Krepšinio ekspertas: po Eurolygos vandenyno LKL upė „Žalgiriui“ jau nebaisi

„Duodu 70 proc., kad „Barcelona“ Kaune laimės ir Eurolygos čempionės titulą. Todėl reikia džiaugtis, kad turėjome bent vieną atkrintamųjų susitikimą namuose su tokia komanda“, – pabrėžė Vitoldas Masalskis. Buvęs „Žalgirio“ krepšininkas bei klubo vadovas mano, jog šį sezoną kauniečiai net pranoko savo realias galimybes.

Įžvalgios prognozės

„Jei prieš sezoną būtų pasakę, ar norite be kovos gauti 7 vietą, manau, kad visi būtume sutikę nė nesvarstydami. Pasiekus tokį dugną pernai, kai „Žalgirio“ net nebuvo LKL finale, šiemetis rezultatas atrodo fantastiškai!“ – dėstė V. Masalskis.

69-erių veteranas šiemet buvo nuolatinis svečias „Žalgirio“ arenoje ir atidžiai stebėjo kauniečių pasirodymus namuose, taip pat - ir išvykos rungtynėse. Ne vieną vakarą buvęs žalgirietis praleido stebėdamas ir kitų Eurolygos klubų mūšius.

„Žalgiriui“ tarptautinis sezonas baigėsi šią savaitę sausu rezultatu – 0:3 pralaimėta ketvirtfinalio serija su Šarūno Jasikevičiaus muštruojama „Barcelona“.

„Pasigirsiu, kad visas rungtynių baigtis atspėjau. Dėl pirmųjų sakiau, kad kauniečiai pralaimės stipriai. Antrose užvirs atkaklesnė kova, kurioje mūsiškiai nusileis nedaug. Trečiosiose Kaune vėl bus kova, bet pralaimėsime dviženkliu skirtumu. Bičiuliai gali paliudyti“, – šypsojosi pašnekovas.

Psichologinis koziris

– Ar buvo galimybių ketvirtfinalio seriją pratęsti kiek ilgėliau? – pradėjome pokalbį su V. Masalskiu.

– Jei kauniečiai būtų laimėję trečias rungtynes, manau, būtų laimėtos ir ketvirtos. Taip veikia sportininkų psichologija. Anksčiau tokiose serijose buvo labai svarbu fizinė forma, taktinis pasiruošimas, dabar į pirmą planą iškyla psichologinis tvirtumas. Todėl šiuolaikiniame krepšinyje vis didesnę vertę įgija psichologinio pasirengimo treneriai. Pažiūrėkime, kiek jų ir kitokių specialistų yra NBA komandose. Kai atletas per sezoną žaidžia apie 100 rungtynių, jis negali išlaikyti maksimalaus nusiteikimo. Treneriams reikia, kad jo žaidėjas net ir mažiau reikšmingose varžybose atiduotų bent 70 proc. savo galimybių. Todėl reikalinga specialistų pagalba. Paskaičiuokime, kiek mačų visuose frontuose šį sezoną žais „Žalgiris“. Pamatysime, kad tas skaičius panašus į NBA komandų.

– Kokių rezervų neišnaudojo „Žalgiris“?

– Sakoma, kad rungtynes laimi puolimas, o titulus – gynyba. „Barcelona“ turi gana lygiaverčių pasirinkimų ir puolime, ir gynyboje. „Žalgiris“ gerai susidėliojo gynybą, bet talento puolant trūksta. Mes neturime supertalentų, kaip, pavyzdžiui, Mike’as Jamesas, kurių neįmanoma visiškai uždengti. Mūsų Rolandas Šmitas ketvirtfinalyje buvo užgesintas kaip elektros lemputė. Jo indėlio puolime neliko. Š. Jasikevičius iš latvio atėmė jo mėgstamą pick’n pop’ą (derinį dviese prieš du, kai aukštesnis žaidėjas atšoka metimui toliau nuo krepšio – aut. past.).

Patobulėjo: L. Birutis – su kaupu pasiteisinęs „Žalgirio“ pasirinkimas. / zalgiris.lt nuotr.

– Sakėte, kad „Barcelona“ – pagrindinė pretendentė laimėti čempionės titulą. Kaip surikiuotumėte kitus pretendentus?

– Pirėjo „Olympiakos“ – gera komanda. „Monaco“ šiemet nelabai stabili. Banguoja ir Tel Avivo „Maccabi“, ypač gynyboje. Madrido „Real“ išlygino ketvirtfinalio serijos su Belgrado „Partizan“ rezultatą, bet aš serbus laikyčiau vienais viso turnyro favoritų.

– 19 pergalių ir 15 pralaimėjimų reguliariajame čempionate. 7 vieta vietoj prognozuotos 12 ar net 16. Ar galėjome iš žalgiriečių tikėtis daugiau?

– Šio sezono rezultatas toks, kad „Žalgiriui“ kitąmet reikės labai pasistengti, norint jį pakartoti. Ypač gerai vertinu pastarųjų dviejų reguliariojo sezono savaičių pasirodymą, kai reikėjo mobilizuotis ir laimėti žūtbūtinius mūšius. Čia puikiai pasidarbavo trenerių štabas, sugebėjęs nuteikti komandą, priversti žaidėjus parodyti savo charakterį.

– Jei reiktų įvertinti balais, kokį pažymį komandai ir treneriui parašytumėte?

K. Maksvytis pakoregavo žaidimą, integravo naujokus ir pasiekė tikrai gerą galutinį rezultatą.

– „Žalgiriui“ už Eurolygos sezoną rašau tvirtą aštuonetą, Kaziui Maksvyčiui – visus dešimt balų. Vis dėlto jam buvo nelengva per pirmą visavertį sezoną Eurolygoje pasiekti tiek, kiek buvo pasiekta. Praeitą sezoną jis įšoko į įsibėgėjusį traukinį ir turėjo gyventi su tuo, ką jam paliko Jure Zdovcas ir prieš tai treniravęs Martinas Schilleris. Be to, K. Maksvyčiui sezonas prasidėjo nesėkmingai susiklosčiusiu Europos čempionatu (jo vadovaujama Lietuvos rinktinė užėmė vos 15 vietą – aut. past.). Dar vienu išbandymu tapo Keenano Evanso netektis. Amerikietis iki traumos buvo komandos atakų lyderis, todėl treneriams teko sukti galvą, kaip greitai jį pakeisti. Kazys rado išeitis, pakoregavo žaidimą, integravo naujokus ir pasiekė tikrai gerą galutinį rezultatą.

Lygiosios: D. Motiejūno (dešinėje) atstovaujamas „Monaco“ pasidalijo su „Maccabi“ po dvi pergales./ asmonaco.basketball nuotr.

– Kokios pozicijos buvo probleminės, o kur vyrai susitvarkė puikiai?

– Labiausiai „Žalgiriui“ trūksta žaidėjų, turinčių didelę kūrybinę galią. Tokių, kurie gali sukurti epizodą komandos draugui arba viską išspręsti patys. Be to, buvo sunkumų ir atakuojant krepšį iš toli. Dėl aukštaūgių situaciją kompensavo Lauryno Biručio žingsnis į priekį. Kai prieš sezoną „Žalgiris“ atsisveikino su Mareku Blaževičiumi ir pasirašė sutartį su L. Biručiu, maniau, kad jie daro klaidą. Juk Marekas jau buvo apsitrynęs Eurolygoje ir atrodė, kad būtų kur kas logiškiau jį pasilikti. Tačiau Laurynas įrodė, kad yra vertas vietos komandoje. Jis niekuo nenusileido pagrindiniu „centru“ turėjusiam būti Kevarriusui Hayesui.

– Pabaigę Eurolygos sezoną net keli žalgiriečiai užsiminė abejojantys dėl savo atstovavimo Lietuvos rinktinei šią vasarą Azijoje vyksiančiame pasaulio čempionate. Kaip tai vertinate?

– Man sunku suprasti tokią poziciją, nes pasaulio čempionatas – reta karjeros galimybė, kurios daugiau gali ir nebepasitaikyti. Nieko, jei atsisako kandidatas, į kurio poziciją rinktinėje yra ir daugiau lygiaverčių žaidėjų. Tačiau kai turime deficitą, tokie pasvarstymai nesuprantami. Pavyzdžiui, įžaidėjų pozicija yra probleminė. Gerai, kad turime Roką Jokubaitį, kuris su „Barcelona“ Eurolygoje rungtyniaus iki pat gegužės vidurio. Be to, jo laukia ilgas Ispanijos ACB lygos sezonas. Tačiau Rokas tvirtai pasakė, kad rinktinei padės. Manau, kad tai yra geras pavyzdys ir kai kuriems žalgiriečiams.

– Ar daug fizinių ir psichologinių jėgų atidavęs „Žalgiris“ sugebės susikaupti vietinėms kovoms ir susigrąžins LKL čempionų titulą?

– Čia nematau problemų. Žalgiriečiai susikaups ir įjungs aukštesnę pavarą. Jie paplaukiojo Eurolygos vandenyne, tad LKL upė jiems jau negili. Kai šalia matai krantus, plaukti daug lengviau nei bekraščiame vandenyne.

Kautynės užsitęsė

Permainingai klostosi pusfinalio mačai, kuriuos žaidžia Donato Motiejūno atstovaujama „Monaco“ komanda ir „Maccabi“, „Partizan“ ir „Real“ ekipos.

„Monaco“ savo aikštėje ir svečiuose su „Maccabi“ pasidalijo po dvi pergales (67:79, 86:74 ir 83:78, 69:104).

Per ketvirtą dvikovą, įvykusią Tel Avive, sąlygas diktavo „Maccabi“, o ketvirtą kėlinį turėjo net 36 taškų persvarą. Dviem techninėmis pražangomis buvo nubaustas „Monaco“ strategas Saša Obradovičius.

D. Motiejūnas pelnė 11 taškų, tris kartus atkovojo kamuolį ir atliko tiek pat rezultatyvių perdavimų.

Lemiamas mūšis numatytas gegužės 10-ąją Monake.

Madrido krepšininkai, namuose du kartus iš eilės nusileidę belgradiečiams (87:89 ir 80:95), atsigriebė Serbijos sostinėje (82:80 ir 85:78).

Svečiuose „Real“ ekipą į pergales vedė Walteris Tavaresas, pelnęs iš viso 41 tašką ir aštuoniolika kartų atkovojęs kamuolį.

„Partizan“ komandai nepadėjo griausminga savų sirgalių armija: pirmas rungtynes „Štark“ arenoje stebėjo 20 091 žiūrovas, antrą – 19 440.

Taip pat gegužės 10-ąją Chuso Mateo ir Željko Obradovičiaus vadovaujamos ekipos susitiks Madride.


Lyderiai

„Žalgirio“ žaidėjų, sužaidusių Eurolygos turnyre po 34–37 rungtynes, statistikos rodiklių vidurkiai:

rezultatyvumas – I. Brazdeikis (11,6), E. Ulanovas (10,2), R. Šmitas (9,7), L. Lekavičius (6,9), T. Dimša (5,9);

kova dėl kamuolio – R. Šmitas (4,7), K. Hayesas (4,4), A. Butkevičius (3,6), E. Ulanovas (3,3), L. Birutis (3,1);

rezultatyvūs perdavimai – E. Ulanovas (2,5), A. Butkevičius (1,6), L. Lekavičius (1,5), I. Brazdeikis (1,3), R. Šmitas (1,1);

perimti kamuoliai – A. Butkevičius (1,1), E. Ulanovas (0,9), K. Hayesas (0,7), T. Dimša (0,5), R. Šmitas (0,4);

klaidos – E. Ulanovas (2,1), L. Lekavičius (1,5), R. Šmitas (1,4), I. Brazdeikis (1,4), A. Butkevičius (1,2);

naudingumas (balai) – E. Ulanovas (11,7), R. Šmitas (9,4), I. Brazdeikis (8,8), K. Hayesas (7,8), A. Butkevičius (7,4).

„Žalgirio“ viso Eurolygos sezono statistikos lyderiai:

rezultatyvumas – K. Evansas (17 rungtynių – vid. 15,9 tšk.), kova dėl kamuolio – R. Šmitas (37 rungtynės – vid. 4,7), rezultatyvūs perdavimai – K. Evansas (17 rungtynių – vid. 3,7), perimti kamuoliai – A. Butkevičius (37 rungtynės – vid. 1,1), klaidos – K. Evansas (17 rungtynių – vid. 2,1), naudingumas – K. Evansas (17 rungtynių –  vid. 17,4 balo).

Rezultatai

Belgrado „Partizan“–Madrido „Real“ 78:85 (15:27, 27:18, 13:16, 23:24). 19 440 žiūrovų. Z. LeDay 25 taškai (12/14 dvitaškių) / A. Hanga (3/5 tritaškių) ir W. Tavaresas (7 atkovoti kamuoliai) po 15 taškų. Serija iki trijų pergalių – 2:2.

Tel Avivo „Maccabi“–„Monaco“ 104:69 (17:24, 30:12, 32:17, 25:16). 10 850 žiūrovų. L. Brownas 22 taškai (6/8 tritaškių, 6 rezultatyvūs perdavimai) / M. Jamesas 13 taškų (0/4 tritaškių, 8 atkovoti kamuoliai). Serija iki trijų pergalių – 2:2.



NAUJAUSI KOMENTARAI

laimi

laimi portretas
visada tie ,kurie pataiko.

Ufas

Ufas portretas
Rytas gali nugalėt galvoju
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių