Psichologė: geras darbuotojas Lietuvoje – kuris dirba 24 valandas per parą visus metus

  • Teksto dydis:

Vasara – atostogų metas. Kaip pastebi psichologai, žmonės anksčiau atostogaudavo bent jau dvi ar tris savaites, dabar – nauja tendencija. Žmonės atostogauja daug dažniau, bet trumpesniais periodais. Išskaido savo atostogas per visus metus, praleisdami keturias penkias dienas. Ar tai naudinga, LNK pokalbis su psichologe Ugne Juodyte.

– Ar užtenka keturių penkių dienų per du mėnesius pailsėti, ir žmogus atsigavęs grįžta į darbą su nauja jėga?

– Atostogos reikalingos. Nesvarbu, ar jos ilgos, ar trumpos – jos reikalingos. Yra tendencijų, kad žmonės neatostogauja metus, dvejus, sukaupia atostogų, jas net praranda, bet vis vien neatostogauja. Tai bloga tendencija, nes atostogos reikalingos tam, kad gautume energijos, būtume efektyvūs, produktyvūs, kūrybiški ir sveikesni tiek fiziškai, tiek emociškai. Kalbant apie trukmę, kurie atostogauja ilgai ir joms ruošiasi, jie patiria daugiau streso. Reikia galvoti, kas pavaduos, galbūt vyks svarbių klientų susitikimai. Kita vertus, jie patiria ir daugiau džiaugsmo, nes įsivaizduoja, kaip vyks atostogos, džiaugiasi, laukia.

– Ar įmanoma pailsėti per keturias dienas? Gal tai priklauso nuo planuojamos veiklos?

– Ir trumpos atostogos gali būti gerai. Buvo atliktas vadovų grupės tyrimas, buvo žiūrėta, kiek ilgai atostogų efektas išsilaikys – 30–60 dienų efektas išsilaikė. Vadinasi, trumpos atostogos irgi efektyvios. Bet labai svarbu, kaip ilsimės. Kiekvieną dieną mes apie 80 kartų pažiūrime į telefoną. Atostogų metu šią tendenciją reikėtų keisti.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Atsiriboti nuo socialinių veiklų ir darbo veiklos?

– Taip. Per trumpalaikes atostogas tai labiau įgyvendinama nei per ilgalaikes. Atostogų metu reikėtų netikrinti e.pašto.

– Kiek blogai, kai į atostogas kartu pasiima darbo kompiuterį, telefoną ir teigia, kad iš to uždirba? Jis galvoja, kad nepavargsta, ar tai tiesa?

– Jis pavargsta. Jei visos atostogos tokios, garantuoju, kad kokybiško poilsio nėra. Tai viena iš priežasčių, kad dabar stebima perdegimo, pervargimo tendencija. Mes nebemokame ilsėtis. Juk Lietuvoje geras darbuotojas, kuris dirba 24 valandas per parą visus metus. Ilgalaikėje perspektyvoje, jei toks žmogus perdega, jis į darbą galės grįžti tik po metų ar dvejų. Darbdaviui tai nenaudinga, tai trumparegiška.

– Žmogus pailsėjęs būna 30–40 dienų, kas vyksta toliau?

– Gali mažėti produktyvumas, galime nenorėti bendrauti, atsirasti ciniškumas. Tai perdegimo simptomai. Kas anksčiau džiugindavo – hobiai, pomėgiai, – tampa nebeįdomu. Tokiu momentu reikėtų pagalvoti, ar kokybiškai ilsiuosi.

– Kaip jiems elgtis? Kaip pailsėti per keturias dienas?

– Planuodama metus pradėčiau nuo ilgalaikių ir trumpalaikių atostogų. Kad būtų ir tokių, ir tokių. Metus pradėti ne nuo darbinių dalykų, o nuo atostogų planavimo. Žmogus dažnai būna fiziškai prie ežero, jūros, bet mintimis dar darbuose.

– Kaip atsiriboti nuo to?

– Siūlau kažką veikti aktyvaus – futbolas, kopimas į kalną, žygiai. Padėti mintis nukreipti į čia ir dabar, o ne darbinę aplinką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvoje

Lietuvoje portretas
dirbti neimanoma del ponu naudai priimtu istatymu ir DK,nekalbant jau apie ismaldos uz darba dydi. O stai 2rniu volioti - net labai apsimoka! Visokie kuperiai lekia cia,nes Vakaruose uz tai nera mokama.

...

... portretas
lietuva , vergu salis...

vos speji vidurine pabaigt

vos speji vidurine pabaigt portretas
iskart PSD vezdu paskutini danti ismusa... ir jega griebia i kariuomene ka uz pavalgyma lanzbergu dvara nuo rusu pasaugot.... nu a kai saugoji saugoji ir pavargsti nuo saugojimo tave spiria i gatve ir sako begom registruokis i uzimtumo tarnyba ka galetum greit ir be uzgaisimu PSD laza atlikt nes priesingu atveju tau lazo SKOLA kaupiasi kuri tavo KREDITINIAM reitingui kenkia... a ka armijoj sugadinta sveikata ir psihologija pasitaisyt PSD laza butina puse metu atidirbbinet.... nekomentuokit ...nes uz kometarus nepalankius bauduvai , bauduva persekioja grasina teismais....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių