Nauja įkvėpimo erdvė – ne vien neįgaliesiems

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto centre, šalia Neries upės, atverta nauja erdvė – Paralimpiečių krantinė. Čia įamžintos Lietuvos sportininkų pergalės paralimpinėse žaidynėse.

Pergalės – Lietuvai

Renovuotą erdvę ties Olimpiečių gatve papuošė paralimpiečių simbolio gilės skulptūra "Sugautas vėjas" ir atminimo lentelės, skirtos šalies atletams, laimėjusiems paralimpinių žaidynių medalius.

2016 m. Rio de Žaneiro paralimpinių žaidynių čempionas ir Lietuvos paralimpinio komiteto (LPAK) prezidentas Mindaugas Bilius pabrėžė, kad tai – istorinė akimirka.

"Paralimpiečių pergalės – visos Lietuvos pergalės. Garsiai kalbame apie žmones, turinčius negalią, jų galias, suteikiamą įkvėpimą. Dabar tai liudija ir Paralimpiečių krantinė. Tikiu, kad ši jauki erdvė taps mėgiama vilniečių ir miesto svečių. Jie čia galės pasisemti naujų jėgų siekti savo svajonių, kad ir kokios tolimos jos kartais atrodytų", – sakė M.Bilius.

Įamžino: atminimo galerijoje – paralimpinių žaidynių dalyviai, čempionai ir prizininkai. paralympics.lt nuotr.

Iškalbinga skulptūra

Projekto meninės idėjos autoriai Vaiva ir Vidas Simanavičiai pasakojo, kad kūrinys "Sugautas vėjas" sumanytas taip, jog, žvelgiant skirtingais rakursais, skulptūros pavidalai keistųsi.

Iš paralimpiečių simbolio gilės ji mainosi į žmogaus figūrą ar vėjo plaikstomą skraistę, upės tėkmę. Tai kviečia pajausti, kad tik atlikus judesį, žengiant pirmyn, įmanoma išvysti dar neregėtų horizontų, naujų prasmių.

Iš viso Paralimpiečių krantinėje – 27 medaliai – atminimo lentelės, numatyta vieta ir ateities čempionams, prizininkams įamžinti.

"Idėjos įgyvendinimas pasiteisino su kaupu – žiūrovų reakcijos patvirtina, kad skulptūra žadina mintis apie žmogaus viduje kunkuliuojančią jėgą, išorėn besiveržiantį potencialą", – džiaugėsi menininkai.

Paralimpiečių krantinė pritaikyta ir pasiekiama žmonėms, turintiems judėjimo, regėjimo negalią. Monumentas turi užrašus Brailio raštu.

Įamžino prizininkus

Iš viso Paralimpiečių krantinėje – 27 medaliai – atminimo lentelės, numatyta vieta ir ateities čempionams, prizininkams įamžinti.

Pirmus trofėjus mūsų paralimpiečiai parvežė 1996-aisiais iš Atlantos – anuomet net devynis medalius iškovojo lengvaatlečiai: du aukso – Malda Baumgartė, vieną – Aldona Grigaliūnienė, sidabro – Kęstutis Bartkėnas ir Vytautas Girnius, bronzos – K.Bartkėnas, Saulius Leonavičius, Sigita Markevičienė ir Rolandas Urbonas. Be to, trečią vietą užėmė dziudo kovotojas Jonas Stoškus.

Šiemet Tokijuje bronzos medalius pelnė plaukikas Edgaras Matakas, dziudo atstovas Osvaldas Bareikis ir vyrų aklųjų riedulio (golbolo) rinktinė.

Vicečempionas: naujos erdvės atidarymo iškilmėse žodį tarė Atlantos paralimpiados sidabro medalį iškovoję K.Girnius. A.Pliadžio nuotr.

Padėjo rėmėjai

Paralimpiečių krantinės projektas įgyvendintas LPAK partnerių ir rėmėjų lėšomis, palaikant Vilniaus miesto savivaldybei.

Ketvirtus metus su LPAK bendraujanti Lietuvos Rotary klubų bendruomenė lėšas projektui rinko per kasmetines Rotariados žaidynes.

"Paralimpiečių ryžtas, valia ir atkaklumas ne kartą įrodė, kad didžiausias iššūkis gyvenime yra įveikti savo nusistatytas ribas ir tuomet galima atsidurti taip toli priekyje, kaip niekada apie tai nebūtum išdrįsęs net svajoti", – sakė šalies Rotary apygardos valdytojas Evaldas Vaineikis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
kogero sikasiau /kvepavimo/ erdve po /meniskais/ kanalizacijos libervamzdziais kuri 1 galas turbut s iekia lukiskiu /pliaza/ ir tuo aromatu megaujasi kauketi lgbt pridurkai kartu su visa saikos hebryte======
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių