Išpilta beveik 60 tūkst. vakcinos nuo COVID-19 dozių: SAM nesako, kiek tai kainavo Lietuvai

  • Teksto dydis:

Per metus Lietuvoje išpilta beveik 60 tūkst. vakcinos nuo koronaviruso dozių. Gyventojai klausia, kokie nuostoliai ir kiek tai kainavo Lietuvai?

„Šiaip tai daug. Gaila, bet jei tokie faktai. Tikrai gaila, – sako LNK kalbinta tautietė. – Gal tikisi, kad aktyviau žmonės skiepysis.“

„Galbūt galiojimo laikas pasibaigė ar dar kažkas“, – trumpai tarstelėjo ir sutiktas vyras.

Vien per pernai gruodį išpilta 6,9 tūkst. dozių – keliais šimtais daugiau nei lapkritį. Iki šiol didžiausias utilizuotų vakcinų kiekis buvo liepą, tuomet išpilta 21,4 tūkst. dozių.

Gyventojai ir pasipiktinę, ir klausia – kas už tai yra atsakingas.

„Neatsakingai išpilami pinigai. Sveikatos apsaugos ministerija turėtų mažiau užpirkti“, – sakė dar viena pašnekovė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Kita moteris teigė, kad tokie išpilami vakcinų kiekiai yra daugoki, o tai juk kainuoja pinigus.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai kol kas nepasako, kad nupirktų vakcinų – per daug. 

„Kaip ir kiekviena valstybė, taip ir mes, pasiskaičiuojame, koks poreikis turėtų būti, kadangi jos yra gaminamos ir mes kaip šalis pateikiame poreikį ateinantiems metams“, – sako sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

Ką apie tokį išpiltą vakcinų kiekį kalba teisininkai? „Ką čia galėčiau pasakyti? Tai yra neefektyvus viešųjų finansų naudojimas“, – teigė Vilniaus universiteto (VU) teisės fakulteto docentas Vaidotas Vaičaitis. 

Visgi SAM sako, kad, vertinant pasaulinę praktiką, tai, kas išpilama Lietuvoje, yra nedideli kiekiai – kiek daugiau nei vienas procentas nuo visų panaudotų vakcinų.

Ministerija prideda, kad Pasaulio sveikatos organizacijos skaičiavimais, masiniam gyventojų skiepijimui vidutiniškai utilizuojama iki 15 proc. vakcinų dozių. 

„Kiekvieną mėnesį mes turime kreipimusi iš kitų šalių, kurios neturi galimybės arba galbūt pritrūksta turimų vakcinų, tai mes tikrai dovanojame, nėra taip, kad utilizuojama, kad pasibaigia galiojimo laikas“, – teigė A. Bilotienė Motiejūnienė.

Iš viso Lietuva kitoms šalims padovanojo kiek daugiau nei 1,6 mln. vakcinos dozių, dalis jų buvo donuota pagal dvišalius susitarimus.

„Gal čia ir yra tokia mintis, kad kitos šalys negali, neturi lėšų nusipirkti tų dozių, tai tada kitos šalys, turtingesnės, turi nupirkti jų daugiau ir tada padovanoti jų daugiau kitoms, tarkim, Afrikos, Azijos. Gal čia tokia strategija gamintojų, kad išplatinti savo produktą“, – svarstė VU teisės fakulteto docentas.

Paklausus, kiek Lietuvai kainavo išpiltos vakcinos, SAM oficialiai atsako, jog vakcinų kainos nėra viešinamos. Nes taip numato su gamintojais sudarytų sutarčių sąlygos.

Kaip skelbia LNK, Vilniuje uždarius „Litexpo“ vakcinavimo centrą, žmonės nukreipiami revakcinuotis į Karoliniškių polikliniką, o čia pirma diena be incidentų neapsiėjo.

„Mus informavo sistemos administratoriai, kad buvo telekomunikacijos sutrikimas ir tikrai ne visi gavo. Dėl to daug kas kreipėsi ir laiškais, ir skambino, klausė, ką jiems daryti“, – sakė Karoliniškių poliklinikos slaugos administratorė Vaida Danielė. 

Žmonės prie „Litexpo“ vis tiek važiavo, o tada skambino, blaškėsi. Tokių atvejų buvo bent kelios dešimtys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

skaitytoja

skaitytoja portretas
na ir kas mes turtingi, galim uzsakyti kuo daugiau ir ispilti

Anonimas

Anonimas portretas
Kas užsakė to marmalo tiek daug ,tas turi iš savo kišenės apmokėti nuostolius.

Vel Edas

Vel Edas portretas
Na minimum 300.000eu
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių