Finalininkai žino, ko krepšininkams pritrūko per pirmą dvikovą

„Finale bet kokia pergalė tinka“, – pareiškė treneris Kazys Maksvytis, kai jo vadovaujamas Kauno „Žalgiris“ savo arenoje po permainingos kovos palaužė Vilniaus „Ryto“ krepšininkus.

Derins gynybą

Kauniečiai sėkmingai pradėjo Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) čempionato finalo iki trijų pergalių seriją – nugalėjo vilniečius 108:93.

Trečią kėlinį sostinės atstovai buvo perėmę iniciatyvą – 52:46, tačiau laikinai: netrukus žalgiriečiai rezultatą išlygino – 52:52, o ketvirtą kėlinį galingai žengė į priekį – 88:71.

„Manau, kad laimėjome dėl energijos ir gero puolimo. Kitoms rungtynėms reikėtų labiau suderinti savo gynybą“, – po varžybų kalbėjo K. Maksvytis.

Sėkmingiausią mačą per savo karjerą „Žalgiryje“ sužaidė Arnas Butkevičius: pelnė 21 tašką, surinko 32 naudingumo balus.

„Arnas turi patirties, yra būtent tokių rungtynių žaidėjas, jo energija mums labai pravertė“, – reziumavo K. Maksvytis.

Strategai: G. Žibėnas (kairėje) ir K. Maksvytis – bendražygiai Lietuvos vyrų krepšinio rinktinėje, tačiau LKL finale, anot „Žalgirio“ trenerio, „draugysčių nėra“./ LKL nuotr. 

Šiandien – Vilniuje

„Neapsigynėme vienas prieš vieną, o kai reikėdavo pasiimti kamuolį, jie mus tiesiog apstumdydavo ir pasičiupdavo sau, – teigė „Ryto“ strategas Giedrius Žibėnas. – Be to, kauniečiai padarė tik šešias klaidas, tai irgi daug ką pasako.“

„Ryto“ kapitonas Margiris Normantas, prieš rungtynes Kaune kalbėjęs, esą per ketvirtfinalio ir pusfinalio dvikovas jo komanda nepademonstravo geriausio žaidimo, bet finale bus kitaip, tepelnė 4 taškus ir surinko vos 5 naudingumo balus, nors šių rodiklių vidurkis šį LKL sezoną – atitinkamai 11,23 tšk. ir 11,54 balo.

Antra Kauno ir Vilniaus krepšininkų akistata – šiandien sostinėje, „Jeep“ arenoje.

Faktas: M. Fosteris (su kamuoliu) per rungtynes Kaune suklydo tris kartus – daugiausia „Ryto“ komandoje. / LKL nuotr.

Baigtis dar neaiški

„Gera pradžia labai svarbi, bet tikrai nemanau, kad finalo baigtis jau aiški“, – nukirto Gediminas Petrauskas.

Kėdainių „Nevėžio-Optibet“ klubo vyriausiasis treneris neabejoja: Vilniuje žalgiriečių laukia kur kas sunkesnė misija.

– Ar tikėjotės tokios įtikinamos „Žalgirio“ pergalės?

– Prieš mėnesį žaidėme su „Žalgiriu“ ketvirtfinalio mačą, tada Kauno komanda buvo ne tokia. Tačiau finale žalgiriečiai parodė kitą veidą – žaidė agresyviai, dažnai stengėsi atakuoti pirmoje puolimo fazėje. Greitos atakos, tritaškiai, provokuojamos pražangos. Visa tai tapo tam tikru netikėtumu vilniečiams.

– Kodėl po lygios pirmos rungtynių dalies Kauno komanda taip lengvai nutolo antroje?

– „Žalgiris“ sužaidė gerą atkarpą gynyboje ir tai padėjo pagauti puolimo bangą. Jų atakos trukdavo tik 8–10 sek. ir baigdavosi taškais į vilniečių krepšį. „Rytui“, atvirkščiai, ėmė nebekristi, jie nepasinaudojo savo progomis. Taip kauniečiai susikrovė saugią persvarą, kurią išlaikė iki varžybų pabaigos.

– Visu ryškumu žibėjo A. Butkevičius. Gal puolėją papildomai motyvavo tai, kad jis žaidė prieš savo buvusią komandą?

– Arnui tiko greitas žaidimas, jis jautėsi kaip žuvis vandenyje. Jam padėjo keli pirmi pataikyti metimai. „Rytas“ galbūt šiek tiek sąmoningai rizikavo, leisdamas jam atakuoti. Arnas nėra metikas, bet pajuto metimą ir tapo sunkiai sustabdomas. Prisidėjo ir keli iš eilės jo prasiveržimai, pasibaigę dvitaškiu su pražanga. Greiti bėgimai į ataką, žaidimas veidu į krepšį vienas prieš vieną – jo stipriosios pusės.

– „Ryto“ treneris G. Žibėnas pareiškė, kad, vertinant nusiteikimą, jo auklėtiniai finalo dar nepradėjo. Ką gali keisti vilniečiai, kad atgaivintų intrigą?

Kaune matėme nuleistas vilniečių galvas, bet savo mažoje salėje „Rytas“ gali atsitiesti.

– Kai „Žalgiris“ atsiplėšė, per pertraukėlę matėme nuleistas vilniečių galvas. Treneris žino visą komandos virtuvę, žaidėjų mikrotraumas ir jų tikrąsias galimybes. Manau, kad G. Žibėnas nuteiks auklėtinius nenuleisti rankų ir kautis iki pabaigos. Savo mažoje salėje, garsiai palaikomas sirgalių, „Rytas“ gali atsitiesti.

Emocijos: „Žalgirio“ sirgaliai buvo išskleidę grėsmingą plakatą – „Sostinės mes vilką papjausim“. / E. Ovčarenko / BNS nuotr.

Latvis kviečia į Kauną

LKL, bendradarbiaudama kartu su „Volfas Engelman“ bravoru, „Kilnaus elgesio“ („Fair Play“) prizą už džentelmeniškumą sporte ir gyvenime skyrė žalgiriečiui Lukui Lekavičiui.

Tai lėmė krepšinio arbitrų balsas.

„Įdomus apdovanojimas. Gal truputį ir nustebino, bet esu vienas tų, kuris mažai šūkauja ar kitaip piktinasi teisėjų sprendimais, – mintimis dalijosi L. Lekavičius. – Jei kyla klausimų, prieinu, pasiteirauju. Būna, kad gražiai viską paaiškina, padėkoju ir einu žaisti toliau. Bendraujame gražiai. Teisėjų darbas nelengvas, klysta jie, klystu ir aš.“

Akcija: reklamos stendas Rygoje informuoja apie tolesnę R. Šmito karjerą „Žalgiryje“ ir kviečia Latvijos krepšinio gerbėjus į varžybas Kaune. / zalgiris.lt nuotr.

Kitas žalgirietis – Rolandas Šmitas – efektyviai reklamuoja Kauną ir savo komandą gimtosios Latvijos sostinėje Rygoje.

Praeitą savaitę „Žalgirio“ klubas sutartį su R. Šmitu pratęsė iki 2025–2026 m. sezono pabaigos. Šią žinią skleidžia ir įvairūs reklamos stendai Rygoje, kviečiantys atvykti į Kauną ir palaikyti „Žalgirį“.

Tai latviai daro jau nemažai metų, bet aktyvumas dar labiau išaugo būtent tada, kai žalios ir baltos spalvų marškinėlius apsivilko R. Šmitas. Latvijos krepšinio gerbėjus ypač traukia Eurolygos rungtynės.


Statistika

„Žalgiris“–„Rytas“ 108:93 (26:21, 20:25, 34:25, 28:22). Kaunas, Žalgirio arena, 7 657 žiūrovai.

Žalgiris“: A. Butkevičius 21 taškas (4/4 dvitaškių, 10/11 baudų metimų, 10 išprovokuotų pražangų), T. Dimša 13 (1/5 tritaškių), L. Lekavičius (2/6 tritaškių) ir T. Cavanaugh (4 atkovoti kamuoliai) po 12, E. Ulanovas 11 (2/6 tritaškių, 7 rezultatyvūs perdavimai), R. Šmitas 10 (6 atkovoti kamuoliai), I. Brazdeikis 9 (0/5 tritaškių, 5 atkovoti kamuoliai), L. Birutis 8, K. Hayesas (7 atkovoti kamuoliai) ir K. Lukošiūnas po 5, I. Tayloras 2, L. Lelevičius 0.

„Rytas“: M. Fosteris 19 taškų (4/4 dvitaškių, 3/8 tritaškių), E. Kairys 14, G. Masiulis 11 (4/4 dvitaškių), E. Fridrikssonas (0/3 tritaškių, 8 rezultatyvūs perdavimai), G. Radzevičius (5 atkovoti kamuoliai) ir J. Gorhamas po 10, L. Uleckas 7, J. Echenique 6, M. Normantas 4, B. Varadis 2, K. McCullumas 0 (5 rezultatyvūs perdavimai).

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 27/34 (79 proc.) ir 23/33 (70 proc.), tritaškių – 10/36 (28) ir 9/28 (32), baudų metimų – 24/29 (83) ir 20/24 (83). Atkovota kamuolių – 38 ir 29, perimta – 5 ir 4. Rezultatyvūs perdavimai – 23 ir 26. Klaidos – 6 ir 8.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių