SAM pristatė psichikos sveikatos pagalbos platformą Pagalbasau.lt

  • Teksto dydis:

Siekiant sumažinti koronaviruso (COVID-19) sukeltas neigiamas pasekmes šalies gyventojų emocinei sveikatai ir skatinti gyventojų informuotumą apie psichikos sveikatą, visuomenei pristatyta atsinaujinusi nacionalinė platforma – Pagalbasau.lt.

Šis įrankis leis šalies gyventojams daugiau sužinoti apie savo ir artimųjų psichikos sveikatą ir rasti reikiamą pagalbą vienoje vietoje.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, visuotinė pandemija šalyje palietė daugelį gyvenimo sričių, o tai atitinkamai paveikė ir šalies gyventojų psichologinę būseną.

„Nepaisant to, kaip besistengtume susigyventi su naująja realybe, bet pasirūpinti savo emocine sveikata reikia suskubti jau dabar. Tam sukūrėme nemokamą nacionalinę psichologinės pagalbos platformą Pagalbasau.lt, kurioje kiekvienas ras kažką naudingo. Ši platforma sukurta tobulinant anksčiau inicijuotą projektą, startavusį prieš kelerius metus. Taigi svarbiausia – nebijoti ieškoti ir kreiptis pagalbos“, – sako ministras A. Veryga.

Pagalbasau.lt svetainėje atsakius į pateikiamus klausimus, bus galima įsivertinti savo emocinę būseną. Interaktyviame žemėlapyje bus galima rasti išsamią informaciją apie pagalbos sistemą Lietuvoje – pagalbą teikiančių įstaigų adresus, kontaktinius duomenis ir teikiamas paslaugas.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Psichikos sveikatos skyriaus vedėjas Ignas Rubikas sako, kad šioje platformoje bus galima rasti ir būtiniausią informaciją apie dažniausiai pasitaikančius psichikos ir elgesio sutrikimus ir juos lydinčius simptomus, kaip atpažinti psichikos sutrikimų rizikos veiksnius ir kokiais būdais galima padėti sau ir artimajam, o prireikus – kaip gauti profesionalią specialistų pagalbą.

„Svarbu pažymėti, kad svetainėje pateikiama informacija negali pakeisti specialisto pagalbos ir atliekamo diagnostinio įvertinimo. Tad svetainė yra skirta suprasti ir įsivertinti savo ir aplinkinių asmenų psichikos sutrikimus. Jei įtariamas psichikos ar elgesio sutrikimas ir reikalinga pagalba, reikėtų kreiptis į psichikos sveikatos centro, prie kurio gyventojas yra prisirašęs, specialistus“, - teigia I. Rubikas.

Svetainė Pagalbasau.lt buvo sukurta visoje Lietuvoje paskelbus karantiną, o dabar pristatyta atnaujinta versija su papildomomis funkcijomis. Svetainė bus prieinama nemokamai visiems šalies gyventojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių