Vasarą su boksu – nenuvilianti nemokamų treniruočių tradicija

"Šiemet vėl matau žmonių, kurie prieš šešerius metus atėjo į pirmą treniruotę. Džiaugiuosi, kad mūsų iniciatyva prigijo", – sakė Algirdo Šociko bokso klubo treneris Marius Palionis.

Tarp 2013-aisiais Kaune startavusio populiaraus projekto "Judėk sveikai" renginių iškart įsitvirtino viešos nemokamos bokso treniruotės.

M.Palionis su kolegomis – žinomais boksininkais, kitų kovos menų profesionalais, treneriais – kas vasarą kviečia aktyvų gyvenimo būdą mėgstančius kauniečius ir miesto svečius į Dainų slėnį ne vien susipažinti su olimpine sporto šaka, bet ir patiems pasitikrinti savo ištvermės, koordinacijos galimybes.

Patirtimi su treniruočių lankytojais jau dalijosi boksininkai profesionalai Egidijus Kavaliauskas, Eimantas Stanionis, Virgilijus Stapulionis, daugkartiniai Lietuvos bokso čempionai Vitalijus Subačius ir Edgaras Skurdelis, mišrių kovos menų (MMA) žvaigždė Sergejus Maslobojevas, Lietuvos bokso rinktinės vyriausiasis treneris Vidas Bružas.

Sulaukiame klausimų ir apie boksavimosi technikos niuansus, ir apie mitybą – kaip reguliuoti kūno svorį ar jį numesti.

– Kiekvienas mūsų susitikimas – unikalus, nes jame dalyvauja vis kitas sportininkas ar specialistas, pasiūlantis originalių pratimų. Kartais jie būna itin specifiniai, žinomi tik siauram aukšto meistriškumo atletų ratui, todėl – jokios monotonijos, o treniruočių dalyviai sveikina staigmenas, – pasakojo M.Palionis.

– Mariau, kas šiemet pirmiausia atkreipė jūsų dėmesį?

– Tai, kad norinčių su mumis, boksininkais, sportuoti – gerokai daugiau nei pernai ar užpernai. Tikriausiai įtakos turėjo ir karantinas – žmonės pasiilgo veiklos atvirame ore, bendravimo, pozityvių emocijų. Pas mus tikrai galima pasisemti energijos.

Išbandymai: treniruočių krūviai parenkami atsižvelgus į individualias galimybes.

– Ko daugiau treniruotėse – anksčiau matytų veidų ar naujokų?

– Sveikinamės ir su jau pažįstamais bokso mėgėjais, ir su pirmą kartą pas mus atėjusiais. Smagu, kad susirenka skirtingo amžiaus, nevienodo fizinio parengtumo merginos, moterys, vyrai, paaugliai. Vienas treneris padeda pradedantiesiems, o kitas – tiems, kuriems jau nereikia mokytis bokso abėcėlės.

Laisvalaikis: nenuobodžiauja ir mažiausi renginio dalyviai.

– Ar niekam neprireikė medikų pagalbos – dėl galbūt patempto raumens, pasukto sąnario?

– Per šešerius metus nė karto nekilo tokių rūpesčių. Kita vertus, krūvius parenkame atsižvelgę į moters ar vyro, vyresnio amžiaus senjoro ar jaunuolio galimybes, akcentuojame, kad per mūsų pratybas kiekvienas sportuoja tiek, kiek jam atrodo priimtina. Mūsų treniruotės – ne sporto profesionalams, nors tarp dalyvių esu matęs ir lengvaatlečių, fechtuotojų, buriuotojų.

– Kokių klausimų dažniausiai kyla treniruočių dalyviams?

– Įvairiausių: ir apie boksavimosi technikos niuansus, ir apie mitybą – tarkime, kaip reguliuoti kūno svorį ar jį numesti. Patariame, konsultuojame, rekomenduojame. Mūsų kovotojų teiraujamasi apie įvykusias ar laukiančias varžybas, jų planus atsisveikinus su didžiuoju sportu. Stengiamės paneigti neigiamus stereotipus apie boksą – esą ši sporto šaka žaloja žmogaus kūną, psichologiją. Manau, mūsų pastangos jau pasiteisino.

Profesionalas: Europos čempionas E.Stanionis (dešinėje) ne pirmą kartą dalijosi patirtimi su bokso mėgėjais.

– Ar kituose šalies miestuose rengiamos viešos bokso treniruotės?

– Vilniečiai jas organizuoja Vingio parke, o pajūryje – treneris Ąžuolas Zubė ir Lietuvos sporto universiteto (LSU) studentas, Europos jaunimo bokso vicečempionas Vytautas Balsys.

– Pernai jūsų paskutinės pratybos įvyko rugpjūtį. Ką planuojate šiemet?

– Karantinas pakoregavo mūsų planus, negalėjome pradėti sportuoti anksčiau. Draudimai atslūgo tik neseniai, tad ketinome apsiriboti liepa. Tačiau matome, kad poreikis – didžiulis, todėl tikriausiai Dainų slėnyje užsibūsime ilgėliau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Kaip sakydavo mano senelis: Gerti, tai jums ne sportu užsiimti, čia sveikatos reikia......................

Boksas

Boksas portretas
ne sportas, o snukiadaužis, nieko bendro su sportu neturintis. Sveikas gyvenimo būdas - į sudaužytą galvą demencija greičiau ateina.

Tfu

Tfu portretas
Snukius daužyt rimtas mokslas...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių