Atsisveikinkite su besaikiu valgymu: septyni gydytojo patarimai

Valgome daugiau nei bet kada anksčiau ir jaučiame to pasekmes: nutukimą, cukrinį diabetą, širdies ligas, vėžį, įvairius uždegimus.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas laidoje „Klauskite daktaro“ patarė, kaip atsikratyti besaikio valgymo.

„Jeigu žmogus susirgtų ta liga iš karto, kai persivalgė, tokios problemos nebūtų. Bet problema ta, kad persivalgymas po truputį, po kruopelę sumuojasi. Mes net nepastebime, kaip pražiopsome, kas mums įvyko“, – aiškina gydytojas.

Ką daryti, kad nepersivalgytumėte:

Atsikratyti įpročio užkandžiauti. Pasak daktaro, dažnas yra suformavęs įprotį užkandžiauti žiūrėdamas televizorių. Taip pat užkandžiauti ragina maisto reklamos ar matomoje vietoje padėti užkandžiai.

Atsisakyti maisto, kuriame gausu cukraus, rafinuotų angliavandenių ir dirbtinių saldiklių. Toks maistas sukelia dar didesnį alkio jausmą.

Valgyti reguliariai ir apibrėžtais kiekiais. Valgant po nedaug, galiausiai ištinka alkio priepuoliai, per kuriuos pradedama kimšti viską, kas tik po ranka.

Vengti streso. Jis sukelia alkio  jausmą. „Tik kažkodėl užklupus stresui niekas netiesia rankos prie morkyčių ar kitų sveikų užkandžių. Kad save apramintumėte, dažnai renkatės saldų ir kaloringą maistą“, – kalba A. Unikauskas.

Vengti neigiamų emocijų. „Jūs jaučiate alkį, bet ne maistui. Kai kurios emocijos veikia kaip stresas“, – pabrėžia daktaras.

Nesaikingą valgymą gali nulemti ir labai netikėti veiksniai, tokie kaip ventiliacija, kondicionieriai ar vaistai.

Plačiau apie besaikį valgymą – laidos įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

......

...... portretas
Kaip gydytojai gydo nutukusius,turinčius viršsvorį? Juk visa bėda ir būna nutikimas.Manau ligonį ,kurio nereikia ekstra operuoti,pirmiausia reikia svorį sureguliuoti, kad galėtum tiksliai degnozuoti ir gydyti ligą.Kitaip ne gydymas vyksta o marinimas.

Xcfvg

Xcfvg portretas
Nežinau kodėl žmonės valgo tiek daug.Nuo jaunystės valgis buvo tam kad nenumirtum .Pamiršdami pavalgyti lėkdavome,arba užkasdavome ir gerai buvo.Nesirgome,svarbiausia ir dabar gerai jaučiamės.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių