Kaip užmigti per karščius: pataria specialistė

  • Teksto dydis:

Ką daryti, jei prabundama naktį, nes karšta, tvanku ir per šviesu? Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su Santaros klinikų neurologe Dalia Matačiūniene.

– Ką daryti žmonėms, kurie sunkiai užmiega per karščius?

– Ne veltui bendrosios rekomendacijos mini, jog sveikam miegui reikalinga aplinka, kuri turėtų būti vėsi ir tamsi. Šiais laikais tamsumą tikrai galime susikurti, tačiau su karščiu yra sudėtingiau. Tad šis oras miegui yra didžiulis iššūkis. Optimali temperatūra miegui yra 19–20 laipsnių. Dabartinė temperatūra namuose yra toli nuo optimalios. Auksinių rekomendacijų nėra, reikia pasižiūrėti, kad aplinka būtų kiek įmanoma vėsesnė. Tada pačiam galima kaip nors tos vėsos gauti. Kaip nors laikinai arba kojas, arba rankas atsivėsinti. Galima miegoti užsiklojus tik su paklode, kad būtų natūralus plonas audinys.

– Kaip elgtis žmonėms, kurie dažnai vidury nakties prabunda?

– Jeigu dėl karščio, tai yra visiškai natūralus atsibudimas. Labiausiai miegui trukdo mūsų reakcijos į jį, mūsų nerimas bei visi universalūs dalykai. Galima bandyti nukreipti mintis, imtis kitos veiklos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kiek valandų pakanka miegoti, kad jaustumėmės žvalūs?

– Statistinis rekomenduojamas laikas saugusiam žmogui yra 7–9 valandos. Tai yra labai individualu. Yra žmonių, kuriems užtenka net mažiau nei septynių valandų, tačiau tokių, kuriems užtektų keturių valandų, tikrai nėra. Vasarą ypač svarbu nebandyti keisti savo režimo, nes svarbu ne tik valandų kiekis, bet ir režimas, kuriuo mes gyvename. Kartais žmonės vasarą, kai yra šviesūs vakarai, nori ilgiau pavakaroti, tačiau jeigu tai labai skiriasi nuo jų įprasto režimo, net ir be karščio tai jiems gali išreguliuoti miego režimą, todėl dėl to jie gali miegoti blogai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

yja

yja portretas
o kur patarimai?Čia tik pamąstymai eilinio žmogelio
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių