Sporto talentams – paskata tobulėti

  • Teksto dydis:

Geriausia 2021-ųjų šalies boksininkė, Lietuvos sporto universiteto (LSU) studentė Gabrielė Stonkutė – viena iš penkių jaunųjų sportininkų, kuriems skirtos Olimpinio solidarumo stipendijos.

Stipendiją skyrė TOK

Iki 2024 m. Paryžiaus vasaros olimpinių žaidynių G.Stonkutei kas mėnesį bus mokama 1 500 JAV dolerių (per 1 320 eurų) stipendija, kurią skyrė Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK).

Šie pinigai – sportininkės treniruočių proceso ir dalyvavimo varžybose išlaidoms.

Tarpininkaujant Lietuvos bokso federacijai (LBF), G.Stonkutės kandidatūrą gauti Olimpinio solidarumo stipendiją teikė Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK).

Pretendentams buvo iškelti aukšti sportiniai kriterijai: pasaulio jaunimo čempionate užimtos 1–3 vietos arba Europos čempionate iškovota pirma vieta. Šį kriterijų atitiko G.Stonkutė, 2019-aisiais tapusi Europos jaunimo čempione.

Be to, 2021-aisiais Gabrielė iškovojo sidabro medalį Europos jaunimo (iki 22 metų) čempionate.

Tikslas – žaidynės

„Pernai Europos čempionate tikėjausi daugiau, kėliau aukščiausius tikslus, tad iš pradžių krimtausi, kad pralaimėjau finale. Tačiau, atslūgus emocijoms, džiaugiuosi sidabro medaliu, nes tai didelis pasiekimas tokio lygio varžybose“, – sakė G.Stonkutė.

Europos vicečempionė siekė ir kelialapio į Tokijo olimpines žaidynes, bet turėjo pripažinti pasaulio ir Europos čempionatų prizininkės ukrainietės Anastasijos Černokolenko pranašumą.

„Pritrūko praktikos, patirties, nes dar tik dvejus metus dalyvauju suaugusiųjų varžybose, o jų ir jaunimo turnyrų lygis žymiai skiriasi. Tikiuosi pakovoti dėl kelialapio į 2024-ųjų Paryžiaus olimpiadą žaidynes“, – teigė 20-metė boksininkė, šiemet planuojanti išmėginti jėgas pasaulio čempionate.

Ši galimybė ypač svarbi jauniems ir talentingiems atletams, tai – ne tik finansinė paskata, bet ir motyvacija toliau dirbti, siekti rezultatų.

Viltingi startai

Olimpinio solidarumo stipendijos taip pat skirtos lengvaatlečiui Mykolui Aleknai, plaukikui Aleksui Savickui, penkiakovininkei Elzbietai Guodai Adomaitytei ir irkluotojui Povilui Stankūnui.

Disko metikas M.Alekna pernai tapo Europos ir pasaulio jaunimo čempionu, taip pat pasiekė antrą visų laikų rezultatą pasaulyje – 1,75 kg svorio įrankį nusviedė 69,81 m.

A.Savickas 2021-aisiais Italijoje iškovojo du Europos jaunimo čempionato medalius – aukso (200 m plaukimo krūtine) ir sidabro (100 m krūtine).

„Maloniausias jausmas apima matant, kad daug žmonių džiaugiasi pergale kartu su manimi, be tokio palaikymo medaliai būtų beverčiai. Plaukiame dėl asmeninio rezultato ir šlovės, plaukiame, kad įkvėptume kitus, sukurtume gerą įspūdį, puikią atmosferą“, – yra sakęs A.Savickas.

E.G.Adomaitytė – pasaulio ir Europos jaunimo (iki 21 metų) šiuolaikinės penkiakovės čempionatų bronzos medalių laimėtoja, P.Stankūnas – pasaulio jaunimo irklavimo vicečempionas.

Išmokos – didesnės

„Olimpinio solidarumo stipendijos sportininkams – viena sričių, finansuojama už olimpinių žaidynių transliacijas gaunamomis lėšomis. Ši galimybė ypač svarbi jauniems ir talentingiems atletams, tai – ne tik finansinė paskata, bet ir motyvacija toliau dirbti, siekti rezultatų“, – sakė LTOK vadovė, olimpinė čempionė Daina Gudzinevičiūtė.

Sportininkams išmokos šį olimpinį ciklą, palyginti su praėjusiuoju, išaugo triskart.

Praeitą olimpinį ciklą TOK solidarumo stipendijas gavo lengvaatletis Edis Matusevičius, dviratininkai Miglė Marozaitė ir Vasilijus Lendelis, penkiakovininkė Aurelija Tamašauskaitė, kanojininkas Vadimas Korobovas, plaukikas Andrius Šidlauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip gražu, kai kvailos mergos daužosi snukius, nu tiesiog nuostabus vaizdas. O po to atidaužytos smegenys daro savo, nebefunkcionuoja.... ..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių