Kaip padėti senjorams pasijusti geriau?

  • Teksto dydis:

„Trejus metus gyvenu vienas, esu uždaras, tačiau pasiilgtu draugiško pokalbio su kitu žmogumi. Taip gera bent valandą kitoje telefono pusėje girdėti balsą, todėl skambučio dieną jaučiuosi daug ramiau nei kitomis dienomis. Ir daugiau šypsausi“, – pasakojo senjoras Juozas.

Jis – vienas iš daugelio, kurie nusprendė kreiptis į „Sidabrinę liniją“, siūlančią nemokamus draugystės pokalbius, emocinę ir informacinę pagalbą vyresnio amžiaus žmonėms. Šios platformos prieinamumas auga kasdien, nes vis daugiau senjorų sužino apie galimybę sulaukti pagalbos ir ja pasinaudoja.

„Dažnai senjorai į vaistinę ateina norėdami pasikalbėti, išsipasakoti apie kamuojančias problemas, negatyvias mintis. Stengiuosi juos išklausyti ir papasakoti apie galimybę jiems susirasti bendramintį pokalbiams ar sulaukti emocinės paramos „Sidabrinėje linijoje“. Be to, tenka neretai pastebėti, kad į vaistinę užsukę senjorai susidomi gerai matomoje vietoje padėtais šios linijos lankstinukais ir apsipirkę vieną jų pasiima su savimi“, – pasakojo vaistinės „Camelia“ darbuotoja Monika Žalytė.

Vieną tokių lankstinukų vaistinėje pamatė ir senjorė Jadvyga. Ji džiaugiasi itin sunkiu gyvenimo momentu sužinojusi apie galimybę sulaukti pagalbos.

„Kelerius metus slaugiau prie lovos prikaustytą vyrą, todėl kiekviena diena buvo tarsi naujas iššūkis, kupinas įtampos, streso ir nuovargio. Pamačiusi „Sidabrinės linijos“ skrajutę, nutariau paskambinti, tikėdamasi, kad tai padės. Dabar galiu drąsiai pasakyti, kad nuolatiniai pokalbiai man labai patinka. Jie suteikia daug džiaugsmo, sušvelnina kasdienius rūpesčius ir išblaško niūrias mintis“, – teigė ponia Jadvyga.

Daugiau tokių istorijų atskleidžia ir „Sidabrinės linijos“ pašnekovų tyrimas. Jo duomenimis, bendravimas su žmogumi, kuris savanoriškai siūlo draugystę, kuria palankias sąlygas sėkmingam senėjimui, stiprina senjoro emocinę sveikatą, padeda jam susirasti draugų, integruotis į visuomenę, mažinti vienišumo jausmą ir socialinę atskirtį.

Prasmingi socialiniai ryšiai stiprina fizinę sveikatą

Vaistininkė M. Žalytė sako, kad prasmingi socialiniai ryšiai ir bendravimas padeda užtikrinti stabilią smegenų funkciją, o jų stoka kelia sunkių susirgimų riziką.

„Mokslinių tyrimų duomenimis, vienatvė, socialinė izoliacija ir bendravimo trūkumas yra susiję su kognityviniu gebėjimų nuosmukiu ir gali iki 40 proc. padidinti demencijos – lėtinio, progresuojančio galvos smegenų sutrikimo – riziką vyresniame amžiuje. Tai itin klastinga liga, neigiamai paveikianti kalbą, atmintį, suvokimą, gebėjimą judėti, orientuotis aplinkoje ir valdyti emocijas, galiausiai, sergantis asmuo tampa visiškai priklausomas nuo artimųjų“, – teigė M. Žalytė.

M. Žalytė / „Camelia“ nuotr.

Senjorai, kurie nori stiprinti savo smegenų funkcijas, turėtų ne tik nuolat lavinti socialinius įgūdžius, bet ir užsiimti protine ir fizine veikla. Įkvėpti gali draugai, kurie „užkrės geruoju savo pavyzdžiu“.

„Bendraudami tarpusavyje senjorai dažnai dalijasi savo patirtimi, gerosiomis praktikomis, kurios gali paskatinti kitus savo gyvenime imtis tam tikrų pokyčių, pavyzdžiui, pradėti sveikai maitintis, išeiti dažniau pasivaikščioti, parke sužaisti šachmatais ir t.t.“, – pridūrė vaistininkė.

„Sidabrinė linija“ laukia kiekvieno senjoro

Kiekvienas senjoras, paskambinęs į „Sidabrinę liniją“, gali susirasti draugą pokalbiams ir sulaukti emocinės ir informacinės pagalbos. Viskas, ką reikia padaryti, – paskambinti nemokamu telefonu 8 800 80 020 ir užsiregistruoti. „Sidabrinės linijos“ konsultantės suteiks reikiamą pagalbą, o mėgstantiems ir norintiems bendrauti suras ir pristatys pokalbių draugą.

Kiekvienas senjoras, paskambinęs nemokamu telefonu 8 800 80 020 į „Sidabrinę liniją“, gali susirasti draugą pokalbiams ir sulaukti emocinės ir informacinės pagalbos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Padėti tik vienu būdu, kai daktarėlis pasako "o jūs pasižriurit į savo pasą"', Iš karto geriau pasidaro. Apie visas kitas instancijas net nesinori rašinėti. Nepagarba žnogui , kokio amžiaus jis bebūtų ,pas mus kasdienybė.

mmmh

mmmh portretas
,verygos ir skvernelio bei konservu ir dulkio tikslas ,sumazinti senjoru skaiciu, uzdarys ligonines ir ju maziau liks,juk senjoro niekas neves gydyti uz 100 km ir senjoras neis i spekuliantines klinikas ,taip pat ,nes ju pensiju neuzteks uzsimoketi uz gydyma

anonime

anonime portretas
Ale nu jo, yra pensijos kai kur ir po 11 eurų,gal pabandyk,kur geriau,paieškok
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių