Ar jūsų vaikui reikalingas ortodontinis gydymas?

  • Teksto dydis:

Ortodontinis gydymas vaikui taikomas tuomet, kai ankstyvame amžiuje pastebima sąkandžio problemų ir žalingų įpročių.

Kiekvienas sutiksite, kad sveika šypsena yra mūsų pasitikėjimo savimi atspindys. Netaisyklingas sąkandis gali turėti įtakos sveikatos sutrikimams, pvz., galvos ar žandikaulio skausmui, atsirasti. Kreivi dantys gali apsunkinti kramtymo, kalbėjimo funkcijas, padidinti ėduonies susidarymo riziką (dėl asimetrijos ar atipinės pozicijos žandikaulyje dantų paviršius yra sunkiau valomas). Taip pat svarbu žinoti, kad ortodontinis gydymas gali būti taikomas ir suaugusiesiems.

Kreivi ar netaisyklingai išdygę dantys ir sąkandžio problemos yra vienos dažniausių priežasčių, slopinančių pasitikėjimą, todėl imama gėdytis savo šypsenos ir vengiama plačiai šypsotis. Vis dėlto dėl pažangių technologijų jau ankstyvame amžiuje galima pastebėti daugelį nukrypimų ir juos ištaisyti pasitelkiant ortodontinį gydymą. 

Ortodontija – netinkamos dantų padėties ir sąkandžio korekcija. Šiuo gydymu siekiama sukurti ne tik estetiškai tvarkingą vaizdą, bet ir funkciškai taisyklingą sąkandį, taip pat atkurti kalbos, rijimo ir kramtymo funkcijas.

Rekomenduotina ypač atkreipti dėmesį į 7–14 metų vaikų dantų lankų būklę, kadangi šiuo laikotarpiu dar vyksta žandikaulių ir dantų augimas, galima pasiekti itin gerų gydymo rezultatų. Kuo anksčiau diagnozuojamos ortodontinės anomalijos, tuo gydymas lengvesnis, efektyvesnis ir išvengiama sudėtingo gydymo ateityje.

Požymiai, rodantys, kad reikalingas ortodontinis gydymas

Priežasčių dėl netaisyklingo sąkandžio ar dantų padėties gali būti įvairių, tačiau atskirti požymius, rodančius ortodontinio gydymo reikalingumą, nesunku. Tai:

kreivi ar netaisyklingai išdygę dantys;

dantų susigrūdimas;

veido asimetrija;

tarpas tarp žandikaulių sukandimo metu;

kvėpavimas pro burną;

pasunkėjęs kramtymas;

vaikams piršto čiulpimas ir per ankstyvas pieninių dantų netekimas.

Pastebėjus bent vieną iš šių požymių, rekomenduojama kreiptis į gydytoją ortodontą. Tikėtina, kad kuo anksčiau tai padarysite, tuo greičiau ir lengviau bus išspręsta problema ir užkirstas kelias problemai paūmėti.

Ortodontiniai aparatai ir sistemos

Ortodontinis gydymas gali būti atliekamas išimamais ortodontiniais aparatais (pvz., plokštelėmis, funkciniais aparatais), fiksuotais (breketų sistemos) aparatais.

Ortodontinės plokštelės – tai nuimami ortodontiniai aparatai, turintys plastmasinį pagrindą, prie kurio tvirtinami įvairūs metaliniai elementai: spyruoklės, sraigtai, apkabėlės. Ortodontinės plokštelės – gana efektyvus ir nebrangus gydymo metodas, tačiau tinkantis ne visų anomalijų atvejais. Pagrindinis plokštelių trūkumas – didesnis diskomfortas (nepatogu, sutrinka kalba).

Elaineriai: ortodontinės kapos lengvai prižiūrimos, nesuteikia jokio diskomforto valgant neapsunkina burnos higienos palaikymo / Klinikos nuotr.

Gydymas breketų sistema pradedamas išdygus nuolatiniams dantims arba dantų kaitos laikotarpio pabaigoje. Šią sistemą sudaro ant dantų paviršių fiksuojami breketai (kabės) ir prie jų tvirtinami ortodontiniai lankai. Jais tiesinami dantys ir koreguojamas sąkandis.

Kartu gali būti naudojamos elastinės gumos, fiksuojamieji funkciniai aparatai, gomuriniai ir liežuviniai lankai, mini implantai. Pagal medžiagų naudojimą gamyboje breketai skirstomi į tam tikras rūšis.

Metaliniai – pati populiariausia breketų rūšis. Gydymas jais yra greitesnis, pigesnis, tačiau ne toks estetiškas.

Keraminiai – estetiškesni, mažiau pastebimi ant dantų, bet brangesnis ir keliais mėnesiai ilgesnis gydymas. Nulūžusį ar įskilusį breketą reikėtų pakeisti nauju.

Safyriniai – tai pati estetiškiausia breketų rūšis. Šie breketai atspindi natūralią dantų spalvą, todėl praktiškai nepastebimi ant dantų. Kitos jų savybės, privalumai ir trūkumai panašūs į keraminių breketų.

Beligatūriniai – ypatingi tuo, kad lankas juose tvirtinamas specialiu užraktu, mažiau prispaudžiamas prie breketo, sumažėja trintis. Dėl šios priežasties gydymas vyksta greičiau, vizitai pas gydytoją retesni. Tačiau tokie breketai brangesni ir ne visais atvejais tinkami.

Breketai: beligatūriniai – ypatingi tuo, kad lankas juose tvirtinamas specialiu užraktu, mažiau prispaudžiamas prie breketo, sumažėja trintis / Klinikos nuotr.

Ortodontinių breketų pasirinkimas yra gana platus, o aspektai, pagal kuriuos rinksitės gydymo priemonę, gali būti labai individualūs. Vieniems svarbiausia patogumas, kitiems aktualiausia gydymo laikas, dar kiti renkasi pagal kainą, o kažkam svarbiausia estetinis vaizdas.

Pasitelkus skaitmenines technologijas ir inovatyvius sprendimus, šiandien dantų tiesinimas gali būti nematomas ir komfortiškas. Dantų tiesinimas skaidriomis kapomis – tai šiuolaikiškiausias ortodontinio gydymo metodas, ilgą laiką medikų ieškotas kelias į pacientui itin komfortišką ir ne mažiau kokybišką dantų tiesinimą. Dantų tiesinimas kapomis sprendžia įprastas ortodontines problemas: netaisyklingo sakandžio, dantų rotacijos, susigrūdusių dantų, neproporcingų dantų tarpelių ir kitas neharmoningo dantų lanko problemas.

Ortodontinės kapos, dar vadinamos elaineriais (ang. aligners), – tai skaidrios, visą dantų lanką dengiančios plokštelės, panašios į dantų balinimo, bruksizmo kapas. Jos kone visai nepastebimos, o esant poreikiui (iki 2 val. per parą) gali būti išimamos. Lengvai prižiūrimos, nesuteikia jokio diskomforto valgant, neapsunkina burnos higienos palaikymo, puikiai tinka keliaujantiems.

Pasirinkus dantų tiesinimą kapomis, reikės vos pekių–šešių vizitų pas odontologą. Tiek nedaug vizitų užtenka todėl, kad pasitelkiami pažangiausi skaitmeniniai tyrimai, leidžiantys specialistui paciento dantų būklę įvertinti ir tiesinimo procesą stebėti nuotoliniu būdu. Šis dantų tiesinimo metodas puikiai tinka ir pacientams, gyvenantiems arba keliaujantiems užsienyje ar dėl įvairių priežasčių negalintiems dažnai atvykti pas specialistą.

Dantų tiesinimo kapa išimama valgant ir valantis dantis. Kapa valoma minkštu dantų šepetėliu, nuplaunama vandeniu, išvalius savo dantis ir kapą, ji dedama atgal. Žinoma, siekiant sėkmingo rezultato, bet kuris ortodontinis gydymas reikalauja dantų higienos disciplinos, o profesionalią burnos higieną rekomenduojama atlikti bent tris–keturis kartus per metus.

Kad ir pagal kokį kriterijų renkatės ortodontinius breketus, svarbiausia yra jų kokybė ir tinkamas parinkimas atsižvelgiant į individualią paciento situaciją burnoje.

Kiek laiko trunka ortodontinis gydymas?

Vidutinė ortodontinio gydymo trukmė yra 1,5–2,5 metų. Visas gydymo laikotarpis priklauso nuo tam tikrų faktorių: klinikinio atvejo sudėtingumo, esamos patologijos, pasirinktos ortodontinio aparato sistemos, amžiaus, kada buvo pradėtas gydymas, gydymo apimties ir paciento pareigingumo. Gydymas gali užtrukti ilgiau, jei pacientas neatvyksta į pakartotinę apžiūrą ir nesilaiko gydytojo nurodymų.

Ortodontinis gydymas apima dvi fazes: aktyvią ir pasyvią – retenciją. Aktyvios gydymo fazės metu tiesinami dantys ir koreguojamas sąkandis. Pacientas pas gydytoją turi lankytis vidutiniškai kas keturias–aštuonias savaites. Koreguojant sąkandį, modifikuojant žandikaulių augimą, gydymas atliekamas etapais. Tokiu atveju gali prireikti kelių rūšių aparatų, ir gydymas trunka ilgiau.

Ortodontinio gydymo pasiektiems rezultatams užtikrinti po gydymo naudojami vadinamieji reteineriai (fiksuojamieji ar nešiojamieji išimami aparatai). Retencijos trukmė priklauso nuo ortodontinės anomalijos sudėtingumo, o kartais trunka visą gyvenimą.

Ortodontinių aparatų ir sistemų priežiūra

Gydant sąkandžio ar dantų padėties anomalijas, labai svarbi individuali burnos higiena. Dantis būtina kruopščiai valyti minkštu šepetėliu ir pasta ir naudoti skalavimo skystį. Pačius breketus ir aplink juos reikia valyti tarpdančių ar vieno danties specialiais šepetėliais.

Taip pat dantis ir kabes (breketus) patartina išvalyti po kiekvieno valgymo ar užkandžiavimo. Ortodontines plokšteles galima valyti kietesniu šepetėliu ir dantų pasta. Kelis kartus per savaitę reikėtų jas mirkyti specialiuose dezinfekciniuose tirpaluose.

Rekomenduojamos profilaktinės priemonės: dantų pasta su fluoru, burnos skalavimo skystis, fluoro tabletės ir tikslių gydytojo rekomendacijų laikymasis.

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad ortodontinis gydymas reikalauja ne tik laiko, bet ir atidžios priežiūros, ir tikslaus vizitų grafiko laikymosi. Taigi, esant ortodontinio gydymo poreikiui, svarbu jį pastebėti kuo anksčiau ir kreiptis į tinkamą kliniką, kur jau pirmo vizito metu nustatoma problema ir parenkamas jums patogiausias ir palankiausias gydymas.

Klinikoje „Šypsenos akademija“ dirbantys gydytojai ortodontai visada parengia net kelis gydymo planus ir kartu su pacientais priima palankiausią sprendimą, atsižvelgdami į paciento poreikius ir galimybes. Tad, jei jūsų vaikas ar jūs turite problemų, reikalaujančių ortodontinio gydymo, registruokitės ir padovanokite vaikui ir sau gražią šypseną ir susigrąžinkite pasitikėjimą savimi. Juk gražiausia puošmena – linksmo vaiko šypsena.

Rekomenduotina ypač atkreipti dėmesį į 7–14 metų vaikų dantų lankų būklę, kadangi šiuo laikotarpiu dar vyksta žandikaulių ir dantų augimas, tad galima pasiekti itin gerų gydymo rezultatų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių