Kai kurie sergantieji cukriniu diabetu galės atsikvėpti lengviau: gerų žinių norėtų ir kiti

  • Teksto dydis:

Kai kurie sergantieji cukriniu diabetu nuo liepos mėnesio galės atsikvėpti lengviau. Jiems nereikės badyti pirštų gliukozės kiekiui kraujyje nustatyti – pakaks valstybės kompensuojamo prie peties tvirtinamo jutiklio. Tiesa, nuolatinė gliukozės stebėjimo sistema bus kompensuojama tik sergantiems I-ojo tipo cukriniu diabetu. Nors to norėtų ir sergantieji II-ojo tipo diabetu.

Menininkei Agnei Kišonaitei I-ojo tipo cukrinis diabetas nustatytas prieš 10 metų. Vienas iš nemalonesnių dalykų, ką teko išgyventi – kasdien po tris kartus durtis į pirštus, kad nustatytų gliukozės kiekį kraujyje. Nuo jo priklauso, kiek vaistų vartoti, ką valgyti. 

„Į tam tikrus pirštus taip ir nepripratau prasidurti ir paimti kraujo. Man nėra taip blogai leistis insuliną į pilvą švirkštu, kaip yra blogai prasidurti pirštų galus“, – LNK sakė A. Kišonaitė.

Laimei, prieš penkerius metus menininkė atrado nuotolinę gliukozės stebėjimo sistemą. Tai – prie rankos tvirtinamas jutiklis, kurio duomenis kas kelias minutes parodo telefonas. Vieną iš jutiklių modelių menininkė nutapė paveiksle. Moteris sako, kad prie jo taip priprato, kad nejaučia.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Viena bėda – toks patogumas kas mėnesį kainuoja apie 130 eurų, mat jutiklius kas 10 dienų reikia keisti. Ir ne kiekvienas žmogus gali sau tai leisti. Visgi nuo liepos gliukozės stebėjimo sistema bus kompensuojama visiems, sergantiems I-ojo tipo cukriniu diabetu, tad pacientai išvengs badymosi.

Gliukozės stebėjimo sistemą naudojo ir Diabeto asociacijos prezidentė Vida Augustinienė. Tačiau vėliau prasidėjo alergija ir jai vėl teko grįžti prie dūrių.

Anot V. Augustinienės, valstybė turėtų nuotolinę stebėjimo sistemą kompensuoti visiems sergantiesiems cukriniu diabetu.

„Cukriniu diabetu sergantys žmonės, tiek I-ojo, tiek II-ojo tipo, turi turėti lygias galimybes gauti reikiamas savikontrolės priemones“, – LNK sakė V. Augustinienė. O tie, kurie naudoja juosteles gliukozei nustatyti, anot pašnekovės, turėtų jų gauti gerokai daugiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Naudojau, nepatiko. Nepatogu, Kliūva tas daviklis rengiantis, prausiantis ir šiaip. Atsisakiau. Lauksiu, kol sukonstruos mažesnį.

Stasys

Stasys  portretas
Freestyle jutiklis kainuoja pas mus 45€.Pratęsus užtenka 28 d. Taigi. O pirštus nors vieną kartą per dieną vistiek teks badyti dėl tikslumo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių