Inicijuoja tyrimą: aiškinsis, ar kovai su COVID-19 skirti pinigai buvo panaudoti efektyviai

  • Teksto dydis:

Sveikatos teisės institutas inicijuoja visuomeninį tyrimą, kurio metu bus siekiama įvertinti, ar COVID-19 pandemijos valdymui skirtos lėšos buvo panaudotos skaidriai ir efektyviai, penktadienį pranešė institutas.

„Išsamus tyrimas leis atsakyti į klausimą, ar kovai su COVID-19 skirti pinigai buvo panaudoti efektyviai, ar pandemijos valdymo finansavimas buvo skaidrus ir teisėtas“, – teigė Sveikatos teisės instituto direktorius Rimas Jankūnas.

Sveikatos teisės institutas yra pernai liepą įkurta įstaiga. LRT Tyrimų skyrius skelbė, jog institutas pasisakė prieš masinę vakcinaciją nuo COVID-19, taip pat yra raginęs įsigyti vaistą nuo šios ligos, kuris nebuvo registruotas Europos vaistų agentūroje.

Pasak LRT, R. Jankūnas anksčiau ėjo Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos direktoriaus pavaduotojo pareigas, tačiau po kelių įstaigos skandalų dėl vaistų registravimo buvo atleistas.

Anot instituto, COVID-19 pandemijos valdymui skirto finansavimo tinkamas panaudojimas kelia daug klausimų nuo pat pandemijos pradžios. Pastaruoju metu kyla abejonė dėl pandemijos metu rinktos ir paskirstytos paramos.

Instituto teigimu, prielaidas galimam neskaidriam lėšų panaudojimui galėjo sudaryti tiek skubotai priimami administraciniai sprendimai, tiek ydinga teisėkūrinė praktika, pavyzdžiui, sveikatos priežiūros įstaigų finansavimas nepriklausomai nuo suteiktų paslaugų kiekio, COVID-19 testų, vakcinų, apsaugos priemonių pirkimai ar Labdaros ir paramos įstatymo pakeitimai, išimties tvarka suteikę fiziniams asmenims, kurie tiesiogiai dalyvauja likviduojant ekstremaliąją situaciją, paramos gavėjo statusą.

Išsamus tyrimas leis atsakyti į klausimą, ar kovai su COVID-19 skirti pinigai buvo panaudoti efektyviai.

„Manau, kad visi esame suinteresuoti, jog pandemijos valdymo spragos nepasikartotų, dėl to reikia adekvataus priimtų sprendimų įvertinimo, spragų identifikavimo, o ne tik teisinės atsakomybės tiems, kurie galimai aplaidžiai tvarkė finansus ar net galimai pelnėsi iš pandemijos valdymo. Visam tam tyrimas neabejotinai pasitarnaus“, – sako Sveikatos instituto direktorius.

Tyrimo objektu buvo pasirinktos keturios sritys, kuriose egzistuoja didžiausios prielaidos neefektyviam ir neskaidriam lėšų naudojimu – sveikatos priežiūros sistemos finansavimas pandemijos laikotarpiu, COVID-19 kontekste vykdyti projektai, valstybės ir savivaldybių biudžetų lėšų panaudojimas COVID-19 socialinėms informacinėms kampanijoms, Labdaros ir paramos įstatymo pakeitimai bei paramos gavimo ir paskirstymo sistema.

Tyrimo tikslas – įvertinti minėtų veiklų skaidrumą bei teisėtumą ir, aptikus galimai neteisėtas veikas, inicijuoti kreipimąsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą bei prokuratūrą dėl ikiteisminio ar kitų tyrimų pradėjimo, o į Valstybinę mokesčių inspekciją dėl mokestinių patikrinimų.

Institutas kviečia visuomenę prisidėti prie šio tyrimo įgyvendinimo prisidedant tyrimui aktualia informacija.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

labai efektyviai....

labai efektyviai.... portretas
tiek sukelta sirsulio nirsulio ir erzulio ka sakau gyvenime nebevaziuosiu atostogu i lietu ir nieko is lietuvos nebesikviesiu.....uzsipiskit jus su savo koronom Qr kodais ir sankcijom kaukem ir vakcinom uzsikalkit save gardeliuose ir gyvenkit lanzbergu dvaro durnyne... yra turkija yra ispanija graikija bulgarija ...da sugalvos musu pusglusiais basliu sau i subine badytis tai man irgi privalomai bus...enenorit gyvent kaip zmones - nu i gyvenkit kaip gyvuliukai gardeliuose

Ekonomas \\\\\.../////

Ekonomas  \\\\\...///// portretas
Taip,jau seniai Švecarijos bankuose.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių