Antra „Žalgirio“ nesėkmė Eurolygoje treneriui buvo lemtinga

"Akivaizdu, kad komanda nežaidžia taip, kaip visi norėtume, todėl negalėjome aukoti brangaus laiko ir nutarėme imtis greitų sprendimų", – vakar pareiškė Kauno "Žalgirio" direktorius Paulius Motiejūnas, informavęs, kad klubas atsisveikino su vyriausiuoju treneriu Martinu Schilleriu.

Laukia J.Zdovco

Kauno krepšininkai savo arenoje pralaimėjo antras iš eilės Eurolygos rungtynes – 64:70 nusileido Sankt Peterburgo "Zenit" komandai.

"Vaizdas, kurį matėme aikštėje, ir vėl neįtikino, – apie neužtikrintą ir nesuderintą "Žalgirio" žaidimą kalbėjo P.Motiejūnas. – Ne viskas, ką iki šiol darė treneris M.Schilleris, buvo blogai. Per kartu praleistus 15 mėnesių iš jo pasisėmėme daug pozityvių dalykų. Dėkojame jam už jo darbą ir atsidavimą "Žalgiriui".

Rytoj kauniečiai žais Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionato mačą su Klaipėdos "Neptūnu", žalgiriečiams vadovaus M.Schillerio asistentas Arne Woltmannas.

M.Schillerį artimiausiu metu pakeis Jure Zdovcas – 54 metų krepšinio specialistas iš Slovėnijos. "Žalgiris" skelbia, kad su juo baigiami derinti sutarties formalumai.

J.Zdovcas – buvęs krepšininkas, olimpinis vicečempionas ir pasaulio bei Europos čempionas (su buvusios Jugoslavijos rinktine), treniravo Slovėnijos nacionalinę komandą.

Pataria nepanikuoti

"Būtų geriau, jeigu nesurinkčiau nė vieno taško, bet mes laimėtume", – sakė "Žalgirio" legionierius Janis Strelniekas, rezultatyviausiai žaidęs su "Zenit" komanda.

Latvis pelnė 14 taškų (pataikė 3/5 tritaškių), tačiau suklydo keturis kartus.

"Mūsų klaidos leido varžovams pelnyti lengvus taškus", – pripažino J.Strelniekas.

"Zenit" – labai organizuota komanda. Mums kartais pavykdavo įvelti juos į neparankų žaidimą, bet mes patys, ypač per pirmą mačo dalį, atrodėme neužtikrintai, dažnokai prarasdavome kamuolį. Eurolygoje kartais užtenka pusę kėlinio blogai sužaisti ir vėliau vargu ar pavyks išsigelbėti", – svarstė Edgaras Ulanovas.

"Pergalę lėmė gera gynyba. Antrą rungtynių dalį mūsų žaidimas šiek tiek išsiderino, tačiau laimėjome, nors ir nedideliu skirtumu. Manau, "Žalgiris" dar įsižais, komandoje – daug gerų krepšininkų, nėra vieno ryškaus lyderio. Sirgaliams nėra ko nerimauti", – kalbėjo "Zenit" legionierius Mindaugas Kuzminskas.

"Sezonas ką tik prasidėjo, neverta panikuoti, skubėti nurašyti vieną ar kitą naujoką. Reikia laiko, žaidimas tikrai gerės. "Žalgirio" puolėjų grandis – solidi, atletiška", – bendražygiui pritarė Sankt Peterburgo ekipai atstovaujantis Artūras Gudaitis.

Karjera: J.Zdovcas yra treniravęs Slovėnijos, Graikijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Rusijos, Turkijos, Prancūzijos krepšinio klubų komandas. "Twitter" nuotr.

Kauniečiai – nesusižaidę

"Nepaisant nesėkmės, sakyčiau, kad tai buvo kol kas geriausios "Žalgirio" rungtynės šį sezoną", – teigė buvęs ilgametis Lietuvos rinktinės ir žalgiriečių treneris Vladas Garastas.

– Treneri, kodėl ir vėl nepavyko iškovoti pergalės?

– Pirmiausia, klaidos. Ypač pirmą rungtynių dalį lygioje vietoje prarasti kamuoliai lėmė, kad vietoje dviejų taškų į "Zenit" krepšį gavome du į savo. Tokių situacijų buvo ne viena. Dar pridėkime kelis netaiklius E.Ulanovo baudų metimus ir susidarys tie minus 6 taškai – tokiu skirtumu ir pralaimėjome.

– Kas lemia klaidas?

– Dar trūksta savitarpio supratimo. Surinkta nauja komanda, kuriai reikia laiko susižaisti. Mūsų auksinio "Žalgirio" laikais pagrindiniai krepšininkai kartu žaidė po 3 ar 5 metus, todėl vienas kitą suprasdavo iš pusės žvilgsnio. Šiuo atveju labai daug kas priklauso nuo kamuolį kontroliuojančio žaidėjo. Jis turėtų įvertinti visas rizikas ir perduoti kamuolį taip, kad komandos draugas jį tikrai sugautų. Kartais, jei mato, kad priešininkas jį gali perimti, atlikti klaidinamą judesį. Kauniečiai gi nevengė tiesmukų rizikingų perdavimų, o varžovai nesnaudė. Neveltui jie perėmė net penkis kartus daugiau kamuolių nei mūsiškiai (10 ir 2). Suskaičiuokime, kiek galėjo būti potencialių taškų.

– Kauniečiai įmetė vos 64 taškus. Kaip reikia gintis norint laimėti, kai toks rezultatyvumas?

– Palyginti su rungtynėmis Vilerbane, šįkart "Žalgirio" gynyboje buvo teigiamų poslinkių. Praleidome kur kas mažiau taškų (ASVEL ekipa įmetė 88 taškus – aut. past.), bet iki patikimos gynybos dar trūksta.

– Net patys žalgiriečiai prisipažino pasigendantys kai kurių naujokų didesnio indėlio, ypač Emmanuelio Mudiay, kuris turėtų būti pagrindinis taškų rinkėjas. Kokia jūsų nuomonė?

– Šiam amerikiečiui labai sunku, nes jis nėra žaidęs Europoje. O Eurolygos krepšinio lygis pats aukščiausias, todėl, net ir turint nemažą NBA patirtį, reikės laiko, kad E.Mudiay atskleistų savo talentą. Užtat kitas amerikietis Joshas Nebo pagaliau parodė, dėl ko "Žalgiris" jį pasirinko. Trys įspūdingi blokai, naudingas žaidimas po krepšiais. Iki šiol jam nesisekė pademonstruoti savo išskirtinių atletinių savybių. Gal ir E.Mudiay po kurio laiko įrodys, kad nėra prastas pirkinys.

Net patyrusius veteranus, kaip ir Artūrą Milaknį, integruojant į komandos žaidimą reikia trenerio pagalbos. Kol kas to pasigendu.

– "Zenit" treneris Xavi Pascualis pažėrė komplimentų Lukui Lekavičiui. Ar "Žalgirio" gynėjas neturėtų imtis dar didesnės iniciatyvos?

– Lukas turi visas savybes, ypač komandai puolant, kad atakuotų kur kas dažniau. Ir per mačą su "Zenit" matėme kelis epizodus, kai jo staigumas, firminiai metimai atsispyrus viena koja nepaliko varžovams jokių šansų. Daugiau galimybių reikėtų suteikti ir kitam mūsų gynėjui Mantui Kalniečiui. Net patyrusius veteranus, kaip ir Artūrą Milaknį, integruojant į komandos žaidimą reikia trenerio pagalbos. Kol kas to pasigendu. Artūras – metikas, jam reikia sudaryti sąlygas, pritaikyti derinius, kad jis išmestų kamuolį patogiose padėtyse, o ne kažkur iš aikštės kampo, kaip būna dabar.

– Tačiau kitam snaiperiui J.Strelniekui, regis, įsibėgėti nereikėjo. Latvis ir vėl tapo rezultatyviausiu žalgiriečiu, nors prieš sezoną kai kurie krepšinio apžvalgininkai kone juokėsi iš šio pirkinio. Turbūt greitą latvio adaptaciją lemia jo didžiulė patirtis?

– J.Strelniekas puikiai atlieka jam patikėtas užduotis. Jis ne vienerius metus žaidė CSKA, kitose pajėgiose komandose, todėl žino savo vaidmenį komandoje, pasirenka geras pozicijas ir momentą išmesti kamuolį. Tačiau šiam veteranui reikia didesnės kitų žaidėjų pagalbos.

– Sankt Peterburgo komandoje rungtyniauja ir du lietuviai. Kaip vertinate jų šio sezono perspektyvas?

– Svarbiausia, kad Artūras ir Mindaugas gautų pakankamai žaidimo minučių. Žiūrint iš Lietuvos rinktinės stovyklos, labai džiugu, kad mūsų krepšininkai žaidžia stipriausiose Europos klubų varžybose. Tą patį pasakyčiau apie Donatą Motiejūną, grįžusį į Eurolygą. Kuo daugiau lietuvių čia žais, tuo didesnį pasirinkimą turės mūsų rinktinė.

"Barcelona" atsilaikė

Antrą pergalę iš eilės Eurolygoje iškovojo Šarūno Jasikevičiaus treniruojama "Barcelona" – svečiuose 80:72 palaužė Miuncheno "Bayern".

Nugalėtojams Rokas Jokubaitis pelnė 9 taškus, du kartus atkovojo kamuolį.

"Permainingas žaidimas šiai dienai – pateisinamas. Padarėme 18 klaidų, tačiau gerai gynėmės ir atsilaikėme. Miunchene bus nelengva bet kuriai kitai komandai – "Bayern" žaidžia sumaniai organizuotą, jėgos krepšinį", – sakė Š.Jasikevičius.

Tel Avivo "Maccabi" savo arenoje, stebint 10 245 žiūrovams, 63:75 pralaimėjo Belgrado "Crvena zvezda" ekipai, su kuria spalio 13-ąją Serbijos sostinėje susitiks "Žalgiris".

Belgradiečių komandai 17 taškų pelnė ir keturis rezultatyvius perdavimus atliko buvęs "Žalgirio" legionierius Nate'as Woltersas.

"Būtų didelė klaida manyti, kad Serbijoje laukia paprastas mačas. Ten žaisti niekam nėra lengva, ypač dėl karštų sirgalių. Nežinau, kokie Serbijoje epidemiologiniai suvaržymai, bet, kita vertus, Belgrado komanda šiemet neblogai sukomplektuota, savo potencialą jau parodė Tel Avive", – teigė V.Garastas.

Plėtros neplanuoja

Eurolygos vadovas Jordi Bertomeu interviu Serbijos žiniasklaidai pareiškė, kad keturi vyrų klubų turnyrai Europoje – ekonomiškai neracionalu, tačiau tai – pačių dalyvių reikalas.

"Eurolyga – aukščiausio lygio varžybos, Europos taurės turnyras – laipteliu žemiau. FIBA čempionų lyga atlieka pozityvų darbą, tačiau dar yra FIBA taurės turnyras. Jeigu klubai neįžvelgtų ekonominės naudos, tai įtakotų jų pasirinkimą", – dėstė J.Bertomeu.

Jis pabrėžė, kad 18 klubų – šiuo metu optimaliausia Eurolygos sudėtis, plėtra (iki 20 komandų) artimiausiu metu neplanuojama.

Europos taurės turnyrui ruošiasi Panevėžio "Lietkabelis" (pirmas mačas A grupėje – spalio 20-ąją su Vroclavo "Sląsk" krepšininkais).

FIBA čempionų lygoje rungtyniauja Vilniaus "Rytas" (spalio 6-ąją svečiuose 72:76 pralaimėjo Oldenburgo "EWE Baskets" ekipai).


Statistika

"Žalgiris"–"Zenit" 64:70 (16:21, 18:19, 17:15, 13:15). Kaunas, "Žalgirio" arena, 10 153 žiūrovai.

"Žalgiris": J.Strelniekas 14 taškų (3/5 tritaškių, 4 klaidos), L.Lekavičius (6 rezultatyvūs perdavimai) ir J.Lauvergne'as (5/5 dvitaškių) po 10, E.Ulanovas ir J.Nebo (6 atkovoti kamuoliai, 3 blokuoti metimai, 14 naudingumo balų) po 7, M.Kalnietis ir N.Giffey po 5, E.Mudiay 4, P.Jankūnas 2 (7 atkovoti kamuoliai), A.Milaknis ir T.Cavanaugh po 0.

"Zenit": J.Loydas 19 taškų, B.Baronas 11 (3/9 tritaškių), A.Gudaitis 7, A.Zubkovas ir M.Ponitka (6 atkovoti kamuoliai, 6 rezultatyvūs perdavimai) po 6, S.Karasiovas, A.Poythressas (4 atkovoti kamuoliai) ir J.Mickey (6 atkovoti kamuoliai) po 5, M.Kuzminskas ir C.Frankampas po 3, D.Kulaginas 0.

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 20/39 (51,3 proc.) ir 16/35 (45,7 proc.), tritaškių – 6/18 (33,3) ir 8/24 (33,3), baudų metimų – 6/12 (50) ir 14/20 (70). Atkovota kamuolių – po 32, perimta – 2 ir 10. Rezultatyvūs perdavimai – 15 ir 18. Klaidos – 14 ir 9.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aira

Aira portretas
Pasiilgome gerbiamo trenerio vlado garasto.komandai reikia tokio trenerio su teviska siluma suburiancia visus zaidejus su tokiu ismanymu krepsinyje juk sitiek talentu isaugino.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių