Epidemiologė: nereikia laukti Vyriausybės sprendimo dėl kaukių dėvėjimo

  • Teksto dydis:

COVID-19 sugrįžta: prieš kelias paras koronaviruso infekcija patvirtinta beveik tūkstančiui žmonių. Visoje Europoje naują susirgimų bangą lemia labiau užkrečiami omikron potipiai. Kaip Lietuvoje nustatomi nauji atvejai, LNK reportaže buvo klausiama gydytojos epidemiologės Daivos Razmuvienės.

– Atvejų skaičiaus augimą stebėjome visą birželio mėnesį. Jeigu palygintume pirmąją birželio savaitę su paskutiniąja, susirgimų skaičius išaugo kartais. Pirmą savaitę vidutinis skaičius buvo apie 100, o paskutinę – apie 400. Liepos mėnesį stebime dar didesnį augimą.

Žmogus turi atvykti pas šeimos gydytoją arba jam paskambinti. Kiekviena įstaiga turi izoliacinius kabinetus, kuriuose priima. Pavyzdžiui, asmuo ateina turėdamas temperatūros arba jausdamas kitus simptomus, jis galvoja, kad jam yra COVID-19. Ir žmogų laboratoriniams tyrimas būtent ir siunčia šeimos gydytojas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kiek gali būti tokių atvejų, kurie nėra niekaip ištirti, oficialiai neužregistruoti?

– Tai gali būti nuo penkių net iki 30 proc. Žinant, kad dabar omikron subvariantas geba greičiau plisti, visuomenėje užsikrėtimas yra gana aukštas. Žinant, kad pietų Europos šalyse: Portugalijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje bei Graikijoje dominuoja tie nauji potipiai. Virusui nėra jokių sienų, ribų, atėjęs iki Lietuvos jis nesustos.

Nauji potipiai sugeba apeiti žmogaus imuninę sistemą, antikūnus, kuriuos žmogus įgijo arba pasiskiepijęs, arba persirgęs.

– Kas žinoma apie šiuos naujus omikron subvariantus?

– Sergančiųjų skaičiai auga, tą skaičių didina ir vyresnis žmonių amžius. Jeigu visos populiacijos, ypač vyresnių asmenų, 75 proc. yra paskiepyta, virusas įsitvirtina sunkiau. Tose šalyse, tarp jų yra ir Lietuva, kuriose yra 70 proc., ten plitimas yra greitesnis, bet simptomai nėra tokie sudėtingi ir tai matoma pagal hospitalizacijos skaičių svyravimą. Kai pasiekiamas naujų subvariantų sergamumo pikas, pradeda atsirasti didesnis skaitlingumas hospitalizuotų asmenų. Nauji potipiai sugeba apeiti žmogaus imuninę sistemą, antikūnus, kuriuos žmogus įgijo arba pasiskiepijęs, arba persirgęs. Tačiau tai priklauso nuo kiekvieno asmens individualių savybių.

– Ką turėtų daryti politikai dėl šios statistikos?

– Tiek Lietuvos, tiek kitų šalių epidemiologinė situacija yra labai aktyviai stebima, tad jeigu sergamumas pradės didėti eksponentiškai, pas mus irgi dominuos naujoji atmaina. Tačiau nereikia laukti Vyriausybės sprendimo, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) nutarimo, kad asmuo suprastų, jog kaukė, kurią jis užsidės uždaroje patalpoje, gali apsaugoti kitus nuo užsikrėtimo omikron atmainomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nieko naujo

Nieko naujo portretas
Debilizmas Lietuvoj vis didėja ir vis reiskiasi komentaruose...

Virginija

Virginija  portretas
,,Kaukės apsaugo nuo virusų"- ir taip kalba epidemiologė, matyt, taip jai liepta.

Sveikuolis

Sveikuolis  portretas
Beprotnamis vasaros viduryje pabudo ....
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių