Kaip planuoti atostogas užsienyje su vaikais

  • Teksto dydis:

Atostogas su vaiku užsienyje planuojantys tėvai į Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) specialistus kreipiasi patarimo, kaip keliauti, kad nekiltų nesusipratimų ar konfliktų su skyrium gyvenančiu vaiko tėčiu ar mama, sako VVTAĮT Pagalbos vaikams ir šeimoms skyriaus teisininkė Renata Silvanovič.

„Paprastai klausimų kyla tuomet, kai keliauti su vaiku planuoja vienas iš tėvų. Dažniausiai teiraujamasi, ar reikalingas kito iš tėvų sutikimas, taip pat tėvai domisi, kokie dokumentai reikalingi, kai vaikas keliauja su seneliais ar kitais artimaisiais“, – teigia specialistė.

Pasak jos, jeigu vaikas vyksta atostogauti su vienu iš tėvų, jokių papildomų dokumentų – sutikimų, leidimų, įgaliojimų – nereikia. Šiuo klausimu nesusipratimų neturėtų kilti ir tarp skyriumi gyvenančių tėvų.

„Išimtys numatytos tik tais atvejais, jeigu šalys yra sutarusios kitaip ir tai numačiusios teismo patvirtintuose dokumentuose. Pavyzdžiui, kad vaiko išvykimas į užsienio valstybę galimas tik su kito iš tėvų sutikimu. Tuomet vaiko tėvai privalo apie atostogas kitoje valstybėje informuoti vienas kitą, pateikti numatytą informaciją“, – sako teisininkė.

Jeigu vaikas vyksta su artimaisiais – kartu nekeliauja nė vienas iš tėvų – dėmesį reikėtų atkreipti į tai, ar šalis  į kurią vykstama, priklauso Šengeno erdvei.

„Jeigu vaiką išleidžiate atostogauti su artimaisiais į Šengeno erdvei priklausančią šalį, jokių papildomų dokumentų ir sutikimų nereikia. Vykstant į Šengeno erdvei nepriklausančias šalis, pvz., Turkiją, Egiptą ir pan., būtinas vieno iš tėvų rašytinis ir notaro patvirtintas sutikimas. Jeigu pora gyvena skyrium, reikalingas vieno iš tėvų sutikimas, su kuriuo nustatyta vaiko gyvenamoji vieta“, – dėmesį atkreipia R.Silvanovič.

„Yra buvę, kai žmogus kreipėsi į policiją dėl neva pagrobto ir į Turkiją išvežto vaiko. Paaiškėja, kad taip tėtis norėjo išreikšti protestą dėl vaiko kelionės su mama ir jos naujuoju draugu. Tačiau mama šiuo atveju nieko nepažeidė ir visiškai teisėtai išvyko atostogauti į svečią šalį“, – apie skyrium gyvenančių tėvų konfliktus pasakoja teisininkė.

R.Silvanovič primena, kad vaikas turi teisę į poilsį ir turiningą laisvalaikį, todėl tėvams reikėtų palikti nesutarimus nuošalyje ir dovanoti vaikams galimybę keliauti, matyti, pažinti.

Teisininkė atkreipia dėmesį į tai, kad skyrium gyvenančio vieno iš tėvų sutikimas nereikalingas, tik kai iš šalies išvykstama laikinai, t.y. ne nuolatinai gyventi.

Atmintinė tėvams

*Sužinokite, kokie asmens dokumentai – asmens tapatybės kortelė ar pasas – tinkami vykstant į pasirinktą užsienio valstybę. Vaiko gimimo liudijimas netinkamas.

*Atkreipkite dėmesį į dokumentų galiojimo laiką, nes vaikų asmens dokumentai galioja trumpiau – dvejus ar penkerius metus. Daugelis šalių reikalauja, kad pasas galiotų ilgiau nei šešis mėnesius nuo kelionės pabaigos.

*Jeigu vaiko pavardė nesutampa su vieno iš tėvų, su kuriuo vaikas vyksta į užsienio valstybes, nepriklausančias Šengeno erdvei, pavarde ir jei duomenų apie vaiko gimimą nėra Lietuvos gyventojų registre, svarbu turėti vaiko gimimo faktą patvirtinantį dokumentą.

*Prieš laikinai išvykdami į užsienio valstybę, įsigykite kelionės sveikatos  / gyvybės draudimą, kuris prireikus padengtų gydymo išlaidas.

*Pasidomėkite šalies, į kurią vykstama atostogauti, taikomomis rekomendacijomis, galiojančiais apribojimais dėl COVID-19 ligos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O AR

O AR portretas
SU VAIKAIS APLANKĖT VISAS LIETUVOS VIETAS???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių