D. Motiejūno situaciją rinktinėje plačiau paaiškinęs K. Maksvytis: trys žaidėjai vėluos

  • Teksto dydis:

Kazys Maksvytis trina rankomis. Lietuvos rinktinės treneris su nekantrumu laukia, kada pagaliau turės ilgą, įprastą pasiruošimo stovyklą su nacionaline komanda.

Iki šiol darbas su rinktine per atrankos langus vykdavo vos kelias dienas. Dvi, trys treniruotės ir rungtynės. Dabar – daugiau nei mėnuo.

Tiesa, rūpesčių ir dabar netrūks. Jau pirmadienį startuojančioje rinktinės treniruočių stovykloje pasirodys ne visi.

NBA rungtyniaujantiems Jonui Valančiūnui ir Domantui Saboniui sportuoti nuo pradžių neleidžia stipriausios pasaulio krepšinio lygos taisyklės, o Ignas Brazdeikis pasiprašė kelių papildomų dienų.

Prieš kibdamas į darbus su vyrais K.Maksvytis dar trumpai prisiminė ir jaunimo krepšinį, kuriame rinko vieną aukso medalį po kito. J.Valančiūno kvietimu Kauno „Žalgirio“ ir vyrų rinktinės strategas dalyvavo JV vardo krepšinio stovykloje.

„Širdis džiaugiasi matant perspektyvų jaunimą, pats atėjau iš jaunimo krepšinio, daug dirbau su jaunimu, net pakilo ūpas atėjus į treniruotę. Matai čia perspektyvius jaunuolius, kaip mes sakome, ilgomis galūnėmis, gražiai nuaugusius. Smagu buvo padirbėti. Manau, ne vienas iš jų ateis į vyrų krepšinį“, – džiaugėsi K.Maksvytis.

„Noro vaikams netrūksta. Kartais net veržiasi per kraštus, reikia stabdyti, bet toks ir turi būti jaunimas“, – pabrėžė treneris.

– Stovykloje plušėjo ir Lavrinovičiaus sūnūs. Koks įspūdis?

– Labai smagu. Labai mažas pasaulis. Keli žaidėjai yra iš Klaipėdos, net prieš stovyklą pažinau kelis, nes tai krepšininkų vaikai. Darjušo ir Kšištofo sūnus matydavau, kai dirbau „Lietkabelyje“.

Darjušo Titas, Kšištofo Danielius – smagu pamatyti po ilgos pertraukos, jie yra patobulėję.

– Stovykla – lyg atokvėpis, jau pirmadienį renkatės į rinktinės stovyklą. Koks pirmas planas?

– Pailsėjome. Kas po sezono, kas po lango. Nuo pirmadienio kibsime į darbus. Pradėsime Palangoje, kažkiek laiko be kamuolio, be Jono, kuris yra pasiruošęs, bet NBA taisyklės neleidžia sportuoti su komanda.

Iš pradžių bus 13 žaidėjų. Vėliau sulauksime NBA krepšininkų, žaisime nemažai draugiškų rungtynių, tad, manau, laukia įdomi vasara.

Man pačiam smagiau taip ateiti į rinktinę, padaryti kažkokį įdirbį nei dirbti tik per langus, ką prieš tai dariau. Laukiu su nekantrumu.

– Ar sudėtinga bus įvesti J.Valančiūną ir D.Sabonį po tų dviejų savaičių?

– Sunkiau bus ne po dviejų savaičių... Abu turėjo gana ilgą pertrauką, apie du–tris mėnesius be krepšinio.

– Kvietėte 16 kandidatų. Kuris tas trečiasis, kuris vėluos?

– Ignas Brazdeikis. Jis paprašė kelių dienų. Nori susitvarkyti šeimyninius reikalus. Visi kiti turi pradėti nuo pradžių.

– Kalbėjote, kad Donato Motiejūno nebus dėl asmeninių priežasčių, bet jei, neduok Dieve, kas patirtų traumą, jis padėtų. Ar tai vaidmens klausimas, kad jo nėra rinktinėje?

– Nepriėjome iki vaidmens. Buvau pasiruošęs tą vaidmenį paaiškinti, kas jo lauktų. Nenorėčiau gilintis, bet yra dalykų, kuriuos Donatas norėtų šią vasarą išspręsti.

Jeigu kažkuriam aukštaūgiui kažkas atsitiktų, jis paaukotų savo asmeninius dalykus ir atvyktų. Susitarėme, jis paprašė jo nekviesti.

– Negaila, kad Šiaurės Makedonijos neliko draugiškose rungtynėse? Vietoje to žaisite su Suomija ir Estija?

– Su draugiškomis būna sudėtinga. Kartais norisi stiprių rinktinių. Štai, pavyzdžiui, Slovėnija. Su jais geri santykiai, su jų treneriu palaikau ryšį, bet su jais žaisti nenorime, nes pirmos rungtynės su jais bus Europos čempionate.

Tai kažkiek sumaišė tiek federacijai, tiek mums, bet žaisime su Estija ir su Suomija, išspręsim šitą klausimą.

– Kaip manote, ar I.Brazdeikis gali žaisti atakuojančio gynėjo pozicijoje didžiąją laiko dalį?

– Man atrodo, kad gali. Prieš tai buvau jo nečiupinėjęs, visokių gandų girdėjau, kad gal jis 3-2, Europoje gal net 3-4. Jis gali žaisti ir trečioje, ir antroje pozicijoje, nes neblogai žaidžia su kamuoliu, vienas prieš vieną, ko rinktinėje ir trūksta.

– Atsisveikindamas su vaikais sakėte, kad su penkiolikmečiais smagiau dirbti nei su vyrais. Kodėl?

– Nenoriu pasakyti, kad su vyrais dirbti kančia. Atėjau iš jaunimo krepšinio, turėjau labai gerą laiką tiek Kauno krepšinio mokykloje, tiek jaunimo rinktinėse. Tos emocijos mane užvaldo.

Manau, vieną dieną, baigdamas karjerą, grįšiu prie jaunimo krepšinio ir savo malonumui turėsiu krepšinio grupę, kurią treniruosiu, mėgausiuosi. Malonu dirbti su talentingais jaunuoliais, kai matai, kokį jie gali duoti progresą, kokį jie norą reiškia.

– Turbūt matote, kokias rinktines renka varžovai. Vokiečiai pasikvietė keturis NBA žaidėjus, prancūzai suteikė pilietybę Joeliui Embiidui, slovėnai susigrąžino Goraną Dragičių.

– Kažkiek tą informaciją stebime, žinome, kad daug žaidėjų, kurie net neplanavo, dabar jau žada žaisti. Čempionatas turėtų būti stipresnis, nuo to tik maloniau. Nemanau, kad gąsdina.

Rinktinės tvarkaraštis gana sudėtingas. Iš vienos pusės gal ir gerai, nes nuo pat pradžių pradėsime rimtas rungtynes su rimtais varžovais. Gal sąlyginai bus kitas etapas lengvesnis. Kad gąsdina – nepasakyčiau, bet kad bus įdomiau – taip.


Dėl NBA taisyklių J.Valančiūnas ir D.Sabonis prie rinktinės prisijungs rugpjūčio 6 dieną, o iki tol sportuos drauge.

Europos krepšinio čempionatas šiemet startuos rugsėjo 1-ąją. Lietuviai pirmenybes pradės vienoje grupėje su slovėnais, prancūzais, vokiečiais, bosniais ir vengrais.

Suprasti akimirksniu: rinktinės kandidatai

Rokas Jokubaitis („Barcelona“, Ispanija)

Lukas Lekavičius (Kauno „Žalgiris“)

Kristupas Žemaitis (Vilniaus „Wolves“)

Marius Grigonis (Atėnų „Panathinaikos“, Graikija)

Arnas Butkevičius (Kauno „Žalgiris“)

Tomas Dimša (Trevizo „NutriBullet“, Italija)

Ignas Brazdeikis („Orlando Magic“, NBA)

Rokas Giedraitis (Vitorijos „Baskonia“, Ispanija)

Mindaugas Kuzminskas

Gediminas Orelikas (Panevėžio „Lietkabelis“)

Eigirdas Žukauskas (Bursos „Tofaš“, Turkija)

Gytis Masiulis (Vilniaus „Rytas“)

Domantas Sabonis („Sacramento Kings“, NBA)

Jonas Valančiūnas („New Orleans Pelicans“, NBA)

Laurynas Birutis (Kauno „Žalgiris“)

Martynas Echodas (Vilniaus „Rytas“)

Besiruošdama Europos čempionatui Lietuvos rinktinė sužais 7 kontrolines rungtynes – rugpjūčio 4 d. (Klaipėdoje) ir rugpjūčio 7 d. (Alytuje) su Estija, rugpjūčio 10 d. (Kaune) ir rugpjūčio 11 d. (Vilniuje) su Suomija, rugpjūčio 16 d. (išvykoje) ir rugpjūčio 18 d. (Vilniuje) su Ispanija bei rugpjūčio 19 d. (Vilniuje) su Nyderlandais.

Paskutinę rugpjūčio savaitę lietuvių dar lauks FIBA 2023 m. pasaulio taurės atrankos mačai su Vengrija (rugpjūčio 24 d. išvykoje) ir Juodkalnija (rugpjūčio 27 d. Kaune).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių