Teniso žvaigždė A. Sabalenka: nepritariu karui, nepritariu A. Lukašenkai

  • Teksto dydis:

Baltarusijos teniso žvaigždė Aryna Sabalenka antradienį atvirai pasmerkė savo šalies vaidmenį Maskvos kare Ukrainoje ir tvirtino nesanti autokratinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos šalininkė.

„Nepalaikau karo, o tai reiškia, kad šiuo metu nepalaikau Lukašenkos“, – sakė antroji pasaulio raketė, po pergalės prieš ukrainietę Eliną Svitoliną patekusi į „French Open“ turnyro pusfinalį.

25 metų sportininkei buvo daromas vis didesnis spaudimas atsiriboti nuo artimų santykių su A. Lukašenka, kuris yra vienas pagrindinių Maskvos karinių sąjungininkų vykstančiame kare.

„Baltarusijoje žaidėme daug Federacijos taurės varžybų. Jis (Lukašenka) dalyvaudavo mūsų varžybose, fotografuodavosi su mumis po rungtynių. Bet tuo metu nieko blogo nevyko nei Baltarusijoje, nei Ukrainoje, nei Rusijoje“, – sakė ji žurnalistams.

A. Sabalenka atšaukė dvi ankstesnes spaudos konferencijas Prancūzijos atvirajame teniso čempionate, teigdama, kad nesijaučia saugi po to, kai sulaukė daugybės klausimų apie jos ryšius su Vakaruose nepripažintu Baltarusijos vadovu.

Būdama turnyro „Australian Open“ nugalėtoja ir potencialia pirmąja pasaulio rakete, iš ukrainiečių varžovių ji sulaukė raginimų pasinaudoti savo įtaka ir asmeniškai pasisakyti prieš karą.

„Nenoriu, kad mano šalis dalyvautų kokiame nors konflikte. Tai sakiau daug kartų. Jūs žinote mano poziciją. Jūs turite mano atsakymą, – sakė ji. – Nenoriu, kad sportas būtų įtrauktas į politiką, nes esu tiesiog 25 metų tenisininkė.“

A. Sabalenka praeityje artimai bendravo su A. Lukašenka. Pasak Baltarusijos valstybinės naujienų agentūros „Belta“, 2018 metais ji paprašė privataus susitikimo.

Kitais metais duodama interviu didžiausiam šalies nepriklausomam naujienų tinklalapiui „Tut.by“, kuris buvo uždarytas po susidorojimo su opozicija A. Lukašenkai reaguojant į istorinius prieš jį nukreiptus mitingus, ji palankiai atsiliepė apie Baltarusijos lyderį.

2020-ųjų gruodžio 31-ąją, po metų, pažymėtų prodemokratinių demonstracijų žiauriu numalšinimu, A. Sabalenka kartu su A. Lukašenka Minske šventė Naujuosius metus.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeBaltarusijaAryna SabalenkaAliaksandras Lukašenka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių