempionatas Egipte. Ogi niekaip. Manau, kad Europa neturėtų tai pakartoti“, – teigė olimpinis ir pasaulio čempionas, Juodkalnijos rankinio specialistas Veselinas Vujovičius.

Užsibrėžė tikslą

„Manau, kad čempionatas be žiūrovų būtų didelis praradimas. Nebūtų tokios atmosferos, dėl kurios rankininkai ir stengiasi žaisti“, – sakė Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Mindaugas Andriuška.

Anot stratego, būtų puiku, jeigu pavyktų pasiekti pirmą tikslą – grupėje užimti bent antrą vietą ir patekti į antrą turnyro etapą.

„Vien tai, kad dalyvausime finalo turnyre, yra svarbi motyvacija“, – pridūrė A.Malašinskas, nacionalinėje ekipoje sužaidęs rekordines 93 rungtynes ir pelnęs 429 įvarčius.

Lietuvos komandoje būsimiems išbandymams ruošiasi 20 rankininkų. Galutinę sudėtį M.Andriuška galės pasirinkti prieš pat čempionatą, tačiau vienoms rungtynėms daugiausia galės registruoti šešiolika žaidėjų.

Pirmas „Euro 2022“ mačas – išskirtinę dieną: sausio 13-ąją lietuviai susikaus su Rusijos rinktine. Vakar ir šiandien Velimiro Petkovičiaus treniruojamos ekipos laukė kontrolinės rungtynės svečiuose su dukart olimpiniais čempionais kroatais.

Rinktinė

Aikštės žaidėjai: Benas Petreikis, Aidenas Malašinskas, Lukas Juškėnas, Mindaugas Urbonas, Deividas Jovaišas, Deividas Virbauskas, Skirmantas Plėta, Karolis Antanavičius, Lukas Simėnas, Gerdas Babarskas, Mindaugas Dumčius, Povilas Babarskas, Gytis Šmantauskas, Žanas Gabrielius Virbauskas, Mykolas Lapiniauskas, Valdas Drabavičius, Tadas Stankevičius.

Vyriausiasis treneris Mindaugas Andriuška, treneriai Vaidotas Grosas ir Almantas Savonis.

A grupė

Slovėnija

Danija

Š.Makedonija

Juodkalnija

B grupė

Portugalija

Vengrija

Islandija

Nyderlandai

C grupė

Kroatija

Serbija

Prancūzija

Ukraina

D grupė

Vokietija

Austrija

Beltarusija

Lenkija

E grupė

Ispanija

Švedija

Čekija

Bosnija/Hercegovina

F grupė

Norvegija

Rusija

Slovakija

Lietuva

Retro: tarp Europos galingųjų

Pirmą kartą kelialapį į Europos čempionato finalo turnyrą Lietuvos vyrų rankinio rinktinė iškovojo 1997-ųjų rudenį.

Atrankos varžybų burtai lėmė, kad Valdemaro Novickio treniruojami lietuviai turėjo susitikti su Jugoslavijos, Islandijos ir Šveicarijos komandomis.

Po ilgos kelionės autobusu į Belgradą, kur kovojo be Andriaus Gedvilo, Lietuvos ekipa sužaidė lygiosiomis 25:25 su Jugoslavijos rankininkais. Vėliau mūsiškiai pralaimėjo jugoslavams savo aikštėje, pasidalijo po pergalę su islandais ir dukart nugalėjo šveicarus. To užteko, kad mūsiškiai atrankos grupėje užimtų antrą vietą ir kartu su Jugoslavijos ekipa patektų į „Euro 1998“.

Lietuvos rankininkai tikslą pasiekė nepaisydami, kad konkurencijos sąlygos buvo nelygios. „Skaudžiausia, kad kitose šalyse juokiasi iš mūsų ir bado pirštais dėl skurdo – po Europą važinėjame tik autobusais, – viename interviu sakė V.Novickis. – Tai ne rinktinės ar šalies Rankinio federacijos reikalas. Labiausiai dėl to gėdytis turėtų valstybė, nes rinktinė atstovauja Lietuvai. Mes neprašome didelių atlyginimų, norime tik minimalių sąlygų ir valstybės, kuriai atstovaujame, dėmesio.“

Italijoje surengto Europos čempionato finalo turnyro A grupėje Lietuvos rankininkai sužaidė 20:20 su prancūzais (lygiąsias išplėšė Juliaus Marcinkevičiaus įvartis), 22:30 pralaimėjo jugoslavams, 21:27 – švedams, 19:18 nugalėjo italus ir 18:20 nusileido vokiečiams.

Per rungtynes dėl 9 vietos lietuviai po dviejų pratęsimų 38:36 privertė kapituliuoti čekus. Nugalėtojams 9 įvarčius pelnė Vaidas Klimčiauskas, 7 – Gintaras Savukynas, 5 – Robertas Paužuolis.

1998-ųjų Europos čempionate Lietuvai taip pat atstovavo Almantas Savonis, Arūnas Vaškevičius, Gediminas Bučys, Giedrius Černiauskas, Aurimas Frolovas, Gintas Galkauskas, Algirdas Gedvilas, J.Marcinkevičius, Dalius Rasikevičius, Arnoldas Skurdauskas, Andrius Stelmokas, Gintautas Vilaniškis.

„Mūsų rinktinė – jauna ir perspektyvi. Jeigu pavyks išlaikyti pagrindinius žaidėjus, kurie padarys išvadas, supras, ką galima pasiekti atkakliai treniruojantis, manau, ateityje dar ne kartą rankinio pasaulyje gali skambėti Lietuvos vardas“, – anuomet prognozavo olimpinis čempionas V.Novickis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių