Ko mažamečiui reikia šiandien, kad jis būtų lydimas sėkmės ateityje?

  • Teksto dydis:

"Šiandienis pasaulis greitai keičiasi. Žmonės taip pat keičiasi ir taikosi prie pasaulio kaitos. Ateities žmonės – kas jie? Kaip užauginti vaiką, kuriam ateityje seksis?" – samprotauja ankstyvojo ugdymo mokyklos "Eureka" mokytoja Justė Petkuvienė ir dalijasi specialistų įžvalgomis bei savo rekomendacijomis, auginant vaikus.

Ruoštis reikia dabar

2017 m. lapkritį "McKinsey&Co" – tarptautinė vadybos konsultavimo įmonė – straipsnyje, įvertinusi svarbius demografinius ir ekonominius modelius bei tendencijas, nustatė labiausiai ieškomų profesijų darbuotojus iki 2030 m.

Artimiausiu metu, anot autorių, darbo rinkoje bus paklausūs šie ekspertai: sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai; profesionalai inžinieriai, mokslininkai ir analitikai; IT specialistai (kompiuterių inžinieriai ir specialistai); mokytojai; vadybininkai ir vadovai (nelengvai pakeičiami mašinomis).

Be to, kiti mokslininkai mano, kad atsiras naujų profesijų, tokių kaip kibernetinių tyrėjų, skaitmeninių kalbininkų, proto rengybos trenerių, emocijų dizainerių ir kitų įdomių profesijų, kurios šiuo metu atrodytų keistai.

Kokių įgūdžių ir kompetencijų turėtų turėti šių sričių specialistai? JAV psichologė Joan Brown, išstudijavusi ateities profesijų reikalavimus, sako, kad ateičiai turime pradėti ruoštis jau dabar.

Vaikas augs lydimas sėkmės ir laimingas tik apsuptas meile bei pasitikėjimu, todėl skatinkite vaiką, padėkite jam siekti tikslų ir ugdytis, priimkite vaiko silpnybes bei kitas ypatybes.

Štai dešimties ateities kompetencijų, kurios leis jūsų vaikui tapti ateities profesionalu:

gebėjimas samprotauti ir analizuoti savarankiškai, nenaudojant konkretaus šablono, kritinio mąstymo įgūdžių turėjimas;

gebėjimas apginti požiūrį ir pateikti svarių argumentų, t.y. pasitikėjimas savimi;

atsparumas stresui, adekvatus atsakas į nesėkmes, gebėjimas iš tų nesėkmių padaryti tinkamas išvadas;

bendravimo įgūdžiai, gebėjimas prieiti prie bet kurio žmogaus, įvertinant jo stipriąsias ir silpnąsias puses;

pažengęs emocinio intelekto lygis;

prisitaikymas, greitas reagavimas į besikeičiančias sąlygas;

gebėjimas atlikti daugybę užduočių ir tinkamai planuoti veiksmus;

noras tobulėti ir asmeninis augimas;

psichinė ir fizinė sveikata, teigiamas požiūris į sveiką gyvenimo būdą;

gebėjimas mąstyti "už dėžutės ribų" ir kūrybiškumas.

Pasitikėti ir gerbti

Kaip prisidėti prie ateities kompetencijų lavinimo jau dabar? Mokytoja J.Petkuvienė, remdamasi JAV psichologės J.Brown įžvalgomis, pateikia keletą patarimų, kaip tėvai ir mokytojai gali prisidėti prie svarbių ateičiai kompetencijų ugdymo jau dabar, lavinant 2–6 metų vaikus. Norint pasiekti tikslo, kad vaikas būtų lydimas sėkmės, labai svarbu bendradarbiauti tėvams ir mokytojams. Tik dirbdami kartu galime pasiekti geriausių rezultatų.

Laikas: ankstyvojo ugdymo mokyklos „Eureka“ mokytoja J.Petkuvienė įsitikinusi, kad tėvai ir mokytojai gali prisidėti prie svarbių ateičiai kompetencijų ugdymo lavindami 2–6 metų vaikus. Asmeninio arch. nuotr.

Pirma, vaikas augs lydimas sėkmės ir laimingas tik apsuptas meile bei pasitikėjimu, todėl skatinkite vaiką, padėkite jam siekti tikslų ir ugdytis, priimkite vaiko silpnybes bei kitas ypatybes. Lyderystės strategė Gulnar Vaswani prideda, kad turime pasitikėti vaiku, nes tie, kurie jaučia saugumą ir pasitikėjimą bei meilę, mokosi patys priimti tam tikrus sprendimus, pasitiki savimi.

Antra, kasdien rodykite pavyzdį savo sūnui ar dukrai. Pavyzdžiui, vaikas niekada nesidomės knygomis, jei jūsų namuose nėra knygų, ar neišmoks žavėtis menu, jei nekeliausite į teatrus ar parodas. Būkite kartu, aplankykite kuo daugiau naujų vietų. Keliaukite ir susipažinkite su aplinka: tyrinėkite augalus, pastatus, vėliavas ir pan.

Trečias patarimas – gerbkime vaikus ir juos išklausykite. Jei vaikas jau gana didelis ir moka kalbėti, klauskite ir kalbėkite su juo, parodykite, kad jums svarbu, ką jis sako. Svarbu klausti ne apie tai, ką jis valgė pietums ar kiek dieną snūduriavo, o kokie įvykiai vyko jo gyvenime: kas jį džiugino ir kas nuliūdino. Paklauskite, su kuo šiandien žaidė jūsų vaikas ir su kuo galbūt nesisekė taip sėkmingai draugauti. Svarbu užduoti atvirus klausimus, kad vaikas mokytųsi samprotauti ir atsakymas nesibaigtų taip arba ne.

Bendradarbiauti su vaiku

"Išmokykite vaiką susidoroti su nesėkmėmis nesumenkinant jo rūpesčių – tai labai svarbus ketvirtasis mano patarimas", – atkreipia dėmesį J.Petkuvienė.

Svarbu įvardyti jausmus ir pasiaiškinti situaciją, kurioje jie kilo, bendradarbiaukite su vaiku kartu rasdami išeitį iš nemalonios situacijos: "Matau, kad esi nusiminęs, jog sugedo tavo mėgstamiausias žaislas. Kai nusiraminsi, kartu sugalvosime, kaip tai sutvarkyti."

Neigiama patirtis yra reikalinga ateities tikslams pasiekti. G.Vaswani rašo, kad įmonės auga ir plečiasi, o vaikai, kurie mokosi bendradarbiauti namuose spręsdami problemas kartu su savo tėvais, geriau geba mąstyti, dirbti komandose ir bendradarbiauti ieškodami naujoviškų sprendimų, reikalingų sprendžiant XXI a. iššūkius.

Penktas patarimas – palaikykite vaiką užsiimant nauja veikla, sukurkite jam palankias sąlygas savarankiškai vystytis. Norėdami tai pasiekti, nepateikite vaikui paruoštų atsakymų, o paskatinkime jo mąstymo procesus klausimais. Smalsumas yra geriausia motyvacija įgyti naujų žinių.

Paskutinis patarimas – pratinkite vaiką prie sveikos gyvensenos ir sporto. "Primenu, geriausias pavyzdys esame mes – aplink vaiką esantys suaugusieji", – atkreipia dėmesį J.Petkuvienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Viskas sėkmei

Viskas sėkmei portretas
Reikia koloboruoti su Hitlerio, o vėliau po Stalino - Brenževo režimais, o tada apsistačius įslaptintais kgbistais, paskelbti paveldima peterąstų vyriausybe.

Taigi

Taigi portretas
Patyčios Lietuvoje "įteisintos' nuo nepriklausomybės atkūrimo, tai konservatorių "nuopelnas", kuris tęsiasi ...

(((((()))))

(((((())))) portretas
Vaiką nuo mokyklinio amžiaus reikia supažindinti, kad yra du gyvenimo pasauliai, vienas gyvenimas namuose,antras išejus iš namų..Reikia mokyti,kaf išejus iš namų sutiksi visokių vaikų ,žmonių .Bus gerų, bus blogų. Nes jeigu viską aiškiname gražiomis spalvomis, vaikas bus traumuojamas.Jis nesupras kas dedasi aplinkui kodėl tokie negeri ,nemandagūs,galima sakyti žiaurūs .Pasaulis atrodys ne toks gražus, kaip mama pasakoja, mokina kokių reikia būti.Aš taip mokinau vaiką, mokinau būti geru,tačiau dabar gailiuosi.Gyvulių pasaulyje, geras suvalgomas žmogus.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių