Gastroenterologė: ragauti turėtų būti raktinis Kūčių vakarienės žodis

  • Teksto dydis:

Virškinimo, kepenų funkcijų sutrikimai, ūminiai ir lėtiniai kasos uždegimai – dažniausios priežastys, dėl kurių į gydytojus, ligoninių priėmimo skyrius kreipiasi nuo šventinio stalo pakilę pacientai. Kaip tinkamai mėgautis šventinėmis vaišėmis, nepersivalgyti, pataria gydytoja gastroenterologė.

Nespėja išskirti fermentų

Paprastai per pietus ar vakarienę valgome vieną, du patiekalus. Per Kūčias mūsų laukia gausiai nukrautas stalas, kiekviena šeimininkė siūlo paragauti jos paruošto ypatingo patiekalo. Būtent ragauti, pasak gydytojos gastroenterologės Agnės Šiatkienės, turėtų būti raktinis Kūčių vakarienės žodis. Jos teigimu, po truputį ragaudami kiekvieno iš dvylikos patiekalų tikrai neliksime alkani, o štai jei mišrainės prisikrausime pilną lėkštę, jau po trečio patiekalo pasijusime apsunkę. Persivalgius atsiranda pilnumo jausmas, pilvo pūtimas, gali prasidėti viduriavimas ar vidurių užkietėjimas, pykinimas, paūmėti refliuksas.

„Organizmas tiesiog nespėja išskirti tiek daug fermentų, kad suvirškintų tokį kiekį maisto, todėl atsiranda daug nemalonių su virškinimu susijusių pojūčių. Prieš šventes reikėtų pagalvoti ir apie dovaną sau. Saikas yra pati geriausia dovana savo organizmui ir sveikatai“, – sako gydytoja gastroenterologė Agnė Šiatkienė. Ji atkreipia dėmesį, kad nepersivalgyti ypač svarbu tiems, kurių jautresnis skrandis, žmonėms, sergantiems gastroezofaginiu refliuksu, anksčiau sirgusiems kasos uždegimu, mat gausios ir riebios vaišės gali paskatinti šių ligų paūmėjimą.

Prieš šventes reikėtų pagalvoti ir apie dovaną sau. Saikas yra pati geriausia dovana savo organizmui ir sveikatai.

Pradžioje – vaisiai, daržovės

Tradiciniai Kūčių valgiai yra gana sunkūs – sūri silkė, mišrainės su  padažais, grybai, riešutai, kisielius, mieliniai pyragėliai. Dabar ant Kūčių stalo dažnai galima rasti ir jūrų gėrybių, o mandarinai jau seniai yra tapę pagrindiniu žiemos švenčių vaisiumi.

Anot gydytojos, pirmiausia reikėtų valgyti vaisius ir daržoves, nes jie lengviausiai virškinami, kai yra vieni skrandyje. Po gausios vakarienės suvalgytas mandarinas skrandyje ima pūti ir rūgti, todėl atsiranda nemalonus pilvo pūtimo jausmas. Po vaisių ir daržovių geriausia valgyti baltyminius produktus – žuvį ir jūrų gėrybes. Po valandos ar kelių galima pasimėgauti ir desertu. Svarbiausia, gydytojos teigimu, – viską valgyti saikingai ir kiekvieną kąsnį gerai sukramtyti.

„Kramtymas – tai virškinimo proceso pradžia. Seilės apvirškina angliavandenius, todėl greičiau pasijuntame sotūs. Be to, gerai sukramtytas maistas palengvina visų virškinimo organų darbą. Kąsnį reikėtų kramtyti apie 20 kartų. Iš pradžių tai nėra paprasta užduotis, tačiau visko išmokstama“, – pastebi gydytoja.

Kai per dieną nevalgoma

Gydytoja atkreipė dėmesį ir į dar vieną lietuvių įprotį. Kūčių dieną tradiciškai valgome mažai arba nevalgome iki pat vakarienės.

„Taip elgtis tikrai nerekomenduočiau. Žmogus turi valgyti mažiausiai penkis kartus per dieną. Išsibalansavus alkio ir sotumo pojūčiui, į maistą pradedame žiūrėti kaip į grobį, stengiamės jo prisiryti ir natūraliai persivalgome. Be to, ilgai nevalgius kaupiasi skrandžio sultys, tulžies rūgštys, todėl po ilgesnio nei 6 valandų laikotarpio suvalgytas maistas nepakankamai apvirškinamas. Ilgai nevalgę dažniausiai suvartojame dvigubai daugiau maisto, todėl atsiranda nemalonus pilnumo jausmas, diskomfortas epigastriumo srityje, pilvo pūtimas“, – sako gydytoja gastroenterologė.

Tarp vaišių – pakilti

Kadangi šventinis vakaras tęsiasi ilgai, per vakarienę būtinai reikėtų pakilti nuo stalo ir pajudėti. Geriausia būtų pasivaikščioti lauke, pavyzdžiui, nueiti prie Kalėdų eglutės ar tiesiog pasivaikščioti.

„Daug prisivalgius kraujotaka susikoncentruoja skrandyje ir plonajame žarnyne, kur vyksta virškinimo procesas, žmogus aptingsta, tampa vangus, jam nesinori judėti. O judėti reikia. Bent jau atsistoti ir pasivaikščioti. Taip atsitrauksime nuo valgymo ir kartu padėsime skrandžiui susitvarkyti su Kalėdų vaišių iššūkiu“, – pataria gydytoja.

Riebus maistas, alkoholis

Šventės – šeimos, giminių susitikimo metas, kur, deja, retai apsieinama be alkoholio. Nors simbolinė taurė didelės žalos organizmui nepridarys, kartu su riebiu maistu gausiai vartojami stiprieji gėrimai gali turėti rimtų padarinių sveikatai.

„Klaidinga manyti, kad alkoholis pagerins virškinimą. Kaip tik atvirkščiai – dėl jo organizmas netenka skysčių, o jeigu dar valgysime riebų maistą, pavyzdžiui, lašišos kepsnį, ir kartu gersime stiprų alkoholį, gali išsivystyti ūmus kasos uždegimas – pankreatitas. Noriu atkreipti dėmesį, kad pankreatitas nėra užkietėjusių alkoholikų liga, gali užtekti ir vieno karto. Kartu valgomas riebus maistas ir vartojamas stiprus alkoholis – dažniausia pankreatito priežastis, bet šią ligą gali lemti ir akmenys tulžies pūslėje arba tulžies latakuose, įvairios genetinės ligos, taip pat vaistai“, – sako A.Šiatkienė.

Ūmus pankreatitas prasideda stipriu skausmu duobutės, kitaip vadinamo epigastriumo, šonkaulių srityje arba po kairiuoju šonkaulių lanku. Jam taip pat būdingas juosiantis skausmas, kuris plinta į nugarą. Prasideda pykinimas, vėmimas, žmogus gali karščiuoti, prakaituoti. Tokiu atveju būtina kuo skubiau kviesti greitąją pagalbą, nes namų sąlygomis pankreatito išgydyti neįmanoma, kartais to nepavyksta padaryti ir ligoninės reanimacijoje.

„Kasa gamina fermentus, kurie padeda virškinti ir įsisavinti maistingąsias medžiagas. Paprastai fermentai aktyvuojasi tik tuomet, kai patenka į dvylikapirštę žarną, tačiau, suvalgius riebaus maisto ir užgėrus jį stipriu alkoholiu, šis procesas sutrinka. Fermentai aktyvuojasi jau kasoje ir pradeda negrįžtamai naikinti jos audinį. Tuomet sutrinka ir kita kasos funkcija – cukraus kiekio reguliavimas. Visa tai gali atsitikti labai staiga ligi tol sveikam žmogui“, – atkreipia dėmesį gydytoja gastroenterologė. Ji įspėja, kad pacientams, kurie sirgo ūmiu pankreatitu, liga gali pasikartoti, ypač jei jie nepakeis mitybos įpročių. Alkoholio derėtų atsisakyti visiškai, nes kitas ūmaus pankreatito priepuolis gali būti lemtingas.

Lėtinio pankreatito požymiai ne tokie ryškūs. Šia liga sergantis žmogus neturi apetito, jį pykina, gali varginti viduriavimas. Jei jis nesikreipia į gydytojus, dėl lėtinio pankreatito ilgainiui sunyksta didžioji kasos audinio dalis, organizme sutrinka cukraus kiekio reguliavimas, susergama diabetu. Anot gydytojos, Lietuvoje daug diabeto atvejų yra sukelti būtent lėtinio pankreatito, kurio būtų galima išvengti reguliuojant mitybą ir atsisakius alkoholio.

Kai sustreikuoja kepenys

Dar viena per šventes pasitaikanti pavojinga liga – ūmus kepenų nepakankamumas, kurį taip pat išprovokuoja alkoholis. „Prasidėjus ūmiam kepenų nepakankamumui, žmogaus oda pagelsta, padidėja pilvo apimtis, pradeda mausti po dešiniuoju šonkaulių lanku, padidėja spaudimas vartų venos baseine, gali prasidėti kraujavimas iš stemplės venų, sutrikti kraujo krešėjimas. Nedidelį alkoholio kiekį kepenys suskaido, tačiau, reguliariai vartojant didesnius jo kiekius, kepenys suriebėja, vystosi fibrozė – kepenyse suveši jungiamasis audinys. Paskutinė kepenų nepakankamumo stadija – cirozė, kai vystosi hepatinė encefalopatija – žmogus tampa nekontaktiškas, praranda protinius gebėjimus. Deja, tokia kepenų cirozės stadija yra negrįžtama. Jei žmogus gydosi ir pakeičia gyvenimo būdą, ligą galima tik pristabdyti“, – sako A.Šiatkienė. Vienintelė išeitis – persodinti kepenis.

Pusė litro maisto

Reikia nepamiršti vartoti skysčių. „Stiklinę vandens reikėtų išgerti likus valandai iki valgio. Užgerti maisto dideliu kiekiu vandens nereikėtų, nes taip praskiedžiame skrandžio sultis ir pasunkėja virškinimo procesas“, – pastebi gydytoja gastroenterologė. Geriausia vandenį gurkšnoti po truputį visą dieną. Jei maistas sprangus ar troškina, taip pat reikėtų gurkštelėti vandens.

Idealu, kai skrandyje yra ne daugiau kaip pusė litro susmulkinto maisto. Kad būtų paprasčiau įsivaizduoti, vieno valgymo metu skrandį reikėtų pripildyti tiek maisto, kiek telpa žmogaus kumštyje. Tiesa, per šventes į skrandžius patenka 1 l, o kartais net ir 3 l maisto. Tuomet sutrinka skrandžio motorika, jis suglemba, o dėl sutrikusios išskiriamų fermentų pusiausvyros sutrinka ir tolesnis maisto kelias žarnynu. Tokiu atveju vienintelė išeitis – nebevalgyti, o kitą dieną rinktis lengvesnį maistą.

Šeimininkės, ruošdamos šventinį stalą ir besirūpindamos svečių gerove, gali atitinkamai apskaičiuoti maisto poreikį. Žinoma, vis tiek šaldytuve liks rezervo, tačiau pradėkime nuo to, kad šių metų šventinis stalas būtų saikingai nukrautas skaniais valgiais, o smagus pasisėdėjimas nesibaigtų ligoninės priimamajame.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių